12. května 2014

Rozhovor pro Parlamentní listy

 
ODS prošla změnou ve vedení. Podle většiny průzkumů roste. Je tedy Petr Fiala správným lékem pro voliče občanských demokratů?
 
Pokud ODS rostou preference, pak je to jasný signál toho, že nový pan předseda je správnou volbou.
 
 
ODS jde do EU voleb s peticí za korunu. Podepsala jste ji?
 
Petici pro korunu jsem podepsala, protože v současnosti zavedení eura pro naši zemi není výhodné. S přijetím eura bychom museli vyčlenit až 350 miliard korun na splácení dluhů jiných nezodpovědných států. Euro nepřinese hospodářský růst ani nižší nezaměstnanost. Euro musí být možnost, ne povinnost!
 
 
Čeho by se podle Vás měli lidé v případě zavedení eura nejvíce obávat?
 
Nemluvě o znehodnocení úspor, pro občany by přijetí eura znamenalo zaokrouhlení cen nahoru a celkové zdražení zboží a služeb. Problémy by po zavedení eura tedy měli živnostníci a malé a střední podniky. Na druhou stranu exportéři zavedení eura vítají. Rovněž bych se obávala, že ztratíme možnost rozhodovat o naší měnové politice, jež bude řízena ne volenými zástupci z Česka, ale nevolenými úředníky v Bruselu. 
 
 
V případě toho, že by Vás voliči kroužkovali a Vy jste se dostala do Bruselu, jaké by byly Vaše první kroky, činy?
 
Nejprve bych se snažila poděkovat všem voličům, kteří mne kroužkovali a všem, kdo mi pomáhali v kampani. Dále bych zjistila, jaké jsou moje první povinnosti.
 
 
Pokud se ještě jednou vrátím k výzkumům, v nich dominuje hnutí ANO Andreje Babiše. Proč tomu tak je? 
 
Andrej Babiš a jeho projekt nové politické strany přichází jako mesiáš s lékem na všechno. Tato strana vsadila na celkovou ´blbou´ náladu ve společnosti a nabízí, že ji vyléčí. Řešení ale není jednoduché a já jen doufám, že to si pan Babiš i jeho kolegové uvědomují. Pan Babiš je určitě schopný manažer, ale překvapuje mne, že kritické české společnosti nevadí tak obrovský střet zájmů.
 
 
Přejděme jinam. Jak by se EU měla postavit k situaci na Ukrajině, která je míň a míň přehledná…
 
Evropa by měla vést diplomatická jednání a hledat mírová řešení. Zdá se mi, že dnes je EU jen udivená, že se tu objevil válečný konflikt a přemýšlíme hlavně proč, než abychom hledali řešeni. A tak na mne EU působí dlouhodobě bezzubě v zásadních otázkách, např. bezpečnosti a konkurenceschopnosti, ale velmi plodně v chrlení nařízení, jež zatěžují život jejích občanů. EU musí být operativnější a mít jasná stanoviska.
 
 
Obávala byste se jako politička na Ukrajině o život?
 
Záleží, z jakého úhlu pohledu se na tuto otázku podíváme. Jako politička žijící na Ukrajině bych se určitě obávala o život tamějších obyvatel, svých nejbližších a pravděpodobně i o svůj, jako politička na návštěvě na Ukrajině bych se bála rovněž, protože situace je opravdu nepřehledná.
 
 
Navážu-li na poslední část odpovědi. Kdybyste získala mandát europoslankyně, byla byste se ochotná na Ukrajinu vydat? 
 
Asi by to nebyl můj první krok, který bych učinila, ale domnívám se, že je nutné, aby Evropa a její politici komunikovali jak se zástupci Ukrajiny, tak i Ruska. Rozhodně členové zahraničního výboru EU by se měli se situací seznamovat, a to nejen z monitoringu tisku.
 
 
Pokud jsme u aktivity europoslanců, tak podle think tanku Evropské hodnoty za léta 2009–2013 je nejhorším zástupcem České republiky Richard Falbr. Jaký je ale postih? Co dělat v případě, že poslanec vystoupí čtrnáctkrát za pět let a nevznese téměř žádnou připomínku? 
 
Tak především je to vizitka každého europoslance a měla by být směrodatná pro voliče v tom, koho si zvolí a kdo je bude v Bruselu zastupovat. Richard Falbr je typický produkt jako Jiří Pospíšil, tedy: jen já, hlavně funkci a pak nic.
 
 
Pokud se vrátíme k dotazu, co dělat…
 
Ptáte se na postih a co dělat? Bohužel postih žádný není, krom toho, že dotyčný riskuje „pouze“ to, že jej voliči již nezvolí. Každopádně bych se ráda připojila k iniciativě sankcí, ať již pro europoslance nebo poslance českého parlamentu, protože stejně jako když Vy, občan, nebudete chodit do práce, nedostanete plat, tak to samé by mělo platit i pro naše volené zástupce. Zatím se zdá, že to pro ně neplatí.
 
 
Zdá se Vám plat europoslance adekvátní?
 
Upřímně řečeno neznám, jaká je výše platu europoslance. Myslím si, že úřady a instituce EU potřebují zeštíhlení. Nejen ve věci počtu úředníků, ale i jejich platů. Totéž platí i pro politiky Evropské unie a její vrcholné představitele. Vždyť jen za nápad, že vznikne Muzeum historie Evropské unie za 150 milionů euro, by měl někdo přijmout odpovědnost a svůj plat odevzdat.
 
 
Když se podíváme na ostatní kandidáty, jaký pocit ve Vás budí jednička sociální demokracie Jan Keller a lídr ANO, lobbista Pavel Telička?
 
Jsou to protikandidáti jiných politických stran a nechci je příliš posuzovat, neboť to budou muset udělat voliči. 
 
 
I přesto, vyjádřila byste se k nim?
 
Co se týká pana Kellera, příliš jej ani jeho práce neznám a zdá se mi jen jako „vytažené eso“ na kandidátce ČSSD, aby přilákal více hlasů. Ale myslela jsem si, že pan Keller má stále blíže ke komunistické straně než k sociální demokracii.
Pan Telička měl rovněž angažmá v KSČ. Pamatuji si ho ještě z doby jeho působení v Bruselu jako pracovitého úředníka. Nicméně domnívám se, že Česká republika při tzv. vyjednávání o podmínkách vstupu do EU zaspala a nevyjednala co nejlepší podmínky a pokud se nemýlím, pan Telička tyto rozhovory vedl. Jeho současné povolání lobbisty jen potvrzuje byznysové zájmy hnutí ANO.
 
 
Závěrem: Expředseda ODS a bývalý prezident Václav Klaus před několika dny navštívil ruskou ambasádu, což drtivá většina vrcholných politiků odmítla. Vadí Vám to?
 
Dnes je Václav Klaus soukromou osobou a může si de facto dělat, co chce. Každopádně mne jeho návštěva ruské ambasády nepřekvapuje. K Rusku měl vždy blízko.
 
 
Chybí Vám v ODS Václav Klaus?
 
Obecně mi v politice chybí osobnosti, jakou je například Václav Klaus.
 
Mgr. Radka Trylčová

kandidátka ODS pro volby do Evropského parlamentu
krajská zastupitelka
zastupitelka
členka oblastní rady