11. dubna 2014

Statut osoby se zdravotním znevýhodněním může opět platit – zákon ODS se vrací do hry

Osoby se zdravotním znevýhodněním budou chráněny jako doposud. Mění se výše příspěvku pro chráněný trh práce. Může se tak stát díky novele zákona z dílny ODS, který navrací statut osoby se zdravotním znevýhodněním.

 
“Jsem ráda, že zákon, který jsme připravili ještě v minulém volebním období, se podařilo předložit znovu. Osobám se zdravotním znevýhodněním jsme navrácení statutu slíbili před volbami a tento slib teď plníme. Pro představu do skupiny OZZ patří například lidé, kteří potřebují úpravy v pracovním režimu, například zaměstnanci s těžší formou astmatu,” vysvětluje expertka ODS pro sociální témata Lenka Kohoutová.
 
Návrhu novely nic nebrání k vstupu do legislativního procesu. Statut bude napříště posuzovat posudková služba České správy sociálního zabezpečení.
 
“V odborné skupině ODS, stejně jako ve výboru pro sociální politiku, jsme zákon, který navrací statut osoby se zdravotním znevýhodněním, podrobně rozebírali. Podpořili jsme pozměňovací návrhy, které zvyšují podporu na chráněném pracovním trhu. Uvědomujeme si potřebu znovuzavedení statutu a jako konstruktivní opoziční partneři nebudeme smysluplným zákonům bránit. Navíc zákon je z pera ODS a o to raději jej podpoříme,” představuje další postup Adolf Beznoska, poslanec ODS a člen výboru pro sociální politiku.