7. května 2014

Předvolební debata - události, komentáře

Hostem předvolební debaty na ČT 24 byl lídr eurokandidátky a 1. místopředseda ODS Jan Zahradil.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


No a i dnes přinášíme další předvolební debatu s lídry stran, které kandidují do Evropského parlamentu. Dnes těmi zástupci jsou Aleš Hemer, z VIZE 2014, dobrý večer. 

 


Aleš HEMER, /VIZE 2014/:


Dobrý večer. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A ve spojení je s námi Jan Zahradil, lídr kandidátky do Evropského parlamentu za ODS. Dobrý večer i vám. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr eurokandidátky a 1. místopředseda ODS:


Dobrý večer z Brna. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já jenom řeknu, že tady měla být i třetí osoba a to za Českou stranu regionů. Nakonec lídr nebo lídryně této strany pozvání odmítla. Začnu, pánové, s aktuální otázkou a začnu tedy u vás, pane Hemře, jak se díváte na aktuální věc, kdy skupina největších ekonomik G7 se rozhodla, že jaksi závislost na plynu, která plyne z Ruska, omezí a do budoucna se ji bude snažit v zásadě eliminovat? 

 



Aleš HEMER, /VIZE 2014/:


Vy máte asi na mysli včerejší zasedání G7 v Římě, které... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Přesně tak. 

 



Aleš HEMER, /VIZE 2014/:


... toto téma projednávalo. Já si obecně myslím, že jakákoli závislost je špatná a že to je téma, které sice G7 otvírá dnes, ale otvírá ho velmi pozdě. Do Evropy plyne cirka třetina plynu z Ruska a z toho polovina přes Ukrajinu. To je známá věc. Obecně si myslím, že větší diverzifikace energetických zdrojů je potřebná a že to je správná cesta. Na druhou stranu je potřeba si říct, že to nebude nějaké rychlé řešení, protože na samotném, samotném včerejším zasedání Spojené státy americké, které jsou součástí G7, avizovaly, že ten levný břidlicový plyn, o kterém tam jednali, že se bude dovážet do Evropy, budou schopny dodávat stejně až na konci desetiletí. To znamená, je to věc, kterou podle mého názoru a podle VIZE 2014 měla Evropská unie a G7 řešit již daleko dříve a byly zde precedenci, byl to rok například 2005, kdy zde byly problémy s ukrajinskými, s ruskými dodávkami. To znamená, ten problém sice řešíme teď, ale měli jsme ho řešit dávno. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Rozumím. Jasné stanovisko. Stejná otázka na vás, pane Zahradile. Je to věc, která je logická, která je dobře, že Evropská unie dělá? 

 



Jan ZAHRADIL, lídr eurokandidátky a 1. místopředseda ODS:


Je to dobře, zcela nepochybně je to dobře a také je pravda, že Evropská unie zaspala posledních deset let, protože ta celá věc se zajištěním bezpečných dodávek a se zajištěním diverzifikace těch dodávek, se mohla řešit dávno předtím. Tady byl třeba projekt plynovodu Nabucco, který měl vést přes Turecko, byla tady možnost zajistit ty dodávky ze zemí Severní Afriky. Evropská unie bohužel celých posledních deset let, a zejména Evropská komise pod vedením pana Barrosa, se starala o boj s klimatickými změnami, starala se o legislativu, která vedla ke snižování emisí CO2. Na první pohled tedy velmi ušlechtilé cíle, ve skutečnosti to všechno vedlo k podřezávání konkurenceschopnosti evropské ekonomiky a teď najednou tady Evropská unie stojí jako nahý v trní a třese se hrůzou, jestli prezident Putin v Rusku neutáhne kohoutky na ropovodech a plynovodech. To je tedy velmi smutné vysvědčení pro Evropskou unii. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Ano. Rozumím i vám. Jasná odpověď. Ještě jedna věc by mě zajímala, a opět Aleš Hemer. Ve Velké Británii v tuto chvíli roste a sílí strana UKIP Nigela Farage, dokonce to vypadá, že by mohla být favoritem těch voleb. Jak to podle vás, pokud k tomu dojde, změní Evropský parlament? 

