20. ledna 2014

Na návrat potřebujeme roky

Pouhé dva měsíce je Petr Fiala členem ODS a už jej kongres drtivou většinou zvolil do jejího čela. I tento fakt vypovídá o tom, jak moc se členové chtěli odstřihnout od minulosti. "Úspěch nezávisí na jednom člověku," varuje Fiala v rozhovoru před přehnanými nadějemi.

Nepadly na vás po emočním vystřízlivění ze zvolení obavy, zda záchranu ODS zvládnete? 

Já jsem u sebe žádnou emoční vlnu nezaznamenal. Já se na to dívám jako na velký závazek. Ale viděl jsem v sále nadšení v ODS, novou energii, nový začátek. To mi dodává energii. 

Dá se vůbec ODS ještě zachránit? 

Nedělal bych, co dělám, kdybych nevěřil, že se to dá ještě zachránit. Navrhl jsem konkrétní kroky a dostal jsem velmi silný mandát, abych je mohl realizovat. Musí skončit období, kdy se ODS zabývá sama sebou. A začíná období, kdy se velmi silnými tématy a argumenty začne obracet na voliče. Ale doba, kterou potřebujeme na návrat do české politiky, se nemůže měřit v měsících, ale v letech. 

Přicházíte do čela strany jako teoretik z akademického světa. Jaké to je, skočit rovnou mezi zkušené politické bafuňáře? 

Já se pohybuji v řídících strukturách dlouho, z toho hlediska to taková změna není. Univerzitní prostředí je možná kultivovanější, ale v mnoha směrech je založeno na soutěži, konkurenci názorů. Tam to také není lehké, takže v politické straně se nekomfortně necítím. 

Rozmlouvali vám to kolegové: Petře, co to proboha děláš?! 

Kupodivu ne. Ale často jsem se setkal s otázkami, proč do toho jdu. Já na to říkám, že dělám, co je správné. To znamená přestat nadávat a začít politiku aktivně dělat. Co je pro mě překvapivé, že naprostá většina lidí v mém okolí mě v tom spíše podporuje. 

Ale co když budete jen fíkovým listem, který kryje starou partičku? 

Na to jsou dvě odpovědi. Ta první je: Uvidíme. Ta druhá, uspokojivější: Jediné, co tady může být návodem, je moje minulé působení. Nic jiného. Prostě budoucnost je otevřená. Jestli budu silným předsedou politické strany, se ukáže. Já jsem přesvědčen, že ano. 

Členem ODS jste pouhé dva měsíce, dlouho jste ji tedy pozoroval zvenčí. Jaké dělala hlavní chyby? 

Hlavní problém je, že ODS přestala plnit základní funkce strany. Například stanovování politických cílů, které vycházejí z programových a ideových východisek. ODS přestala artikulovat a hlavně hájit zájmy svých tradičních voličských skupin. A v poslední době měla problém také s rekrutováním elit na celostátní i místní úrovni. To vše jsou dlouhodobé problémy. Kdyby byly problémy ODS způsobeny jenom pádem vlády Petra Nečase, tak by to vlastně byla relativně dobrá situace k nápravě. 

Všiml jste si, že někteří lidé si pořád myslí, že jsou na palubě strany s 30procentními výsledky, nepřipouštějí si hloubku propadu? 

Situace je taková, že už automatickou nejsme tou velkou stranou. Musíme jí zase znovu být. Úspěch ODS nezávisí na jednom člověku ani na novém vedení. To základní, co musí nastat, je nová víra a aktivita členů ODS. Tu víru tady vidím. 

Celé vedení je nové. Je dobře, že vypadli Miroslava Němcová a Jiří Pospíšil, kteří ODS přinášeli voličské hlasy? 

Byl jsem to já, kdo brzdil názor, že všichni členové vedení musí být noví. Nicméně převážil. Jsem připraven dát prostor všem, kteří chtějí pracovat pro ODS. My si nemůžeme dovolit odhazovat a nevyužívat jejich schopnosti. Miroslava Němcová i Jiří Pospíšil jsou poslanci a já věřím, že ve Sněmovně budou aktivní a loajální. 

(Autor: Václav Dolejší)