25. února 2014

K euru by Česká republika nemusela přistoupit nikdy

ODS spustila svou kampaň pro volby do Evropského parlamentu a představila kompletní kandidátku. Prostor na ní dala dosud upozaďovaným tvářím i lidem notoricky známým. Lídrem voleb je europoslanec Jan Zahradil, "dvojkou" jeho kolega Evžen Tošenovský. ODS hlásá v kampani "ne" euru a stop růstu cen energií. Jednotnou evropskou měnu by Česká republika nemusela přijmout nikdy, říká Jan Zahradil v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ.

 
Volby do Evropského parlamentu jsou pro ODS klíčové. Na jakou kampaň vsadí?
 
Máme tři týdny na to, abychom rozjeli a ukončili první část kampaně. Kandidátku jsme představili, zítra máme v Evropském parlamentu Miloše Zemana. Bude to další možnost, jak se vyprofilovat nějakým způsobem i v názorové konfrontaci s tím, co tam prezident řekne. Od příštího týdne bychom pak chtěli představovat některé základní slogany spíš obecného charakteru, které budou spojeny s tím, čemu říkáme rebranding ODS, tedy snaha o osvěžení značky ODS, aby znovu vešla ve veřejnou povědomost. Zhruba na konci března začneme tematickou volební kampaň, to znamená, že vyjdeme s konkrétními tématy, jedním z nich je euro (ODS nechce přistoupit k jednotné unijní měně euro a chce zachovat korunu; rozhodnout o přistoupení k euru by měli občané v referendu - pozn. red.). V rámci kampaně máme připraveno i jedno překvapení, které bude ve spojení s ODS překvapivé a mělo by sloužit k popularizaci našeho zdrženlivého postoje vůči jednotné měně. Ale s tím zatím ven nevyjdeme.
 
 
Jakou podobu bude kampaň mít? Sázíte spíš na venkovní reklamu nebo sociální sítě?
 
My outdoor nemůžeme vynechat. Máme sice pochybnosti o efektivitě venkovních kampaní, ale když to začne dělat jedna politická strana, ostatní si nedovolí k ní také nepřikročit. Budeme ji mít v omezené míře. Kampaň bude chytrá, interaktivní, zaměřená na specifické publikum. Voliči v evropských volbách jsou velmi specifické publikum, je to čtvrtina obyvatel. Potřebují specifický přístup. Budeme používat virální prvky a videoklipy.
 
 
Sázíte na vtip stejně, jako jste se o něj pokusili ve volbách do Poslanecké sněmovny?
 
Určitě bude kampaň svěží, ale ne nuceně vtipná. Když je vtipu příliš, tak to často působí trapně. Budeme se snažit, aby nám nedošel dech v závěru kampaně. To se nám bohužel stalo na podzim, když jsme měli slušný začátek - o kampani se mluvilo i psalo -, a pak jako by jí došel dech a do cílové rovinky jsme jeli na volnoběh. To se stát nesmí. Kampaň vygradujeme v závěru.
 
 
Kolik do kampaně ODS investuje?
 
To je věc, kterou musíme brát v potaz. Nejsme už silná parlamentní strana a sponzorů ubylo. Státních příspěvků za hlasy také. Musíme počítat každou korunu. Maximálně do toho můžeme investovat mezi deseti a dvaceti miliony korun, víc to určitě nebude.
 
 
Budete jako lídr objíždět před volbami kraje?
 
Určitě. Závěrečná fáze kampaně, která začne koncem dubna a pojede do 23. května, bude ve znamení výjezdů, bude to road show. Budeme se snažit lidi přesvědčit na ulicích, aby hlas dali právě nám.
 
 
Na kandidátce máte nové tváře. Na třetím místě nestranickou ekonomku Evu Zamrazilovou. Europoslanec Edvard Kožušník je až na desátém místě. Proč? Nelíbí se vám, jak v parlamentu pracuje?
 
Konkurence byla značná. Když se podíváte na kandidátku, jak je sestavená, tak všichni lidé, kteří jsou v první desítce, jsou kredibilní. Za každým z nich je příběh, rozdíly mezi kandidáty jsou malé. Nedá se říci, že by někdo byl o moc lepší, než ten druhý. Výkonná rada ale kandidátku schválila tak, jak je. Padl sice návrh, aby se pan Kožušník posunul na páté místo, ale o návrhu se tajně hlasovalo a ten návrh neprošel.
 
 
Dovolíte kandidátům, aby si vedli osobní kampaň?
 
Pokud budou chtít investovat vlastní prostředky do osobní kampaně, tak jim v tom bránit nebudeme. Ale nebudeme na to přispívat a budeme trvat, aby v kampani dodržovali jednotný grafický manuál. Aby to nebylo "každý pes, jiná ves".
 
 
Největší vaše téma do evropských voleb je, že nechcete přijmout euro v krátkodobém ani střednědobém horizontu. Češi by o přijetí eura každopádně měli podle vás rozhodnout v referendu. Může se z toho vyvinout, že euro nepřijmeme nikdy?
 
Samozřejmě, že se to může stát a měli bychom být na tuto variantu připraveni. Ale tato varianta zatím otevřená není, protože v přístupové smlouvě jsme podepsali závazek, že k euru přistoupíme. Proto chceme, aby vláda vyjednala výjimku, která by nám umožnila, abychom nemuseli do eurozóny vstoupit. Je zajímavé, že současná vláda s takovou možností vůbec nepočítá, přestože občané na to mají zcela odlišný názor.
 
 
Máte na vládu nějakou páku, aby přistoupila k referendu o euru?
 
Budeme na vládu tlačit. Jeden z nástrojů, o kterém jsem hovořil jako o překvapení, nám k tomu také poslouží.
 
 
V případě, že byste neuspěli, vyvodíte z toho jako první místopředseda ODS a lídr kandidáty osobní odpovědnost?
 
Já to řekl i na kongresu. Na špalku leží má hlava, nikoliv hlava předsedy Petra Fialy. Pokud volby budou pro nás neúspěch, tak dám k dispozici svou funkci grémiu a výkonné radě.
 
 
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu EP