12. května 2014

Online chat pro server Novinky.cz

Na otázky čtenářů serveru novinky.cz odpovídal online lídr evropské kandidátky ODS a 1. místopředseda ODS Jan Zahradil.

 
 
Přeji Vám hezký den. V médiích jsem zaregistroval, že Česká republika prý není iniciativní, donedávna byla brána spíš jako potížista a celkově máme na dění v Evropě na její vývoj malý vliv. Jak to chcete změnit? 
 
Především dobrý den všem diskutujícím. Toto tvrzení považuji spíše za předvolební propagandu. Zaznívá často od těch, kdo v EU jen pohodlně plavou s proudem v závětří velkých frakcí a poslouchají na slovo své evropské "nadřízené". Jakýkoliv samostatný český krok v evropské politice je pro ně "potíž", bohužel to platí i pro tuto vládu. Já si naopak myslím, že ČR uměla postupovat iniciativně (např. v případě plynové krize během svého předsednictví začátkem r. 2009) i suverénně (když nepodepsala fiskální pakt nebo bankovní unii). 
 
 
Dobrý den, pane europoslanče, váš odpor k přijetí eura je známý. Bez ohledu na Váš postoj tady ale už euro máme. To, jestli hodnoty v € se ještě vyjadřují v Kč na věci nic nemění. Jenom necháváme vydělávat banky na konverzi měn
 
Dobrý den, musím nesouhlasit. Euro zde nemáme, stale ještě máme samostatnou měnovou politiku, stále ještě nemusíme platit 350 miliard Kč do záchranných fondů na některé krachující státy eurozóny. Hlavně ale došlo k takové změně fungování eurozóny za posledních 10 let, že máme plné právo náš původní závazek přehodnotit. Lidé to vnímají, 75 % české veřejnosti setrvale euro nechce. To ovšem předpokládá referendum o euru a vyjednání výjimky z povinnosti euro přijmout, což tato vláda odmítá. 
 
 
Dobrý den, jak vidíte vaše šance v nadcházejících eurovolbách? 
 
Věřím, že udržíme krok s ostatními parlamentními stranami - připomínám, že 2x jsme volby do EP už vyhráli. Jde nám o to, aby naše europarlamentní frakce ECR byla po eurovolbách třetí nejsilnější - je to jediná skutečná opozice vůči velké koalici eurolidovců (TOP) a eurosocialistů (ČSSD), která v EP léta funguje. 
 
 
Dobrý den. Zeptám se na obecné téma, které se nicméně prolíná i do evropských témat. Proč se ODS tak negativně staví k ochraně životního prostředí? A čím větší "odborník", tím větší klimatalog, zpochybňující názory a varování vědců, kteří se těmito otázkami zabývají celý život? Přijde Vám, že Vámi zdůrazňovaná osobní svoboda jednotlivce je nad ochranou přírody? Děkuji.  
 
Protože jsem studoval životní prostředí na pražské VŠCHT, myslím, že nejsem v této problematice nepopsaný list. Nemám nic proti ochraně životního prostředí, naopak. Ale vadí mi evropská opatření, která zdražují energii a podřezávají větev evropské ekonomice. To jsou různé nereálné závazky na snižování emisí CO2 nebo podpora obnovitelných zdrojů z veřejných (tedy vašich) peněz. Myslím, že speciálně v ČR jsme si se solární energetikou užili své. 
 
 
Dobrý den. Nepřijde Vám pokrytecké založit živobytí na něčem, co odmítám? Vy nechcete euro a přitom jste v eurech placeni. Vy chcete pracovat v Bruselu, ale nechcete plnit základní povinnost Bruselu a sice zavést společnou měnu. Vždyť je to tak komické. Proč raději ty volby nebojkojujete a tím dáte najevo konzistenci mezi hlásáním a konáním. To, že Ransdofr pracuje v Bruselu, chápu, potřebuje zatáhnout dluhy, ale proč bych měl do Bruselu volit někoho, kdo tam nechce hájit zájmy Evropy? Navíc jste placeni de facto z českých daní. 
 
