20. ledna 2014

V ODS to bublá. Naše spory ale patří jen dovnitř

"Politická strana má primárně říkat, co chce dělat s touto zemí," říká.

Jak máme chápat, že jste jako nedávný lídr krajské kandidátky, primátor Olomouce a poslanec nedostal nominaci pro volby místopředsedů ODS od své krajské organizace? 

ODS je v situaci, kdy se v ní děje spousta věcí, uvnitř to bublá. Připomínám, že před zhruba rokem jsem se nakonec na kongresu dostal do výkonné rady, aniž bych byl prvním kandidátem v pořadí. A to proto, že tam jiný kandidát neprošel. 

To jen umocňuje kontrast mezi tím, že jste byl kandidátem, jenž se dostal i do výkonné rady, ale podporu mateřské organizace jste teď nezískal. 

Nijak to nezpochybňuji. Zároveň, přestože na to mám názor a měl bych k tomu i komentář, tak si myslím, že ten kongres je nový začátek a já nějaké vyjádření o tom, jaké byly důvody či kdo v tom hrál jakou roli, dělat nechci. Je to pro mě uzavřená záležitost. 

V ODS je vaším oponentem Ivan Langer. Způsobil tedy vaši porážku na regionálním sněmu při nominacích on? Vliv ve straně stále má. Nebyl tedy Petr Sokol kandidátem pana Langera? 

To komentovat nechci. Ať si každý udělá svůj závěr. Nechci to jitřit jakýmikoli dalšími vyjádřeními. 

Petr Sokol v odpovědi na otázku, kdo mu pomohl při shánění podpory v ODS, řekl, že by chtěl popřít vaše tvrzení o tom, že regionální sněm byl řízený nějakými lidmi. Odvolával se poté na tajné hlasování, kde každý může hlasovat, jak uzná za vhodné. Byl tedy regionální sněm někým řízen? Byly zde nějaké tlaky či tábory? 

Při každém sněmu se hledají nějaké většiny a pokaždé se to někomu podaří více či méně. Já za slovem řízení nevidím žádné spiknutí. Když někdo zkrátka hledá většinovou podporu, tak se na tom domlouvá. Kolegovi Sokolovi se to tentokrát podařilo lépe než mně. Tečka. Říkal jsem, že se k minulosti vracet nechci, nebudu ji jitřit. 

Po zvolení místopředsedou jste uvedl, že ODS potřebuje mluvčí a že vaším cílem bude proniknout do médií a získat veřejnost. Myslíte, že k těmto cílům vede cesta právě přes nekomentování dění uvnitř ODS? 

Myslím, že je to přesně tak. Musíme přestat komentovat své vnitřní spory a vnitřní dění v ODS. Jsme strana demokratická, probíhaly dlouhé do noci trvající volby. Politická strana má primárně říkat, co chce dělat s touto zemí, jaké má plány do budoucna. Její vnitřní věci patří dovnitř, nikoli navenek. 

Čeká i ODS v Olomouckém kraji nějaký restart? Pokud ano, kdy? Jak se projeví? 

Nevím, jestli restart. Občas samozřejmě zažijeme věci typu napjatějších regionálních sněmů. Ale celkově byla v poslední době situace v olomouckém regionu v ODS spíše klidná. Dovedu si představit, že jsme po tom vzrušeném momentu kongresu schopni vrátit se do klidné situace a racionální práce. Žádná zemětřesení či jiné fatální věci v regionu neočekávám. 

Můžeme ten restart vzít spíše ve vztahu k naději ODS na lepší volební výsledky? Ani v Olomouckém kraji nebyly nejlepší. Jak chcete dosáhnout změny? 

Krátkodobý cíl je připravit ODS na volby do Evropského parlamentu. Jejich výsledek bude signál, zda se straně daří postavit se na nohy. Máme za sebou pozitivní výsledek v senátních volbách ve Zlínském kraji. Sice jsme ve druhém kole nevyhráli, ale už jsme nevystupovali jako marginální strana. Náš kandidát získal desítky procent hlasů. Potřebujeme vymyslet strategii pro eurovolby. Zároveň je třeba začít se chystat na komunální volby. Důležitým signálem bude pro naše starosty rychlost, kdy vedení bude schopno ukázat svoji akceschopnost tak, aby cítili, že je pro ně dobré kandidovat za ODS. A nikoli třeba sami za sebe v uskupeních vzniklých ad hoc ke komunálním volbám. 

Jak silná je vaše pozice pro případný restart ODS, pokud jste ve své krajské organizaci nedokázal získat nominaci? 

Svoji pozici jako slabou necítím. Budu se snažit rychle komunikovat i se svým regionem, nabídnout mu nějaký způsob práce či řešení témat. Nejdůležitější pro mě je, zda mám dojem, že nové vedení může být kompaktní a že ho tvoří lidé, kteří spolu mohou být schopni mluvit a pracovat. A v tom mám velmi dobrý pocit. 

(Autor: Michal Poláček)

Martin Novotný

místopředseda strany
poslanec PČR
primátor
člen výkonné rady
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen regionální rady