21. ledna 2014

Stalo se dnes

Hostem diskusního pořadu ČRo byl poslanec a místopředseda ODS Martin Novotný.


Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pravicové opozici se dnes nepodařilo zamítnout program mimořádné schůze, na které mají poslanci jednat mimo jiné o novele služebního zákona. K té se má sněmovna vrátit zítra ráno. ODS a TOP 09 normu nazývají "Lex Babiš" v narážce na to, že jejím schválením v prvním čtení podmiňuje prezident Miloš Zeman jmenování nové vlády. Koalice to odmítá a poukazuje mimo jiné na to, že zákon tady chybí řadu let. Kromě předlohy z dílny ČSSD existují také další. Ve sněmovně leží schválený, ale odložený zákon o státní službě, další návrh chystá vláda v demisi a také tým expertů hnutí ANO. Hosty Radiožurnálu jsou teď jeden z navrhovatelů. Poslanec ČSSD Jeroným Tejc, dobrý večer. 

 


Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Dobrý večer. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:

 

Poslanec a místopředseda ODS Martin Novotný. I vám dobrý den.

 

 

Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda ODS:


Pěkný večer i ode mě. 

 


Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Novotný, co vám vlastně nejvíc vadí na té normě? 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda ODS:


Já myslím, že už ta úvodní otázka vyžaduje vysvětlení. Co nám vůbec vadí na té normě? Ta norma by se měla projednávat normálně v Poslanecké sněmovně v řádném legislativním procesu, na řádné schůzi. Diskutuje se o ní řadu let. Nejsme teď pod žádným tlakem, abychom ji řešili zrovna dnes, zrovna v tuto chvíli. Nám primárně nevadí nic na této normě, nám primárně vadí to, že tato norma se projednává, aby umožnila vznik této vlády. To jest v podstatě celá Poslanecká sněmovna, dá se říci, že 199 lidí se sešlo kvůli dvěma dalším lidem, kvůli prezidentu republiky a kvůli panu Babišovi, aby otevřeli možnost vzniku této vlády. Ta debata není vůbec o této normě, ta je o jakýchsi nepsaných a velmi složitých, možná pro veřejnost těžko pochopitelných důsledcích toho dění, které se děje, kdy v podstatě pan prezident říká, když tu normu projednáte v prvním čtení, tak já přestanu dodržovat zákon a chovat se tak, jak se chovali prezidenti v minulé době a umožním jmenování ministrem někomu, kdo nesplňuje podmínky. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Tejci, je pravda, že tenhle zákon nám léta chybí, že ho chce i Evropská unie, ale není to také tak, že koalice prostě podléhá trochu tlaku prezidenta, byť jde jen o to "první čtení"? 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Nepochybně, koalice podlehla tlaku prezidenta, ale nemyslím si, že je špatné vyhovět požadavku, abychom zákon, který nám dlouhá léta chybí, konečně do českého právního řádu zapracovali a ten zákon by byl účinný a posvětil fungování státní správy k jejímu lepšímu, efektivnímu fungování. To, co je nám kladeno za vinu v této souvislosti, už o tom hovořil před řečníky, že se nemá jednat o řádný legislativní proces. Tohle bych chtěl zásadně odmítnout, protože poslanecký návrh je řádný legislativní proces a na rozdíl od vládního návrhu toho současného, kde byly zkráceny všechny lhůty na skutečně mimořádně krátké termíny a v rozporu s legislativními pravidly, ten náš návrh bude projednáván naopak v prodloužené lhůtě 90 dnů v Poslanecké sněmovně a všichni se k němu budou moci vyjádřit. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Novotný, vaše reakce? Nemohly by ty politické přestřelky se schválením nebo odmítnutím v prvním čtení skončit a nemohli byste se soustředit na meritum toho zákona? Jak vy se vlastně zachováte v tom prvním čtení? Znamená to, že ODS ten návrh odmítne každopádně? 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda ODS:


