1. ledna 2014

Rok 2014 bude rokem obrody ODS

Jsem připraven kandidovat opět do vedení ODS, a to z toho důvodu, že jsem získal ve svém Plzeňském kraji velké množství preferenčních hlasů. Myslím si tedy, že mám u pravicových voličů stále podporu, říká pro ParlamentníListy.cz exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pane místopředsedo, ODS se potýká s nebývalým propadem preferencí. Jak tomu lze čelit? 

Je třeba na lednovém kongresu zvolit nové vedení ODS, které bude kombinací nových tváří a politiků, kteří již ve vedení byli a dostali silný mandát ve volbách do Poslanecké sněmovny. Takovéto nové vedení musí začít dělat věcnou opoziční politiku proti vládě, kterou povede Bohuslav Sobotka. Pokud se nám podaří vedle kritiky vládních návrhů předkládat i vlastní alternativní řešení, jsem přesvědčen, že po určité době se k nám pravicoví voliči začnou vracet. Je to však dlouhodobý proces, který nebude trvat měsíce, ale možná i roky. 

Co pro návrat
 ODS, respektive její znovunalezení hodláte dělat? 

Jsem připraven kandidovat opět do vedení ODS, a to z toho důvodu, že jsem získal ve svém Plzeňském kraji velké množství preferenčních hlasů. Myslím si tedy, že mám u pravicových voličů stále podporu. Jak už jsem řekl, nebudu kandidovat na post předsedy strany, do této funkce podporuji pana profesora Fialu. Rád bych tedy kandidoval buď na funkci 1. místopředsedy, nebo řadového místopředsedy. V rámci zmiňované věcné opoziční politiky se chci věnovat tématům resortů spravedlnosti a kultury. 

Už jste to zmínil. Blíží se sjezd ODS, na němž se bude volit nový předseda. Podle všeho to vypadá na exministra Petra Fialu. Proč by se měl hlavou občanských demokratů stát právě on? 

Jsem přesvědčen, že Petr Fiala je v tuto chvíli nejvhodnějším kandidátem na post předsedy ODS. Kombinuje v sobě kvality člověka, který nyní vstupuje do vrcholné stranické politiky, s kvalitami člověka, který již úspěšně vykonával funkci ministra školství a má tedy zkušenosti s výkonem veřejné funkce. To, že dosud nebyl ve vedení ODS, může být pro něj podle mého názoru velká výhoda, nemůže tak být spojován s problémy, které ODS měla v posledních letech. 

Vy osobně jej tedy podporujete? 

Ano, patřím k lidem uvnitř ODS, kteří Petra Fialu aktivně podporují. 

Co říkáte na kroky ministryně spravedlnosti Marie Benešové? 

Nezaznamenal jsem žádné výrazné kroky v resortu spravedlnosti. Paní ministryně Benešová resort v zásadě pouze spravovala, nepokračovala v reformách. Oceňuji to, že nevyslyšela falešná volání různých odpůrců nového občanského zákoníku a nenavrhla odložení jeho účinnosti. Na druhou stranu mě mrzí, že nepokračovala debata o podobě nového zákona o státním zastupitelství. 

Umíte si představit Jiřího Dienstbiera coby jejího nástupce? 

Myslím si, že je zbytečné o tom spekulovat. Nyní je velmi pravděpodobné, že křeslo ministra spravedlnosti získá nominant hnutí ANO. Nejčastěji se spekuluje o profesorce Válkové. Znám ji dlouhá léta a považuji ji za slušného člověka a erudovaného odborníka. Na druhou stranu nemá žádné politické zkušenosti a je tedy otázkou, jak by řízení tohoto složitého resortu politicky a manažersky zvládla. 

Vláda Jiřího Rusnoka je u veřejnosti vnímána víceméně pozitivně. Jak byste ji ohodnotil? 

Můj názor na vládu Jiřího Rusnoka je v podstatě kritický. Je to vláda přátel Miloše Zemana, která vznikla nelegitimně v rozporu s vůlí Parlamentu ČR. Sporné jsou také její kroky, ať už jde o personální čistky ve veřejné správě či utrácení veřejných peněz v různých podivných tendrech. Pozitivně hodnotím to, že se premiér Rusnok postavil za nový občanský zákoník a nepodlehl populistickým snahám o jeho odložení. 

