18. ledna 2014

Kongres je přelomový. V podstatě rozhodne o bytí a nebytí ODS

Plzeň - Krajský šéf ODS, poslanec Jiří Pospíšil, se bude při kongresu, který se koná dnes a zítra, ucházet o funkci prvního místopředsedy strany. Dosud je Pospíšil jedním z řadových místopředsedů občanských demokratů.

Někteří lidé z ODS, jako například primátor Plzně Martin Baxa, tvrdí, že by vás rádi viděli i na místě šéfa strany. Vy nicméně říkáte, že bude nejlepší, pokud stranu povede Petr Fiala. Proč? 

Myslím, že on bude schopen sjednotit ODS lépe než já. Já sice mám ve straně řadu příznivců, ale také řadu odpůrců. Obávám se, že pokud bych vůbec byl zvolen, pak bych nebyl schopen stranu sjednotit. My jsme ale nyní v situaci, kdy potřebujeme lídra, který bude přijatelný pro osmdesát devadesát procent členů strany. Tím může být Petr Fiala. V tom je základní a velký rozdíl mezi mnou a jím. A proto si myslím, že Petr Fiala bude lepším předsedou. 

V poslední době se objevilo několik nových tváří, které se ucházejí o posty ve vedení strany. A také už bylo slyšet názor, že v novém vedení ODS by po kongresu neměl zůstat nikdo z politiků, kteří v něm byli dosud. Co tomu říkáte? 

Nedokážu posoudit, jakou má takový postoj podporu v ODS. Nicméně jej nepokládám za opodstatněný. Nevidím nic racionálního na tom, abychom za každou cenu měnili všechny členy vedení. Myslím, že hlavní je, aby ve vedení byli důvěryhodní lidé a jediný způsob, jak se dá potvrdit důvěryhodnost kandidáta, jsou volby. Nepřipadá mi logické, abych se stahoval z politiky, když jsem měl 36 procent preferenčních hlasů ve volbách. Pokud bych tak silnou podporu voličů neměl, bylo by nasnadě, abych odešel. Ale vytvářet jakousi kolektivní odpovědnost vedení ODS mi připadá iracionální a také trochu hloupé. Budoucí vedení by podle mě mělo být namícháno z lidí, kteří mají důvěru veřejnosti a ve vedení už byli, a také z nových tváří, které důvěryhodnost mohou získat. Bude potřeba, aby myšlenky a politiku ODS vytvářeli a prezentovali lidé, kteří s tím mají už určité zkušenosti, jsou v parlamentu a budou schopni konkurovat Kalouskovi a Schwarzenbergovi z TOP 09. Pokud by ve vedení ODS byly pouze nové tváře a navíc lidé, kteří nejsou v parlamentu, nedovedu si představit, jak by byli schopni naši opoziční politiku tvořit a prezentovat. 

Nakolik je podle vás kongres pro další existenci strany důležitý? 

Jsem přesvědčen, že je opravdu přelomový. V podstatě se na něm bude rozhodovat o bytí a nebytí ODS. Nikde není napsáno, že strana má jistou budoucnost v českém politickém systému. Musíme na sobě tvrdě zapracovat. To, jak kongres proběhne a jaké zvolíme vedení, značně ovlivní pozici strany. Mohu poukázat na případ slovenské SDKÚ Mikuláše Dzurindy. Ta strana se po prohraných volbách rozhádala a rozklížila, místo aby se dala dohromady a dělala tvrdou opoziční politiku. Její zajímavé tváře ustoupily do pozadí a ta strana je stále na Slovensku na hraně volitelnosti. Doufám, že nás podobný osud nepostihne. Doufám, že přistoupíme k volbě vedení s rozvahou a nebude rozhodovat jenom to, kdo koho a jak má rád. 

Petr Fiala je zřejmě veliký favorit volby předsedy ODS. Hodně členů strany v něm vidí člověka, který ODS vyvede z dnešní deprese. Připouštíte, že na to vám jen nástup nového předsedy nestačí? 