Já myslím, že ty politické přestřelky v tomto smyslu, v těch dalších fázích projednávání zákona nepochybně přestanou a my se budeme soustředit na obsah toho zákona a budeme mít spoustu argumentů na to, v čem je ten obsah či není dobrý. Ale ten dnešní den opravdu nemůžeme podcenit a mávnout nad ním rukou. V zemích, ke kterým se často obracíme, které považujeme v jistých věcech za vzor, tak debaty o významu lustračního zákona, o doznívání různých historických epoch a vyvozování zodpovědnosti a důsledků z nich, v zemích, kterých si vážíme, tak tyto debaty trvají i nadále. Nedávno v Německu rozhodli o prodloužení účinnosti lustračního zákona až do roku 2019... 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Dobře a chápu to správně... 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda ODS:


A my to tady děláme ne pod celospolečenskou diskusí, my to děláme kvůli jednomu člověku a jeho osobním zájmům a zájmům jeho politického subjektu. To je pro nás naprosto nepřípustné a my odmítáme i takové ty relativizující soudy, které kolem toho říkají třeba ve sněmovně komunisté, že už dávno je doba, aby se říkali takové ty silácké výroky, že státní bezpečnost byla špatná, že komunistický režim byl špatný. Nás nejvíc překvapuje... 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Dobře, když to sečteme a podtrhneme, chápu to dobře, že toto jsou argumenty pro ODS jednoznačně pro to, abyste ten návrh jednoznačně z dílny ČSSD odmítli třeba zítra? 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda ODS:


Z hlediska politického, symbolického kroku, který upozorní tu veřejnost, co je skutečně v pozadí, tak ten návrh budeme odmítat. Z hlediska dalších fází budeme se věcně bavit o služebním zákonu jako o problému České republiky dlouhodobém a budeme mít pro něj argumenty, ale v žádném případě nebudeme podporovat to, že někteří lidé jsou si rovni a někteří jsou si rovnější v naší zemi. Když jsem se dnes díval na webové stránky hnutí ANO, tak jsem tam našel hlavní dva cíle, s nimiž šli do politiky - stejná práva pro všechny a zároveň, aby se v té naší zemi žilo dobře i našim dětem a my nechceme zpochybňovat hodnotový systém našich dětí. 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Vraťme se k té normě, prosím. Pane Tejci, vy už jste se zmínil o tom, že chcete na to projednávání ve výborech více času, těch 90 dnů, stojíte o připomínky koaličních partnerů, znamená to, že hnutí ANO přestane chystat tu svou vlastní verzi? Bavili jste se s nimi o tom? 

 



Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Já předpokládám, že koalice a zásadně /nesrozumitelné/ shodne na komplexním pozměňovacím návrhu těch /nesrozumitelné/ výborů, ale především bych chtěl odmítnout to, co tady bylo řečeno, že snad my změkčujeme nebo rušíme lustrační zákon. My se vůbec lustračním zákonem nezabýváme, žádné podmínky pro ministry nezměkčujeme. Jediné, co ten zákon ve skutečnosti řeší, je otázka, že budou zavedeny tarifní platy, budou limitovány odměny tak, aby se nestávalo, že náměstci a vrchní ředitelé sekcí mají 130 nebo 150 tisíc korun měsíčně plat tak, jak to bylo za pana Drábka na ministerstvu práce a chceme také, aby ten zákon zabránil "noci dlouhých nožů", to znamená, nebude už možné, aby s výměnou vlády nebo ministra byly reorganizovány účelově ministerstva právě proto, aby se zbavilo nepohodlných lidí a přišli lidi politicky dosazení. Tohle ten zákon řeší, neřeší lustraci a já vítám to, že bychom se byli schopni věcně bavit, ať už jsme v tuto chvíli opozicí nebo koalicí, o konkrétních věcech, které ten zákon přináší. Já jsem přesvědčen, že ve svém důsledku bude velmi pozitivní pro Českou republiku, protože zavede jasná pravidla pro hodnocení úředníků, pro jejich výběr, pro jejich odpovědnost a rozhodně nebude na škodu, když budeme standardní zemí v Evropské unii a nebudeme jedinou výjimkou, která podobný zákona nemá. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Říká poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Naším hostem byl také poslanec a místopředseda ODS Martin Novotný. Pánové, děkuji vám, na slyšenou. 

 


Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:


Díky taky, na shledanou. 

 



Martin NOVOTNÝ, poslanec a místopředseda ODS:


Na shledanou, hezký večer. 

Martin Novotný

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen regionální rady
člen výkonné rady
primátor