31. ledna 2014

Obce budou moci rozhodnout o sběrnách kovů na svém území. Návrh předkládají senátoři ODS

Obecní zastupitelé by měli mít možnost rozhodnout, kde může na území jejich obce stát sběrna kovů a kdy smí mít otevřeno. Takovou pravomoc chce obecním zastupitelstvům dát skupina senátorů vedená Jaroslavem Zemanem, senátorem za ODS a starostou Albrechtic v Libereckém kraji. Návrh zákona už v Senátu prošel prvním čtením.

„Cílem je omezit krádeže kovů v obcích,“ jasně vysvětluje důvod pro předložení zákona senátor Jaroslav Zeman. Návrh je součástí balíčku několika zákonů, které se věnují problematice sociálně vyloučených občanů a otázky vzájemného soužití, na jejichž znění v minulém volebním období pracovala bývalá poslankyně Ivana Řápková

„Navrhujeme jednoduché, ale účinné změny, které pomohou řešit sociální problémy v řadě českých obcí. Jsme přesvědčeni, že jde o věcně správné a dobře legislativně připravené návrhy, které najdou podporu napříč politickým spektrem, protože k řešení sociálních témat se hlásí všechny politické strany zastoupené v parlamentu,“ dodává Jaroslav Zeman.

„Obecní zastupitelé už dnes mohou rozhodnout o tom, za jakých podmínek na území obce povolí hazardní hry. Potvrdilo se, že svěřit zastupitelům tuto pravomoc bylo správné, protože řada obcí se už rozhodla řešit kriminalitu spojenou s hazardem přijetím vyhlášky o regulaci hazardu. Výkup drahých kovů patří do podobné kategorie – zastupitelé obcí dovedou nejlépe posoudit, jaký je u nich doma rozdíl mezi sběrnou otevřenou 24 hodin denně mezi domky a sběrnou, která funguje v běžných pracovních hodinách na okraji obce,“ vysvětluje Zbyněk Stanjura.

Novela zákona o odpadech umožní obcím omezit výkup sběrných kovů jenom na určitý čas a místo. Tuto pravomoc obce doposud neměly. Krajský úřad, který vydává konečné rozhodnutí o povolení, by měl podle senátorů rozhodnutí obce zakotvené v obecně závazné vyhlášce obce respektovat.