26. února 2014

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo Radiožurnálu byl 1. místopředseda ODS a předseda europoslaneckého klubu Jan Zahradil.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Český prezident dnes vystoupil v Evropském parlamentu. Promluvil o potřebě společné zahraniční a obranné politiky, o tom, že Česko by mělo co nejdřív přijmout euro, ale taky si zachovat vlastní pivo nebo sýr. A podotkl, že se mu nelíbí unifikované žárovky, protože je má na chatě, kde to kvůli nim vypadá prý jako na hřbitově nebo v márnici. Podle okamžité reakci některých europoslanců projev Miloše Zemana znovu přiblížil Česko Evropské unii, i když například na silnější federalizaci osmadvacítky existují rozporuplné názory. Kromě jiného dnes hlava českého státu podrobila v europarlamentu kritice například evropskou architekturu nebo kvalitu místních steaků. Můj evropský sen nezahrnuje steak ústředí Evropské komise, který vypadá a chutná jako žvýkačka. Poznamenal český prezident. Já zdravím do Štrasburku europoslance za ČSSD Libora Roučka. Dobrý večer. 

 


Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/:


Hezký večer. 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


A jeho kolegu za ODS Jana Zahradila. Dobrý večer. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:

Dobrý večer. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane Zahradile. Co vás nejvíc zaujalo na projevu českého prezidenta, kdybyste měl vybrat, co považujete za zásadní poselství, co by to bylo? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:

Mohl bych trochu ironicky říci, že pan prezident se zřejmě inspiroval částečně i volebním programem ODS, když kritizoval věčné přesuny Evropského parlamentu z Bruselu do Štrasburku. o my kritizujeme také. A ve volebním programu máme, že budeme usilovat o zrušení toho sídla Evropského parlamentu ve Štrasburku. Jinak myslím, že se přihlásil k těm tradičním federalistickým myšlenkám na uspořádání Evropy, které my nesdílíme, tedy ke hlubší integraci, k rychlému přijetí eura, ke sjednocení daní, k jednotné sociální politice, jednotné zahraniční politice. To je všechno v přímém rozporu s ideami a s programem ODS, ale to žádné velké překvapení nebylo. My jsme na to zvyklí a pan prezident je těmito názory známý, ten projev byl podle mého názoru nezvykle krátký, většinou prezidenti, kteří tady hovoří, tak hovoří 15, 20 minut. Myslím, že projev Miloše Zemana nedosáhl ani 10 minut. Na druhou stranu hovořil anglicky, hovořil z patra, bez papíru, ten projev byl místy zábavný, ale, jak říkám, s většinou obsahu toho projevu já souhlasit nemohu. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane Roučku, já předpokládám, že u vás to bude trochu jiné, kdybyste měl vybrat tedy zásadní statement, který pro vás vyplývá, to poselství a potom, co byste naopak zkritizoval, kdybyste měl říct, co vás nejvíc ne popudilo, ale co se vám nelíbilo třeba? 

 


Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/:

Já myslím, že ten zásadní statement byl velmi důležitý. A to, že Česká republika má prezidenta, i Česká republika má i vládu, která se hlásí k Evropě, hlásí se k myšlenkám evropské integrace, prezident Zeman...dokonce federace, takže on to tam zmínil. zmínil například, že by Evropa měla mít společnou zahraniční a bezpečnostní politiku. A vy jste před chvílí mluvili o Ukrajině, tak si představte, když by situaci na Ukrajině měla třeba Česká republika řešit sama, nebo Slovensko, menší země, takže to je správná myšlenka. Já myslím, že do budoucna je také správná myšlenka třeba mít společnou obranu, protože zase když nehrozí nějaké vnitřní nebezpečí, jednotlivé státy proti sobě neútočí a vůbec to nehrozí, tak proč bychom nemohli ty prostředky, které jsou nákladné nějakým způsobem rozdělit a dělat to společně. Takže já myslím, že toto bylo dobré. Možná poslanci očekávali, že ty myšlenky budou hlubší, protože, jak již řekl kolega Zahradil, ten projev trval jenom asi 8 nebo 9 minut, a prezident měl ideální příležitost, aby třeba mluvil 20, 25, 30 minut a všechny ty své myšlenky vyložil jak české, tak samozřejmě také evropské veřejnosti trochu podrobněji. A pokud jde o ty věci, které se líbily panu Zahradilovi, jako například... 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tedy to stěhování třeba. 

