22. ledna 2014

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo byl europoslanec Ivo Strejček.


Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Na Pražský hrad dnes za prezidentem Milošem Zemanem dorazilo hned 7 kandidátů na ministry v kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Většina neměla pocit, že by jejich jmenování ze strany hlavy státu něco překáželo. A hned první návštěvník, předseda ANO a budoucí ministr financí Andrej Babiš, souhlasil s prezidentem v jednom podstatném bodě - Česko by podle něj mohlo přijmout euro. Miloš Zeman prosazuje dlouhodobě termín do 5 let. Andrej Babiš k tomu poznamenal, že samozřejmě za podmínky, že bychom neručili za závazky třeba Řecka nebo Španělska. Více teď s Janem Jedličkou, analytikem Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny. Dobrý den. 

 



Jan JEDLIČKA, analytik Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny:


Dobrý večer. 

 


Martin KŘÍŽEK, moderátor:


A hostem Radiožurnálu je také europoslanec za ODS Ivo Strejček. I vám dobrý den. 

 



Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/: 


Dobrý den. 

 


Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Jedličko, je reálné, že do těch 5 et splníme maastrichtská kritéria, není to přehnaný optimismus? 

 



Jan JEDLIČKA, analytik Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny:

 
Rozhodně to je reálné a rozhodně to není přehnaný optimismus. Možná bych na úvod vyvrátil takový obecně rozšířený omyl, který říká, že Česká republika nemá euro, protože neplníme maastrichtská kritéria. To není pravda. A důvodem je to, že naši vrcholní představitelé dosud euro odmítali, když se podíváme na všech těch maastrichtských kritérií, tak víceméně čtyři z nich plníme, někdy možná některé s odřenýma ušima, ale vlastně jediné maastrichtské kritérium, které neplníme je to, že koruna není součástí systému pevných kurzů /nesrozumitelné/ 2, součástí tohoto pevného kurzu, pevných kurzů není proto, že Česká národní banka tam korunu nepřivedla do toho systému, takže jsem přesvědčen, pokud bychom, pokud by v naší straně byla vůle, tak maastrichtská kritéria můžeme plnit takřka okamžitě. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Strejčku, vaše reakce, vy budete zřejmě skeptičtější, plníme, neplníme maastrichtská kritéria nebo k tomu není politická vůle se k tomu přihlásit? 

 



Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/: 


Já nevím, jestli v této chvíli je celá otázka o plnění nebo neplnění kritérií. Myslím, že ODS k tomu dlouhodobě říká, že euro je tak, přijetí eura a vydání se české koruny je tak zásadní otázka, že oni mají rozhodnout občané v referendu a to je princip, který držíme a tudíž je překvapující slyšet informace, že do 5 let tak bude. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Jedličko, kdy by mělo podle vás Česko přijmout euro? 

 


Jan JEDLIČKA, analytik Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny:


Obecně řečeno souhlasil bych tady trošku s panem europoslancem, nebudeme se dívat na to, jestli plníme nějaká evropská zadaná kritéria, důležité je, jestli to bude výhodné pro Českou republiku a je pravdou, že v následujícím roce, 2, 3 to nejspíš výhodné není. Eurozóna má sama se sebou dosti problémů, situace se sice trošku zklidňuje, nicméně nikdo neví, jestli ta dluhová krize v Řecku opět nepropukne naplno a jak bude eurozóna vůbec vypadat a kdy bychom vstoupili do eurozóny, kolik bychom vlastně do těch záchranných mechanismů teďko v současné době přispívali a následně odepisovali půjčky těm problémovým zemím. Takže v současné době asi to na pořadu není, ale jsem přesvědčen, že v dlouhodobém horizontu, a ten může možná začínat těmi 5 lety, opět převáží ty dlouhodobé pozitivní faktory a Česku se euro vyplatí. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Vy věříte, že jste mluvil o tom horizontu, řekněme, 2, 3 let, ale že třeba za těch 5 let ta situace bude lepší, co se týče ekonomické situace v Evropě, je taky otázkou, jak moc bude třeba Česká národní banka dál intervenovat, oslabovat korunu, nebudeme třeba za 5 let možná v ještě méně výhodné pozici, než teď? 

 



Jan JEDLIČKA, analytik Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny:


Bylo by to pro mě, a nejen pro mě, řekl bych, pro většinu finančních trhů velkým překvapením. Ona eurozóna zhruba jako tu nejkrizovější dobu si zažila někdy v roce 2012 a od té doby je vidět, že ekonomický výkon se odráží /nesrozumitelné/ ty fundamentální problémy v Řecku, v Portugalsku, ve Španělsku se řeší, situace na finančních trzích se zklidňuje a vrací se důvěra investorů. Já jsem přesvědčen, že tento trend bude pokračovat do budoucna, takže za 5 let zkrátka jak ekonomika eurozóny, tak i České republiky bude v mnohem lepší kondici, než byla například v tom roce 2013. 

 


Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Strejčku, Andrej Babiš se dnes kromě závazků Řecka nebo Španělska také zmínil o kurzu koruny jako o jedné z těch klíčových věcí, jak moc je důležitá i podle vás? 

 



Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/: 


Samozřejmě česká koruna a stanovení kurzu je pro ekonomický výkon podstatné. Ale to má pro nás, myslím, jednu velmi podstatnou záležitost. Podívejte, to, co se stalo operacemi České národní banky, se na jedné straně někomu může líbit, na druhé straně nelíbit, ale každopádně to udělala Česká národní banka s vědomím, já doufám, ve prospěch českého průmyslu. A vzdáme-li se české koruny, tak to bude znamenat, že tato rozhodnutí bude dělat někdo jiný, někde jinde, bez ohledu na to, jestli je to zrovna konkrétně pro český průmysl výhodné nebo nevýhodné. Čili samozřejmě, že kurz má vliv a my si podržme takové pravomoci, abychom měli možnost jej ovlivňovat. 

 


Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Na druhou stranu ta česká ekonomika je tak, jako tak napojená na Evropu, hlavně Německo, nebude lepší, když budeme mít euro a třeba vývozci nebudou muset čekat na aktuální kurz koruny a sledovat ho? 

 


Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/: 


Já myslím, že tato otázka není tak, já bych řekl, přímočará. Musíme si uvědomit, že přijetí eura pro nás znamená přijetí velmi vážných závazků a nejde pouze o to, že budeme ručit či dokonce platit dluhy některých jiných, ale jde o to, že přijetí eura znamená definitivní přikování ke zcela centrálnímu plánování z Bruselu. To už bude znamenat, a to je zcela evidentní už podle vývoje legislativy, podle toho, jak se tyto věci připravují, že klíčové rozhodovací pravomoci budou mimo český parlament, mimo české území. O hospodářské sociální politice se bude rozhodovat někde jinde. To je to závažné, co se k tomu pojí, to si musíme uvědomit. Tady nejde pouze o to, zdali kurz je výhodný nebo nevýhodný. Tady jde o to, že pravomoci budou centralizovány mimo území České republiky, přijmeme-li euro. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Říká europoslanec za ODS Ivo Strejček. Naším hostem byl také Jan Jedlička, analytik Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny. Pánové, díky a na slyšenou. 

 



Ivo STREJČEK, europoslanec /ODS/: 


Já také děkuji, na shledanou. 

 



Jan JEDLIČKA, analytik Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny:


Na slyšenou.