12. března 2014

EU ztrácí důvěru, kde udělali soudruzi chybu?

Štrasburk - Podnikání v Evropě trpí přeregulovaností, klimatická politika EU dusí průmysl i domácnosti, ale odpovědí evropských elit je jen vytváření dalších funkcí. Důvěra občanů v EU se tak v některých zemích blíží historickému minimu. V rozpravě s šéfem Evropské komise José Manuelem Barrosem to ve Štrasburku řekl lídr kandidátky ODS Jan Zahradil.

 
"Na jedné straně podporujeme malé a střední podniky různými schématy, na druhé straně je dusíme a ničíme nadmírou regulace. V podstatě každá regulace se dá nějak ušlechtile zdůvodnit, například ochranou spotřebitele nebo ochranou životního prostředí, ale za těch deset let, co jste, pane předsedo, ve funkci, ten balík evropské legislativy a evropské regulace narostl," řekl ve svém vystoupení Jan Zahradil.
 
Klimatickou politiku Evropské unie pak s odkazem na její praktické dopady označil na totální selhání. "Vždyť jen maloobchodní ceny elektřiny vzrostly za poslední roky o 20 %, pro podniky o 17 %, a značnou část tohoto nárůstu tvoří velmi štědrá podpora obnovitelných zdrojů. Ty stávající cíle 20/20/20 budou stát evropské podniky dalších 210 milionů eur ročně. Pokud půjdeme na 30 %, tak to bude 450 milionů eur ročně," upozornil Jan Zahradil.
 
Rozprava předcházela setkání hlav států osmadvacítky, které se uskuteční za týden v Bruselu a má se věnovat především klimatické politice a konkurenceschopnosti.  
 
Celý projev Jana Zahradila čtěte ZDE
 
Ing. Jan Zahradil

kandidát ODS pro volby do EP
1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda oblastního sdružení