Dobrý den, především společná měna není povinnost EU. Nemá ji Velká Británie, Dánsko, Švédsko, v našem okolí třeba Polsko a Maďarsko. Být v EU nebo dělat poslance v EP neznamená automaticky souhlasit se vším, co se v EU děje. Pokud byste trval na tom, že musíme se vším jenom souhlasit, a pokud nesouhlasíme, tak raději volby bojkotovat - pak byste de facto zlikvidoval všechnu parlamentní opozici. Přenesme to do ČR: ten, kdo nesouhlasí se situací v zemi a chce ji změnit, má podle vás raději kandidovat ve volbách nebo raději volby bojkotovat? Myslím, že to první, a EU je stejný případ. Jinak pokud jde o naše platy, pocházejí z celoevropského rozpočtu, do kterého ČR přispívá o něco málo více než 1%. Takže jsme daleko vice placeni z daní poplatníků jiných zemí, než je ČR. 
 
 
Dobrý den, v dnešní době roste především na západě strach z imigrantů. S tím souvisí i růst vlivu radikálních hnutí. Evropa tento problém zatím moc neřeší, pouze o něm mluví. Jaký je Váš postoj? Jak by se měl řešit příliv migrantů? Myslíte si, že by evropské země měly podepsat Mezinárodní úmluvu o ochraně práv migrujících pracovníků? 
 
Trvám na tom, že udělování občanství, azylu nebo trvalého pobytu má zůstat primárně v rukou národních orgánů, ne se přesouvat do Bruselu. Občanství a ostatní věci jsou privilegium, ne něco automatického. V ČR žijí asi 4 % cizinců, navíc velmi "kompatibilních" komunit se zbytkem společnosti, to je hluboko pod průměrem některých evropských zemí, proto není nutno se tady strašit migranty. Ale zároveň nelze přistoupit na kvóty či přerozdělování migrant centrálním rozhodnutím EU. A státům, které jsou touto, zejména nelegální migrací zatíženy nejvíce (Řecko, Śpanělsko, Itálie) lze pomoci jinak, třeba z evropského rozpočtu. 
 
 
Dobrý den, pane europoslanče. Zajímá mě váš názor na stav kurzu eura k české koruně? Děkuji předem za odpověď. 
 
Kurs nevzniká náhodně, ale v zásadě odpovídá naší ekonomické výkonnosti a našemu HDP na hlavu ve srovnání s průměrem EU. Samozřejmě ho ovlivňuje ČNB a já považuji za důležité, abychom si měnovou samostatnou politiku uchovali co nejdéle. 
 
 
Pane Zahradile, jaký máte názor na přítomnost Rusů na Ukrajině. Nepřijdou Vám slova, která používá Miloš Zeman, jako slova chytré horákyně? Děkuji. Váš volič.
 
Nevím teď, které prezidentovy výroky máte na mysli. Obecně nemám radost z posouvání ruského vlivu směrem na Západ, k nám, a Ukrajina je toho příkladem. Je třeba být ostražitý. Netrpím rusofobií, neidealizuji si některé problémové složky současné ukrajinské reprezentace a vím, že Rusko je pro Evropu obchodní partner. Ale Rusko trpí jistou nostalgií po bývalém impériu a lituje rozpadu SSSR (řekl to svého času I V. Putin) a to je pro nás samozřejmě nepřijatelné a krajně znepokojivé. 
 
 
Váš předseda Fiala v TV uvedl, že ODS chce referendum o euru. Zdůvodnil to tím, že je to důležité téma, proto ač je ODS proti svobodné vůli obyvatel (referendu), nyní dělá vyjímku. Jsou tedy důchodový tunel, církevní tunel a mnoho dalších za mnoho miliard prkotinami, když jste referendum k těmto věcem odmítli? 
 