 



Aleš HEMER, /VIZE 2014/:


Otázkou je, jak samozřejmě samotné volby v evropské volby ve Velké Británii dopadnou, ale myslím si, že to není jenom tato britská strana, že jsou podobné strany v jiných státech, kdy v podstatě takový ten nacionalismus a euroskeptismus sílí. Velká Británie se netají tím, že vůbec zvažuje svoji další působnost v Evropské unii. Mluví se o roku 2017, že se budou rozhodovat, zda v Evropě zůstanou, nebo zda z Evropy vystoupí. Já obecně si myslím, že samotná myšlenka evropské integrace je správná a je v pořádku. Druhá věc je, že i nám se nelíbí, jak současná Evropská unie funguje, ten model a že je potřeba si zde na rovinu říci, že Evropská unie dnes rozhodně stojí na určité křižovatce, na určitém rozcestí a teď je otázkou, kudyma se vydá. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane Zahradile, otázka i na vás. Čeká nás po těchto volbách zásadní proměna Evropského parlamentu, i třeba s tím, o čem jsem hovořil, co se děje ve Velké Británii v tuto chvíli? 

 



Jan ZAHRADIL, lídr eurokandidátky a 1. místopředseda ODS:


Určitě ten Evropský parlament bude vypadat jinak. Bude v něm celá řada kritických hnutí. A pokud jde o tu stranu, kterou jste jmenoval, tedy Stranu nezávislosti Spojeného království, to je přímý konkurent naší partnerské strany, tedy britské Konzervativní strany a ona usiluje, tedy Strana nezávislosti Spojeného království, přímo o vystoupení Velké Británie z Evropské unie, což my nepodporujeme. My si naopak přejeme, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii, protože je to spolehlivý partner a je to náš spojenec právě v té snaze o decentralizaci, debyrokratizaci, deregulaci Evropské unie. Takže v tomto ohledu my se s tou stranou UKIP tedy spojovat nebudeme. Samozřejmě, jak už řekl předřečník, takové podobné strany jsou i v jiných zemích a je to jenom důsledek toho, že ta politika Evropské unie je opravdu špatná. Ta centralizace a ta snaha převádět všechno na evropskou úroveň, potom vede k nárůstu různých nacionálních nálad a i k tomu, že tady jsou strany, které usilují přímo o demontáž Evropské unie. To není náš případ. My nechceme Evropskou unii demontovat. My ji chceme reformovat. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Rozumím, ano. To byla odpověď na moji otázku. Děkuji za ni. Já se ještě podívám také na programy vašich stran. Pane Zahradile, "Říkáme jasné "ne" euro", to je hlavní motto vaší kampaně. Ale ve vašem programu píšete: "ODS bude prosazovat, aby vláda České republiky vyjednala trvalou výjimku z přístupové smlouvy, díky níž Česká republika" nebo "díky níž by Česká republika nemusela korunu nahradit eurem." Řekněte mi, jak toto souvisí s eurovolbami, respektive, jak vy konkrétně, pokud se stanete opět europoslancem, budete chtít přesvědčit vládu, aby tuto výjimku vyjednala? 

 


Jan ZAHRADIL, lídr eurokandidátky a 1. místopředseda ODS:


To je velmi jednoduché. My organizujeme petici za výjimku z té povinnosti přijmout euro. Ta petice má v tuto chvíli už 50 tisíc signatářů a doufám, že do voleb jich dosáhneme ještě mnohem víc a už teď je jasné, že tu naši petici bude povinně muset projednat minimálně Senát, tedy horní komora českého parlamentu. Já doufám, že vláda nebude ignorovat názor 75 % českých voličů, kteří euro nechtějí. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pardon, že vám do toho skáču. Stále nemáme zákon o referendu. To znamená, že v zásadě ta petice se může jaksi projednávat politicky, ale vy jako strana na vládu můžete možná tlačit, jak budete chtít, ale vláda s tím přece nic nemusí dělat! 

 



Jan ZAHRADIL, lídr eurokandidátky a 1. místopředseda ODS:


Vláda, pokud to bude moudrá vláda, pokud to bude vláda, která bude poslouchat veřejné mínění, tak by se do vyjednávání té výjimky měla pustit, a to může samozřejmě dělat i bez referenda. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Dobrá, ale nemusí. To znamená, že mě zajímá, že vy konkrétně jako europoslanec... 

 



Jan ZAHRADIL, lídr eurokandidátky a 1. místopředseda ODS:


Nemusí, ale bude to... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


...v zásadě můžete tlačit na koho chcete, ale je to v zásadě dost jedno. 

