18. ledna 2014

Nominační projev na místopředsedu ODS

Dámy a pánové, členové ODS,

jsem velice rád, že zde mohu vystoupit i v této pro mne, řekl bych, úplně nové roli. Nevím, kdo kolikrát z vás byl dědečkem, já jsem poprvé a musím říct, že i tady na kongresu si to užívám. Ale dovolte mi, abych se vrátil k důležitějšímu tématu.

ODS má v podobě prof. Fialy novou naději. Naději, že nás opět povede profesor, kterého si budeme moci všichni vážit. Profesor, který stranu sjednotí. Profesor, kterému bude veřejnost důvěřovat. Profesor, který se bude umět postavit jak Zemanovi, tak Babišovi, či Okamurovi. Rád bych také pogratuloval našemu staronovému 1. místopředsedovi Janu Zahradilovi, který je – nepočítám-li Václava Klause – po 20 let nejvýraznější osobností ODS ve vztahu k mezinárodní a evropské politice. Vážím si ho i jako člověka, který se za více než 20 let nenamočil do žádného skandálu.

Dámy a pánové, v posledních týdnech jsem velmi poctivě objížděl oblastní a regionální sněmy a také sledoval náš mediální obraz. Vážím si a děkuji za důvěru všem členům a podporovatelům z řad ODS, nejenom z regionu Královéhradeckého a Pardubického, ale i Karlovarského a z oblastí Šumperka, Havlíčkova Brodu a Rokycan. Všem vám mohu slíbit, že jsem připraven pro ODS pracovat a za ODS bojovat. Dostanu-li důvěru, rád bych se v ODS staral o dvě věci.

Tou první je oblast regionální politiky, rozvoje venkova a evropských fondů. Jsem přesvědčen, že potřebujeme vytvořit velmi štíhlou, ale pracovitou a viditelnou stínovou vládu, a protože již nemáme zázemí jednotlivých ministerstev, tak také stínové komise. Na rozdíl od koalice sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců by naše stínová vláda neměla mít 27 členů, stačí nám maximálně 5 až 10 tváří, které veřejnost přijme jako skutečné odborníky. Byl jsem dvě období primátorem, 10 let předsedou Svazu měst a obcí a stále jsem zastupitelem města Hradce Králové, nyní zodpovědným za územní plán. Související problematice evropských fondů se věnuji více než 10 let. Byl jsem jediným Čechem, který se zúčastnil vyjednávání legislativy k této oblasti. Jsem proto připraven stát se členem pracovní komise pro samosprávu a evropské fondy a poctivě tak sledovat, hodnotit a kritizovat kroky budoucích ministrů Jourové, Chovance a Bělobrádka. Ve spolupráci s odbornými komisemi, které chce pan předseda Petr Fiala posílit, jsem připraven přicházet s konstruktivními návrhy, aby ODS nebyla vnímána pouze jako destruktivní opozice.

Druhá věc, které bych rád napomohl, jsou nadcházející květnové evropské volby. Nikdo z nás si nedokáže ani představit, že by ODS byla eurooptimistickou nebo eurohujerskou stranou, ale nemůžeme si ani dovolit, abychom byli stranou euroskeptickou. Musíme být mimořádně kritičtí, ale aktivní, musíme přicházet s návrhy řešení, nesmíme pouze slepě odmítat vše, co se v Bruselu projednává. Musíme být důvěryhodnými partnery, musíme vytvářet koalice, díky kterým prosadíme náš národní zájem.

Dámy a pánové, udělám maximum, aby ODS po kongresu dostala správný impuls. Přál bych si, aby v těch jarních europoslaneckých volbách získala dvojciferný výsledek. Byl by to totiž velmi dobrý signál pro daleko důležitější komunální a senátní volby, které nás čekají na podzim. Byla by to ta správná odpověď pro naše příznivce a různé nezávislé osobnosti, zda kandidovat na podzim na kandidátce ODS.

Dámy a pánové, teď si dovolím vám položit otázku. Víte, kdo je podle průzkumů naším nejpopulárnějším politikem? Víte, komu z našich čelních představitelů nejvíce lidé věří? Jiřímu Pospíšilovi. Jiřího Pospíšila dlouhodobě příznivě hodnotí více než třetina veřejnosti. Pokud se zbavíme Jiřího Pospíšila, bude to podobné, jako kdyby se TOP 09 zbavila Karla Schwarzenberga. Ten se mimochodem těší o něco nižší důvěře než doktor Pospíšil.

Dámy a pánové, dovolte mi zakončit svůj projev tím nejdůležitějším. ODS musí přežít. K tomu, aby přežila, musí začít žít. Musíme se více scházet. Musíme více diskutovat. Musíme více naslouchat. Musíme otevřít modré domy veřejnosti, musíme pozvednout naši značku. Musíme začít pracovat a skončit s politikařením.

Děkuji vám za pozornost.

Štítky:
24. kongres K24N