 


Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/:

Přesně tak, jako... 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

...z Bruselu do Štrasburku. Vy byste nebyl pro zrušení toho stěhování? 

 



Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/:


Já bych byl také pro to zrušení, my pro to jsme všichni, dokonce tady máme několik rezolucí, kde to navrhujeme. Jenže problém je, že to nemůže dělat Evropský parlament, musí to rozhodnout jednotlivé státy a tady je trošku licoměrnost, trošku faleš i ve volebním programu ODS, protože ODS měla premiéra, ať to byl pan Nečas, ať to byl pan Topolánek před tím, a premiéři čeští nikdy s tímto nevystoupili. Ale musí to rozhodnout rada, musí to rozhodnout premiéři. Ne poslanci. My tu pravomoc nemáme. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Je to součást unijních smluv, jak jste poznamenal. Pane Zahradile, teď zaznělo z úst pana Roučka, že i ve světle událostí na Ukrajině bychom možná měli zvažovat, alespoň společnou obrannou politiku, abychom se mohli cítit třeba bezpečnější v rámci evropského prostoru, vy si to nemyslíte? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:


Já bych rád podotkl jednu věc, všimněte si, kdo se nejsilněji vyslovoval pro takové nebo onaké řešení té kritické situace na Ukrajině. Nebyl to ani pan Barroso, tedy šéf Evropské komise, nebyla to ani paní Ashtonová, která vystupuje jako takzvaná ministryně zahraničních věcí Evropské unie, byli to ministři zahraničí Francie, Německa, Polska a dalších zemí. Ukazuje se tedy, že v těch kritických chvílích ty evropské orgány ustupují do pozadí, že na důležitosti nabývají národní vlády a představitelé národních vlád a že jde o to, aby se ty národní vlády dokázaly shodnout na nějakém společném postupu. K tomu ale nepotřebujete nějaké nové úřady, k tomu nepotřebujete ani evropskou armádu, k tomu nepotřebujete ani úřad evropského ministra zahraničních věcí, nebo nějakého představitele pro zahraniční politiku jako je tomu teď, to je pouhé vyhazování peněz a vytváření trafik pro vysloužilé diplomaty. K tomu potřebujete dobrou vůli se dohodnout a ta samozřejmě, pokud je, tak ta dohoda fungovat může. Ale nepotřebujete žádné koncepce, nepotřebujete žádné strategie... 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Jednotné politiky, jak tomu dobře... 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:

Nepotřebujete vytvářet nějaké umělé politiky, které ve skutečnosti nemají oporu v realitě.

 

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Pane Roučku, vás jsem se ještě chtěla zeptat, protože zástupci zelených v Evropském parlamentu kritizovali podporu Miloše Zemana, jak oni říkají, megalomanským projektům, třeba ten kanál Dunaj - Odra - Labe. Co si o tom myslíte vy, je to zbytečné zdůrazňovat tak velké projekty? 

 



Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/:


Já myslím, že mluvím obecně, to zbytečné není, protože když se podíváte nejenom do Evropy po 2. světové válce, ale také například do Spojených států, ano, byly to tyto velké projekty, výstavba dálnic, výstavba rychloželeznic, které umožnily jak evropské, tak americké ekonomice se znova postavit na nohy. Čili i my jako Česká republika, podívejte se jenom na naši dálniční síť, jak je stále nedokončená, na naší železniční síť, my tyto projekty potřebujeme. A já myslím, že zase, když Evropa spojí své síly a tady vám dám jeden příklad, Airbus, tak prostě je Evropa konkurenceschopná, vytvoří to desetitisíce nebo statisíce nových pracovních míst. Takže samozřejmě zelení oni toto nemají rádi, oni nemají rádi dálnice, oni nemají rádi rychloželeznice... 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Je to princip jejich politiky. 

 


Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/:


Přesně tak. 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Europoslanci Libor Rouček za ČSSD, Jan Zahradil za ODS. Děkuji, pánové, na shledanou. 

 



Libor ROUČEK, europoslanec /ČSSD/:


Na shledanou. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:


Na shledanou. 

 

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu EP