 



Jan ZAHRADIL, lídr eurokandidátky a 1. místopředseda ODS:


Ano, anebo také nemusíme dělat nic. To by bylo, jak jistě uznáte, to nejhorší. Takže používáme těch sil a těch možností, které máme k dispozici. V tuto chvíli je to petice. Budeme samozřejmě pokoušet se na vládu vyvíjet politický tlak i jinými prostředky a doufáme, že vláda přijde k rozumu. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Raději něco než nic. Pan Hemer: "Nastartování ekonomiky vede přes snižování odvodů a daní či dokonce zrušení některých nemravných daní." To jsem také našel ve vašem programu. Opět stejná otázka, jak toho chcete jako europoslanec dosáhnout? Jak chcete omezovat české daně u nás, v našem daňovém systému jako europoslanec? 

 


Aleš HEMER, /VIZE 2014/:

 
Já vás trošku poopravím. Vy jste nahlédl do programu, do programových priorit, které máme pro Českou republiku. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Našel jsem to na vašem webu. Bylo to uvedeno jako program... 

 

 

Aleš HEMER, /VIZE 2014/:


Je to v pořádku, je to v programových prioritách, ale v evropském programu máme samozřejmě trochu jiná témata. Tím hlavním evropským tématem, se kterým my jdeme do voleb, je to, že by Evropská unie už opravdu měla začít řešit opravdové a zásadní problémy, které zužují celou Evropskou unii, což je vznik nových pracovních míst, což je rozvoj evropské infrastruktury a tak dále. Nicméně vrátím se k tomu, co jste zmiňoval. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Ano, to by mě zajímalo, protože koneckonců toto já, kdybych vás volil, tak vám to najdu na vašem programu a budu se ptát, co pro to uděláte? 

 



Aleš HEMER, /VIZE 2014/:


Určitě. Je to jedno z našich programových priorit pro Českou republiku, to znamená pro tuzemsko. My říkáme, že cesta k hospodářskému růstu vede přes snižování odvodů na sociální, zdravotní, mimo jiné tedy, pojištění pro nízkopříjmové skupiny obyvatelstva. Máme zpracované studie, to znamená, není to nějaký populistický jaksi výmysl a jsou zpracované velmi kvalitní studie, které ukazují, že přes snížení odvodů na zdravotní a sociální pojištění, což je v podstatě daň, se nám povede nastartovat domácí poptávku, výběr nepřímých daní, jako je DPH a tak dále. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Rozumím. Poslední otázka na závěr pro vás pro oba. Začnu u vás. Co by byla první věc, velmi stručně, co byste udělal, kdybyste se stal europoslancem? 

 



Aleš HEMER, /VIZE 2014/:

 

Úplně první věc bych se samozřejmě seznámil s tím prostředím, do kterého přicházím, protože tuto zkušenost praktickou nemám, nicméně jako jedna úplně z prvních věcí, bych se snažil jaksi iniciovat sezení všech českých poslanců, europoslanců, kteří se do Evropského parlamentu dostanou a snažil se jaksi zabezpečit to, nebo vyjednat to, aby hlas českých europoslanců byl v těch zásadních strategických věcích jednotný, jako to vidíme například u europoslanců Polska. Ti by nám mohli jíti jaksi příkladem. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Rozumím. Jan Zahradil se s tím prostředím seznamovat nebude muset, pokud se tam znovu dostane. Takže, co byste udělal, kdybyste se znovu stal tím europoslancem? 

 



Jan ZAHRADIL, lídr eurokandidátky a 1. místopředseda ODS:


Takže ještě ten večer bych začal žhavit telefony po Evropě tak, abych zajistil, že naše frakce, tedy frakce Evropských konzervativců a reformistů, bude mít co nejvíce členů a budeme usilovat o třetí místo tedy za evropskými lidovci a evropskými socialisty, což jsou dvě nejsilnější frakce v tuto chvíli, tak bychom se rádi umístili jako třetí nejsilnější frakce. Takže v těch týdnech po volbách, zhruba během června, bych rád toto dojednal. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Uvidíme. Díky, pánové, za vaši návštěvu. Mějte se hezky, dobrý večer a loučím se také s vámi... 

 

 

Jan ZAHRADIL, lídr eurokandidátky a 1. místopředseda ODS:


Dobrý večer. 

 


Aleš HEMER, /VIZE 2014/:


Hezký večer. 

 

Ing. Jan Zahradil

lídr kandidátky ODS pro volby do Evropského parlamentu
1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu EP