22. května 2014

Originální návod, jak dnes projevit nonkonformní postoj

Už vás nebaví jít pořád s hlavním proudem? Nechcete si myslet to, co vám jiní říkají, že si máte myslet? Nechcete se nechat ovlivnit jen tím, co píší masová média? Chcete se chovat podle zdravého rozumu a něco odvážného udělat? Máte jedinečnou příležitost: volte ODS.

 
Přeneste se přes to, co každý den o naší straně čtete v médiích. Není to o současné ODS. Je to její nepravý obraz, který je vytvářen na základě stínů z minulosti. A že byly, to nepopírám. Je to ale asi tak, jako by někdo poslouchal skupinu, která se jmenuje třeba The Beatles Revival, vytrvale by psal recenze na její hudbu a tvrdil by, že to jsou opravdoví The Beatles. Vysmáli byste se mu. Nevěřte tedy ani hře stínů. Podívejte se raději na to, jakou hudbu nabízí „ta pravá“ hudební skupina.
 
O evropské politice ODS nemusíte mít žádnou pochybnost. Byla a je dobrá. Nabízím vám pět důvodů, proč ODS klidně můžete volit:
 
1. Máme správný pohled na Evropskou unii a říkáme stále totéž. Před deseti lety se nám tady kdekdo smál, že jsme euroskeptici a se svou kritikou integrace, jsme prý úplně mimo. Dnes stejně kritický postoj sdílí většina lidí ve většině evropských zemí. Pokud se jich někdo ovšem zeptá na názor. Vzpomenete si třeba ještě na evropskou ústavní smlouvu? Kdo měl pravdu? ODS, která říkala, že je to nebezpečný nesmysl. Stejně se nakonec vyjádřili i občané evropských zemí. Netrpíme iluzemi, nejsme zaslepení proevropští ideologové, díváme se na Evropskou unii střízlivě, se zdravým rozumem.
 
2. Známe Brusel a jeho zákoutí. Jestli vám někdo nový namlouvá, že když ho zvolíte, hned něco pro vás prosadí, nevěřte mu. Bruselské prostředí musíte znát, musíte vědět, kde a kdy se o čem rozhoduje. Platí tam i spousta neformálních pravidel, roli hrají osobní kontakty, musíme umět vytvářet koalice s jinými zeměmi. My víme, jak na to. Jak jinak bychom prosadili, aby evropský navigační systém Galileo sídlil v Praze? Nebo třeba zrovnoprávnění plateb pro české zemědělce?
 
3. Máme dobré kandidáty. Podívejte se pozorně na naši kandidátku. Jsou na ní zkušení europoslanci, kteří pro naši zemi opravdu něco udělali. Která jiná česká strana má na kandidátce místopředsedu Evropského parlamentu? Žádná, my ano. Připadá vám divné o nás tvrdit, že jsme na evropské úrovni v izolaci? To máte pravdu. Na naší kandidátce také najdete přední českou ekonomku, dlouholetou členku Bankovní rady ČNB, vysokého úředníka Evropské komise, rektora univerzity, úspěšné podnikatele apod. Budou vaše zájmy v Bruselu dobře hájit.
 
4. Umíme a hlavně chceme prosazovat zájmy ČR – na rozdíl od jiných stran, které jen přikyvují tomu, co někdo vymyslí v Bruselu, Berlíně či Paříži bez ohledu na to, jestli je to rozumné a zda je to výhodné pro občany České republiky. Když např. premiér Sobotka řekne, že bude hlídat ceny energií, europoslanci ČSSD klidně hlasují pro nesmyslné energetické cíle EU, které by ceny energií několikrát zvýšily. To se vám s námi nestane. Pár příkladů věcí, které by bez nás nebyly: zrušené kvóty na cukr a na mléko, které poškozovaly české zemědělství, právo ČR a všech členských států sami si rozhodovat o tom, zda chceme jadernou energii, jednodušší čerpání evropských prostředků určených na regionální rozvoj, prosazení důležitých českých staveb do plánu hlavních celoevropských dopravních sítí, ochrana vkladů občanů v našich zdravých bankách. A mohl bych ještě chvíli pokračovat, ale to už je přece příkladů dost!
 
5. Máme reálnou politickou sílu. Jsme rozhodující silou ve významné frakci Evropského parlamentu, která má šanci být po volbách ještě silnější. Jiné české strany sotva mohou do něčeho mluvit. My spolu s britskými konzervativci jednoznačně určujeme politiku naší frakce. Proto jsme taky toho tolik v Evropě dokázali. Nikdo jiný nedokáže skutečně hájit zájmy českých občanů v Bruselu. ODS ano.
 
Tak se nás nebojte volit. Uděláte něco, co teď není v módě. (Bude až zase za pár let.) To přece stojí za trochu odvahy. Díky za ni a za váš hlas.