9. ledna 2014

Rozhovor pro deník Právo

"Věřím, že ODS je strana s budoucností a že si zvolíme takové vedení, které bude schopno ODS dovést zpátky na pozice, které jí historicky patřily."

Občanští demokraté si za týden zvolí na kongresu nové vedení. Zatím jste prvním místopředsedou strany, jaké jsou vaše ambice?

Věřím, že ODS je strana s budoucností a že si zvolíme takové vedení, které bude schopno ODS dovést zpátky na pozice, které jí historicky patřily. Není tajemstvím, že já osobně podporuji kandidaturu Petra Fialy, kterého považuji za mimořádně vzdělaného a zkušeného člověka, který není zatížen historickými spory a má dostatečné znalosti i schopnosti na to, aby ODS vyvedl ze současné situace. 

O jakou pozici se budete ucházet vy? 

V současné chvíli mám nominace z místních i oblastních sdružení z různých regionů na pozici místopředsedy ODS. Jsem touto důvěrou velmi poctěn. Ale rozhodl jsem se, že nebudu usilovat o žádnou pozici ve vedení. 

Pro některé stranické kolegy to bude překvapení. Co vás k tomu vedlo? 

O tomto kroku jsem přemýšlel zhruba od počátku prosince a definitivně jsem se rozhodl před vánočními svátky. Cítím uvnitř ODS velké napětí a velké emoce. Chtěl bych svým rozhodnutím přispět trochu k uklidnění té situace a především k tomu, aby delegáti vybírali a volili s chladnou hlavou, rozumem, a ne na vlně nějakých iracionálních emocí. 

Něco takového reálně ODS hrozí? 

Podívejte se, v posledních týdnech se začínají hlásit o funkce kandidáti, o kterých x let nikdo pořádně neslyšel, vezli se na lodi ODS, hezky schovaní na teplých místech, ale pádlo do ruky nevzali. Nepřinášejí žádnou vizi, žádný program, jejich jedinou mantrou je negace a u některých dokonce jen vymezování se vůči mojí osobě. Takoví kandidáti mají pro budoucnost ODS nulový přínos. Kongres by měl být o tom, jak vyvést ODS ze současného stavu, ne o tom, jestli tam Kuba bude, nebo nebude. Já na té funkci vůbec nelpím. Spíš mě zajímá, co budou říkat tito kandidáti bez možnosti vymezení se proti mně jako protikandidátovi. 

Míříte tím na europoslance Kožušníka a Zahradila, kteří se ucházejí o posty ve vedení? Kožušník se proti vám ve středu vymezil poměrně výrazně. 

Nechci nikoho jmenovat, on se v tom každý najde sám. Ale v zásadě to sedí. Čekají za pár měsíců evropské volby, tak se někteří potřebují připomenout, nebo ve vyjednáváních pak vyměnit jednu funkci za jinou. Plat europoslance je silná motivace. Eda Kožušník objíždí české okresy a hecuje delegáty tím, že předseda musí být konečně z Čech, a ne z Moravy. Přitom sám pochází z Olomouce. Když na sněmu v Jablonci přednášel kandidátský projev po Petru Fialovi, tak jenom zopakoval pět bodů z jeho projevu a že s nimi souhlasí. Žádná vize, žádná vlastní myšlenka, nic. Jan Zahradil zase jako jedinou motivaci ucházet se o místopředsedu prezentuje, aby to nebyl Kuba. Přitom nemá nominaci ani z vlastního regionu. Tak Kuba to nebude a teď by to chtělo také nějakou myšlenku. Co udělat s programem ODS? Nabízí se otázka, co přinesl v posledních deseti letech, kdy seděl v grémiu, pozitivního do programu ODS, co v europarlamentu atd. 

Kdo by měl podle vás ve vedení zasednout? 

Nebudu nikoho jmenovat. Podporuji Petra Fialu na post předsedy. Jsem pro to, aby dostali šanci noví mladí kandidáti, kteří se mohou v opozici vyprofilovat a být budoucností ODS. Ale odmítám nesmysly typu vyměnit všechny bez výjimky a dát tam jenom samé nové lidi. To je úplná zoufalost. 

(Autor: Vladimír Vácha)

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města