Osoba lídra je velmi důležitá, ale sám o sobě nic nezvládne, pokud kolem sebe nebude mít kvalitní a kompaktní vedení a pokud se do restartu ODS nezapojí širší členská základna. Nelze zvolit nového lídra a dál jet ve starých kolejích. I proto bude důležitá struktura zvolených místopředsedů strany. 

Vy se chcete stát prvním místopředsedou ODS, tedy druhým nejvyšším po Petru Fialovi. Máte svůj recept nebo tip na to, co by se mělo v ODS odehrát, aby například v komunálních volbách na podzim neutrpěla další debakl? 

Neexistují žádná zázračná řešení, není na to jednoduchý recept. V ODS bude muset nastat řada změn. Považuji za důležité, aby strana začala dělat věcnou opoziční politiku. Myslím, že musí brzo vzniknout stínová vláda, která může přispět k obnovení programu ODS s konkrétními návrhy řešení. Potřebujeme nějakou platformu, kde se budeme bavit o tom, co konkrétně chce ODS udělat v oblasti zdravotnictví, školství a dalších resortech. Pro dobrou opoziční práci je stínová vláda nezbytná. 

V minulosti jste už zažil situaci, kdy se potápěla strana, jejímž jste byl členem. Bylo to v druhé polovině devadesátých let a jednalo se o ODA. Tehdy jste se také pokoušel stranu udržet na politické scéně, ale neodpadlo to dobře. Můžete ty případy porovnat? 

Ty situace si jsou sice něčím trochu podobné, ale vidím tam zásadní odlišnosti. ODA byla jakási elitní strana s malou členskou základnou a s mnohem menším množstvím komunálních politiků. Ti jsou pro ODS velmi důležití. Proti někdejší ODA máme víc komunálních osobností. To znamená, že ODS má tužší kořeny a díky tomu může nepříjemné období přežít. Mnoho lidí mi říká, že nás v minulosti volili a pokud se dáme dohromady, budou nás zase volit. Lidé, kteří volili ANO, mi říkali, že jsme je už štvali, že nás volit nemohli. To nejsou stabilní voliči hnutí ANO. Jsem přesvědčen, že nemalá část z nich se jich k nám může vrátit. Potenciální voličská základna ODS je mnohem širší, než bývala potenciální voličská základna ODA. Mám pocit, že ODS má velkou šanci se vrátit na politické výsluní, ale nestane se to samo a bez práce. Ale pokud se na kongresu pořádně rozhádáme, tak se ta šance zničí. 

Mluvil jste o tuhých kořenech ODS. Nemáte obavu, že právě ty vám muže ANO zničit třeba už v souvislosti s komunálními volbami? K ANO se hrne hodně lidí. Může vás zasáhnout další odliv. 

Myslím si, že hnutí ANO dosáhlo svého vrcholu v parlamentních volbách. Nyní bude ve vládě a uvidíme, jak velké chyby ministři za ANO budou dělat. Některé záležitosti, které hnutí podpořilo, mě vedou k domněnce, že příliš úspěšné nebude. Vycházím z toho, že podpořilo schodkový rozpočet, ačkoliv zdůrazňuje, jak se musí šetřit, a také z debat kolem služebního zákona a lustračního osvědčení pana Babiše. To jsou ještě drobnosti, ale až budou ve vládě, konkrétní kauzy budou narůstat. Hnutí ANO je zatím strom s hodně mělkými kořeny. Jsem přesvědčen, že když se ODS konsoliduje, bude mít hodnověrné vedení, bude dělat dobrou opoziční politiku a navrhovat vlastní koncepci, pak se k ní voliči mohou vrátit. Vím, že mnozí, kteří dali přednost ANO, čekají, co se s ODS bude dít. 

(Autor: Jaroslav Nedvěd)

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
předseda Stínové asociace krajů ODS