A jak byste ohodnotil skoro roční působení Miloše Zemana na Pražském hradě?
 

Působení Miloše Zemana hodnotím veskrze negativně. Bohužel svou politikou nenaplňuje moji představu o nestranné hlavě státu, která při výkonu funkce dodržuje Ústavu ČR a ústavní zvyklosti. Za jeho největší pochybení považuji vznik Rusnokovy vlády, která jednoznačně vznikla v rozporu s ústavními zvyklostmi České republiky, a jeho aktivní zasahování do systému politických stran, kdy aktivně podporoval svoji politickou stranu - zemanovce. Nepovedlo se mu ani sjednotit českou společnost, naopak mám pocit, že ji svým chováním rozděluje. 

Na Plzeňsku jste jedním z nejoblíbenějších politiků. Hejtman Milan Chovanec slíbil složení mandátu hejtmana, ale nakonec tak neučinil. Nemáte ambici jej nahradit? 

V Plzeňském kraji dnes vládne koalice sociálních demokratů a komunistů, a ti mají v krajském zastupitelstvu většinu. Nového hejtmana bude volit toto zastupitelstvo, a proto zvolí kandidáta ČSSD. Ač by mi bylo ctí být hejtmanem občanů Plzeňského kraje, při současném složení krajského zastupitelstva takováto možnost není. Přesto se snažím v zastupitelstvu aktivně pracovat, vedu pravicovou krajskou opozici a společně se svými kolegy z ODS poukazuji na chyby a nedostatky vládnutí krajské rady složené z ČSSD a KSČM. 

Zúčastní se ODS v příštím roce všech konaných voleb? 

Samozřejmě. ODS bude mít ve všech volbách co nabídnout. Za zvláště důležité pak považuji komunální volby. ODS má celou řadu kvalitních starostů a místostarostů a naším cílem by mělo být udělat vše pro to, aby své pozice v příštím roce obhájili. 

Pokud byste si mohl vybrat, jaké místo by pro Vás bylo nepřijatelnější:
 poslanec, hejtman, člen vlády? 

To je dobrá otázka. Beru ji spíš jako určité odlehčení. Jsem nyní poslancem, který je členem ústavně právního výboru a rád bych se v tomto volebním období právě z této pozice věnoval justičním otázkám. V ústavně právním výboru jsem začínal v roce 2002, kdy jsem byl poprvé zvolen do Poslanecké sněmovny. Je to tak pro mě příjemný návrat a musím říct, že se opravdu těším na práci v tomto výboru. Dále jsem také členem výboru pro školství a kulturu a zde se chci věnovat otázkám spojeným s fungováním Ministerstva kultury. Jsem tedy spokojený jako poslanec, který má nyní možnost věnovat se svým dvěma tématům - justici a kultuře. O jiné funkci v tuto chvíli nepřemýšlím. Nicméně za tři roky bych se rád znovu ucházel o přízeň voličů v krajských volbách. 

Martin Kuba oproti ostatním předsedům téměř nezasahuje do aktuálního politického rozložení, nevyjadřují se ale ani místopředsedové, včetně Vaší osoby. Jde o bobříka mlčení? 

Menší mediální aktivita je dána několika faktory. Jsme po prohraných volbách méně atraktivní než strany, které se podílejí na budoucí vládě. Jsme v jakémsi meziobdobí, kdy se připravujeme na kongres, a oč méně vystupujeme navenek, o to více probíhá debata uvnitř ODS o dalším směřování strany. Tím třetím důvodem je to, že je zde dnes nepolitická Rusnokova vláda, která reálně nevládne a není tak možné se vůči ní věcně vymezovat. Jsem přesvědčen, že situace se změní po kongresu a po vzniku Sobotkovy vlády. 

Jak hodnotíte rok 2013 a co očekáváte od toho následujícího? 

Ptáte-li se mě na politické hodnocení, pak rok 2013 nebyl úspěšný. Není třeba připomínat veřejně známé důvody tohoto neúspěchu. Doufám, že rok 2014 bude rokem obrody ODS a povede ke zvýšení její důvěryhodnosti. Bude ale třeba to tvrdě odpracovat. 

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1337&clanek=298425 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda Stínové asociace krajů ODS
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel