14. dubna 2014

Volební boj se přiostřuje a někteří lidé ztratili veškerou slušnost a smysl pro fair play

Reakce na prohlášení Občanské konzervativní strany k (ne)aktivitám Ing. Vlasáka v europarlamentu.

 
Volební boj se zjevně přiostřuje a někteří lidé již ztratili veškerou slušnost a smysl pro fair play. Jak jinak lze hodnotit reakci kandidáta Občanské konzervativní strany na můj článek "Čeští střelci mobilizují síly" k uvažované evropské regulaci zbraní. 
 
V tomto článku mne kandidát napadá, že nic nedělám. Nejmenuji tohoto nešťastného kandidáta schválně, protože mu nehodlám dělat reklamu. Považuji ale za správné poučit kandidáta o tom, do čeho vlastně kandiduje, protože zjevně neví, jak Evropský parlament funguje a jaké má kompetence. 
 
Tak za prvé, Evropský parlament není evropská vláda. V Parlamentu sice máme eurokomisařské lavice, ale v těch nezasedají poslanci. Naším úkolem je rozhodovat o legislativě, kterou předloží Evropská komise, sami nemáme právo legislativní iniciativy. Dosud nebyl předložen žádný návrh směrnice či nařízení, který by tuto oblast upravoval. V tuto chvíli je tak možné ovlivnit další vývoj pouze lobbingem, neformálním jednáním a tlakem na Evropskou komisi, aby příslušnou normu nenavrhla. To také činím. Otázkou je, co konkrétního činí kandidát, protože to se nikde nedočteme. 
 
Chápu, že je kandidátovi líto, že "jeho volebnímu tématu" někdo skutečně rozumí a že je o tom schopen napsat smysluplný článek. Neměl by však zbytečně propadat panice. Záběr evropské politiky je obrovský, regulací nespočetně. 
 
Rozumím, že cílem Občanské konzervativní strany, za kterou kandidát kandiduje do EP a kterou založil pan Janeček, bývalý radní za ODS v Praze, dříve též člen Mladých sociálních demokratů, se kterým se v médiích pojí skandál s pochybnou nepřiznanou milionovou půjčkou v hotovosti, je plivat na ODS. 
 
Doporučuji kandidátovi proto jediné. Studujte, snažte se a pracujte, a kdybyste se chtěl o Bruselu více dozvědět, navštivte mne v kanceláři, rád Vám ukáži a vysvětlím, co, jak a kde funguje. 
 
Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
člen regionální rady

Štítky:
evropská unie