14. března 2014

Jsem proti unáhlenému přijetí eura

Členem ODS je od jejího založení a nepřeběhl jinam. Naopak se osvědčil v komunální politice, a tak k němu doputovala nabídka kandidovat do Europarlamentu. Další kapitolu své politické kariéry může Josef Hynek začít psát ve Štrasburku či Bruselu.

Proč jste se rozhodl kandidovat do Europarlamentu?

Evropské volby jsou většinou ve stínu voleb parlamentních a komunálních, ale jsme součástí Evropské unie a mnoho rozhodnutí učiněných v Bruselu se nás významným způsobem dotýká. Budoucnost Evropy je pro mne důležitá, a proto jsem přijal nabídku kandidovat.

Kdybyste uspěl, budete vykonávat souběžně dvě tak důležité funkce, anebo byste se vzdal rektorství?

Jako matematik vím, že uspět ve volbách bude nesmírně těžké, protože naše země už obsadí jen 21 křesel, ale odpovím přímo. Pokud uspěji, nedokážu si představit, že bych školu řídil z Bruselu, a proto bych podnikl ve spolupráci s akademickým senátem takové kroky, abych funkci rektora mohl co nejdříve předat zvolenému nástupci.

Jaký je váš názor na politiku na akademické půdě? Patří sem, nebo nikoli?

Do školy politika nepatří a dle mého názoru je dobře, že na vysokých školách je ze zákona nepřípustné zakládat a organizovat činnost politických stran a hnutí. Na straně druhé je pravdou, že mnoho vysokoškolských učitelů i našich studentů je velmi aktivních. Stačí se podívat na seznamy kandidátů do městských či krajských zastupitelstev. A já to považuji za pozitivní jev - každý vzdělaný člověk by se měl zajímat o správu věcí veřejných a o prostředí, ve kterém žije.

Chystáte se na kampaň? Kolik do ní investujete?

O kampani jsem zatím neměl moc času přemýšlet a nyní navíc odlétám na deset dní pracovně do Koreje, takže to bude muset počkat.

Proč stejně jako ODS nesouhlasíte s přijetím eura?

Jsem jednoznačně proti unáhlenému přijetí eura v naší zemi. Nevěřím tomu, že naprosto rozdílné ekonomiky z různých částí Evropy lze bez problémů svázat jednotnou měnou. Nevěřím ani tomu, že současné problémy eurozóny se vyřeší přijímáním dalších a dalších zemí. A jestliže prezident Evropské centrální banky prohlašuje, že euro zachrání za jakoukoliv cenu, není těžké si odpovědět na otázku, kdo ten účet potom zaplatí. Členství v EU má pro naši zemi mnoho výhod, ale společná měna mezi ně zatím nepatří.

Angažoval jste se už v komunálních volbách a nasbíral zkušenosti. Uzrál tedy čas pomýšlet na vyšší posty?

Bydlím ve Vysokém Mýtě a spoluobčané mi už pětkrát po sobě dali důvěru v komunálních volbách. Po dvaceti letech práce v zastupitelstvu se domnívám, že je správný čas na změnu. Života a dění ve městě se chci i nadále aktivně účastnit, ale o místo v zastupitelstvu se ucházet nebudu, uvolním místo dalším.

(Autor: Petr Záleský)

prof. RNDr. Josef Hynek, MBA Ph.D.

kandidát ODS pro volby do EP
zastupitel