Do EU jsme vstoupili na základě referenda. Změna podmínek našeho členství v EU by tedy měla proběhnout také na základě referenda. Výjimka z povinnosti přijmout euro, o kterou žádáme, představuje takovou změnu podmínek našeho členství - proto je referendum v tomto velmi specifickém případě zcela logické. 
 
 
Dobrý den, pane Zahradile. Zajímalo by mě, proč považujete federalizaci Unie za špatnou myšlenku, když USA již více než 200 let perfektně fungují s dvojnásobným počtem států, velice rozdílných mentálně a skladbou obyvatel? 
 
Je chybou hledat analogii mezi USA a Evropou. Není to totéž. Je zde odlišný historický a sociální vývoj. Evropa nemá jeden evropský "národ" ani jeden evropský jazyk, ani jedno veřejné mínění. Evropa je složena z historicky vzniklých národů a států, je mnohem heterogennější než Amerika. Pokoušet se uspořádat Evropu na americkém federálním vzoru je podle mě fatální chyba evropských federalistů. Jde o jakési sociální inženýrství, které nemůže skončit dobře a už dnes jsme toho svědky. Tlak na federalizaci EU vede k radikalizaci nálad a vzrůstu popularity protestních hnutí. 
 
 
Minulý týden jsem v novinách četl prohlášení předsedy ODS Fialy, který řekl, že ODS by už neměla příjmat rozhodnutí, která jsou proti zájmům voličů ODS. Proč si z lidí děláte srandu? Která rozhodnutí to byla? 
 
Např. růst DPH, abych jmenoval jedno za všechny. Tam jsme odskákali naši přílišnou koaliční loajalitu a to už se nesmí opakovat. 
 
 
"Pan Zahradil ovšem není ani náhodou žádná nová tvář: patří od poloviny 90. let k inventáři strany, pár let už taky vykonával funkci, do níž byl nyní (opětovně) zvolen. Je jakýmsi ztělesněním toho nejhoršího, co stranu během její existence reprezentovalo: mladočeského šovinismu, párovaného po německém vzoru z konce 19. století s 'liberalismem', a odporu k vazbám na tu podstatnou část Evropy, která od nás není oddělena aspoň kouskem moře." Toto napsal Bohumil Doležal, co vy na to? 
 
Pan Doležal už o mně napsal i horší věci. Je známo, že se mu nelíbí mé názory na evropskou integraci a na roli Německa v ní. Mně se zase nelíbí jeho názory. Já ovšem o panu Doležalovi na rozdíl od něj nepíši. A své názory kvůli němu samozřejmě měnit nebudu. 
 
 
Dobrý den, ač nejsem voličem Vaší strany, chtěl bych se zeptat spíše ze zvědavosti: Mezi podnikateli se udává podpora přijetí eura kdesi mezi 60-70 % (všichni asi chápeme proč) - z jakého důvodu ODS, která se snaží tolik budit dojem, že podporuje podnikatele (a mezi nimi má i významnou část svého elektorátu), přijetí eura odmítá? Také bych očekával, že představitelé strany orientované na podnikatele, budou rozumět důležitosti dodržování smluvních závazků, a jak jistě víte, ČR se k přijetí eura smluvně zavázala připojením k EU. Podle ODS se mezinárodní smlouvy nemusejí dodržovat? Co bude příště - dluhy se nemusejí splácet? 
 
Nevím, jaké máte údaje o podnikatelích, ale podle Hospodářské komory je většina malých a středních podnikatelů PROTI přijetí eura. Pokud jde o dodržování smluvních závazků, první je přece porušila Evropská unie - tím, že do fungování eurozóny zavedla dodatečné mechanismy: fiskální pakt, bankovní unii, evropský záchranný mechanismus. Nic z toho v době našeho původního závazku o euru neexistovalo. Změní-li vám partner již uzavřenou smlouvu v průběhu jejího trvání, máte i vy právo svůj původní závazek přehodnotit. Je to tedy přesně naopak, než říkáte vy. 
 
