1. dubna 2014

Reflexní vesty by měly nosit povinně i srnky

Jestli někdo stále věřil, že strana ANO je pravicová, vyjádření ministra dopravy Prachaře musí každého vrátit do reality. Skutečná pravicová strana by nenavrhla nesmysl, jakým je povinné reflexní oblečení pro chodce.

 
Jestli někdo stále věřil, že strana ANO je pravicová, vyjádření ministra dopravy Prachaře každého vrátí do reality. Skutečná pravicová strana by nenavrhla nesmysl, jakým je povinné reflexní oblečení pro chodce. Ministerstvo dopravy plánuje uzákonit povinnost nošení reflexních prvků pro chodce pohybující se v nočních hodinách na vozovce. Cílem má být snížení počtu mrtvých. 
 
Tento bohulibý čin zapomíná na jednu zásadní věc. Lidé nejsou ovce. Každý průměrně inteligentní člověk ví, že v noci je tma a ve tmě je špatně vidět. Jestliže se rozhodne hazardovat se svým životem a neosvětlený se procházet po ulici, je to jeho rozhodnutí. Už dnes existuje množství jiných způsobů, jak být ve tmě viditelný. Zároveň je nesmyslná představa, že stačí zákon a všechno se změní.
 Hazardéři, kteří si tohoto rizika nejsou vědomi nyní, své chování nezmění. Policie má dost jiné práce než objíždět silnice mezi vesnicemi a šikanovat chodce za chůzi bez správného vybavení. Vznikne jen další bezzubý zákon bez možnosti jeho vymáhání. Je to stejné jako uložit tutéž povinnost srnám. Zákon nebude nikdo respektovat ani vymáhat. 
 
Správným směrem by měla být větší osvěta už od základních škol. Prevence, ne represe. Vláda se však vydává zdánlivě jednodušší cestou represe. Všichni jsme podezřelí a neschopní se o sebe postarat. 
 
Ing. Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu PČR
expert ODS na dopravu
předseda regionálního sdružení

Štítky:
doprava