20. ledna 2014

Je to možná signál, že to mám zkusit v komunální politice

Prohry exhejtmana Libora Lukáše (ODS) prý spíše nakopávají. Jednu takovou utržil v doplňovacích senátních volbách na Zlínsku a Slovácku. Velkou podporu získal tradičně na Bojkovicku.

Jak hodnotíte výsledek voleb, překvapil vás? 

Jsem zklamaný, že jsem nevyhrál, ale jsem bojovník. Na druhou stranu jsem získal o dva tisíce hlasů víc než v prvním kole. Byla celá řada objektivních faktorů, které sehrály roli. Vítězi jsem už poblahopřál, že jako mladší politický matador měl úspěch, a doporučil mu, aby využil svůj mandát pro veřejnost. Už jsem nějakou dobu jako politik procházel různými volbami a toto je jen jedna epizoda, která je za mnou. 

V prvním i druhém kole vás nejvíce podrželi voliči v Pitíně, Rudicích a Bojkovicích. Vnímáte to pozitivně, že doma jste vyhrál s převahou? 

Tady jsem získal dvě třetiny hlasů, v Bojkovicích jsem dostal ještě o dvě stě hlasů více než minule. Pro mě je to velice povzbudivé, možná je to i signál, že bych se měl věnovat komunální politice. Tam, kde žiji a mám rodinu, která mi to tímto způsobem vrátila. 

Vidíte tedy své další působení právě v komunální politice? 

Uvidíme, jaké výzvy mi to přinese a co budu moci realizovat. Jedny prohrané volby pro mě neznamenají víc, než že se zítra otřepu a budu pracovat tak jako poslední rok. I když prohry v životě nemá nikdo rád, tak mě to spíš nakopne a příště můžu vyhrát. 

Myslíte si, že mandát Patrika Kunčara je vzhledem k nízké účasti silný? 

Historie se nebude ptát, jestli mandát byl volen pěti tisíci lidmi, nebo dvěma miliony. Pokud bych posuzoval mandáty v přímých volbách na prezidentské úrovni a tyto senátní, tak ta účast je diametrálně odlišná. Není potřebné to dramatizovat, lidé šli k volbám, protože chtěli. A lidé, kteří zůstali doma, k volbám jít nechtěli. Je to jejich legitimní právo. Bohužel veřejnost v ČR nemá o Senátu příliš dobré mínění, je potřeba s tím něco udělat. Není možné mít instituci, která nemá důvěru lidí. 

Kdo získal váš hlas ve volbě předsedy ODS? 

Hlasoval jsem pro Petra Fialu. Výsledek je vynikající. Je to naděje pro ODS, i když Petr Fiala není mesiášem. ODS se musí přeměnit sama, nikoliv prostřednictvím svého šéfa, ale spíše prostřednictvím aktivit v komunálních sférách. Když budeme trpěliví, za několik let může být společenská poptávka po stranách liberálně­ ­konzervativního typu, a na to by měl být Petr Fiala připraven. 

(Autor: Ondřej Dluhi)

Libor Lukáš

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
člen Stínové asociace krajů ODS