 
Dobrý den, pane Zahradile. Dnes když podnikám se státy EU, tak všichni chtejí ceny v EUR. Abych netratil nevyzpytatelným chováním ČNB, musím si dát rezervu, ale pak jsem nekonkurenceschopný. V čem je přednost CZK? 
 
Euro je rizikový projekt právě proto, že zahrnulo - z politických důvodů - do sebe i státy, které jsou ekonomicky nekompatibilní. Výsledkem je dluhová unie (sdílení dluhů) a transferová unie (trvalé přelévání peněz do problémových států). Nemluvě o inflaci, znehodnocení úspor a dalších státem garantovaných příjmů (důchody) po případném přijetí eura. Mysĺím, že není v našem zájmu být tohoto součástí - resp. pouze v případě, že s tím občané vysloví souhlas. 
 
 
Dobrý den, vím, že jste euroskeptik a právě proto se Vás ptám: je lepší u nás v Evropě táhnout za jeden provaz a nebo dopadnout jako synové knížete Svatopluka na Velké Moravě, když každý sám čelil útokům, podlehli a Velká Morava skončila. Dnes také čelíme nebezpečí: Rusko, militantní islám. Děkuji za odpověď. 
 
Táhnout za jeden provaz neznamená dělat vždy, všechno a za každou cenu stejně. Jinak s vámi souhlasím, Evropskou unii nechci rozkládat ani z ní vystupovat, chci ji reformovat k lepšímu. 
 
 
Dobrý den, pane Zahradile, chtěl bych se zeptat, proč Edvard Kožušník se nachází na kandidátce až na 10. místě. Edvard dle mého názoru patřil k nejaktivnějším českým europoslancům. 
 
Takto schválila kandidátní listinu Výkonná rada, nejvyšší orgán ODS mezi Kongresy. Pokud se dobře pamatuji, návrh na posunutí pana Kožušníka na jiné místo kandidátky v tajném hlasování neprošel. Myslím, že celá první desítka kandidátů je kvalitní a vyrovnaná - najdete tam ekonomku z Bankovní rady, rektora vysoké školy, podnikatele, člověka se zkušenostmi z Evropské komise atd. 
 
 
Dobrý den, nemáte pocit, že odmítáním eura a dalšími programovými body poněkud konjukturálně vykrádáte jiné strany, které jsou v těchto postojích daleko konzistnější? Mám na mysli např. Svobodné. 
 
Jde o to, kdo koho vlastně vykradl. Když jsem před více než 10 lety psal "Manifest českého eurorealismu", který v mnoha ohledech definoval politiku ODS vůči EU dodnes, byla většina členů Svobodných ještě ve škole. Nezlobím se, že se od nás inspirují - jen je dobře znát časové souvislosti a nezaměňovat příčinu a následek. 
 
 
Dobrý den, taky jsem odpůrcem nové měny v ČR. Chci ze zeptat, zda je pro Vás také prioritou zvýhodnit české zemědělce a usnadnit uplatnění našich zemědělských produktů na trhu EU (maso, zelenina, obiloviny...). 
 
V tomto volebním období jsme v EP dosáhli určitých úspěchů, pokud jde o zrovnoprávnění českých zemědělců v EU - pro nedostatek času odkážu na náš program na www.ods.cz. Jinak jsem s údivem zaznamenal předvolební slogan jedné strany "Naši zemědělci si zaslouží víc" - to si samozřejmě zaslouží, ale byl to volební lídr právě této strany, který našim ty podmínky v EU před vice než 10 lety domlouval, takže je to trochu podfuk na voliče. Moje hodina se naplnila, děkuji za všechny dotazy a za kultivovanou diskusi. Zkusím zodpovědět dodatečně i ty zbylé. Nashledanou a přijďte k volbám.
Ing. Jan Zahradil

lídr kandidátky ODS pro volby do Evropského parlamentu
1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu EP