7. listopadu 2013

S Klausem už ODS nepůjde

Občanští demokraté berou chování exprezidenta Klause jako zradu.

 

"Projekt ODS jako sekulární liberálně konzervativní strany s velkou členskou základnou má pořád šanci," říká europoslanec Jan Zahradil poté, co jeho strana UTRPĚLA HISTORICKÝ DEBAKL a její voliči odešli i k ANO 2011 Andreje Babiše. Co srazilo ODS na kolena? 

Před volbami jste řekl, že výsledek ODS ve volbách musí být dvojciferný a ODS musí být nejsilnější opoziční stranou, aby v dalších volbách mohla myslet na úspěch. 

To se nesplnilo. Pro mě je výsledek překvapení, čekal jsem, že nad deset procent to dáme. Je to nejhorší výsledek v historii ODS, téměř bych řekl na pokraji existence. Je to dobrý důkaz toho, že to nikdo nemá v politice jisté. Nikdo nemůže počítat s tím, že to bude fungovat navěky. Naše pozice je těžší tím, že nejsme hlavní opoziční strana, že je tu ještě jedna silnější strana, která sahá do stejného elektorátu. 

Navíc ve sněmovně jsou tři konzervativní strany, tedy ODS, TOP 09 a KDU–ČSL. Co to pro ODS znamená? 

Nechci vyhlašovat žádnou integraci pravice, ale úvahy tohoto druhu se prostě budou vést. Ke sdružování nelevicových sil bude muset dojít. Otázkou však je, kdo se ještě může pokládat za nelevici, protože do našeho elektorátu velice výrazně zakrojil pan Babiš. Hodně těch, co volili dřív ODS nebo topku, to tentokrát hodilo ANO. To je pro nás nová informace z hlediska politické strategie. Navíc já pořád nevím, jaký je rozdíl mezi topkou a lidovci, vnímám je jako společnou entitu. Dělicí linie, jež vede mezi námi na jedné straně a těmito dvěma stranami, je evropská politika. Ta bude nabírat na významu. 

Proč vaši voliči kromě jiných utíkali zrovna k ANO? 

To nás skoro šokovalo. Podle prvních analýz, které máme k dispozici, to tak skutečně vypadá. Mám třeba pocit, že sehrálo roli byznysové uvažování – když má Babiš zkušenosti z byznysu, tak se dokáže postarat o střední třídu, na niž jsme cílili my. Stranou šly všechny ty oprávněné snahy vykreslit Babiše jako člověka s temnou předlistopadovou minulostí. Tohle přestává být stigmatem i pro naše voliče. Antikomunistický akcent je přestává zajímat. To je zásadní zpráva. 

Co s tím bude ODS dělat? 

Bude to znít trapně, ale je nutno ten termín použít: znamená to pro nás podstoupení hluboké seberefl exe. Ta musí proběhnout od nejnižší úrovně, nemůžeme jen provést rituální obětování jednoho viníka, tak to nefunguje. 

Budete na kongresu kandidovat na nějakou pozici? 

Nevím. A říkám to s tím, že kdybych to věděl, tak bych vám to stejně neřekl, protože se to neříká přes média. Ale nevím to, protože je tu velká dynamika. Je možné, že ti, kteří teď chtějí kandidovat, nakonec kandidovat nebudou nebo se mohou objevit jiní. Řeknu jen jednu věc: pokud bude kandidovat paní Němcová, tak bych pokládal za nesmysl kandidovat proti ní. Už proto, že se na nás obrací stejná část ODS, jež by se tak roztříštila. 

Jaká témata má podle vás ODS teď zvednout, aby příště uspěla? 

Řeknu to trochu cynicky: v opozici se síly sbírají, programy píší a témata vyhlašují mnohem snadněji než ve vládě. Hlavní problém není v tom, že jsme se nějak zpronevěřili svému programu nebo že bylo koaličních kompromisů příliš mnoho, i když i to jistě roli sehrálo. Podstatné bylo to, že nám chyběl leadership. V pomyslném souboji Kalousek–Nečas byl vždycky Kalousek výraznější. A třetí nepominutelný faktor, který mnozí v ODS neradi slyší, je nálepka kmotrovské strany. To nám přineslo nesmírně špatnou pověst. 

Kdy se to stalo? 

Získali jsme ji po roce 2006 kvůli jménům Dalík, Janoušek či Hrdlička. Tyto volby nás trefily v polovině cesty, na níž se snažíme této nálepky zbavit. Je to samozřejmě pomalý proces. Já pokládám tento třetí faktor za daleko nejvýznamnější. Ale jsou kolegové v ODS, kteří tomu nevěří, nesouhlasí s tím, naopak myslí, že jsme to na sebe přivolali sami tím, že jsme o tom mluvili. Že za to vlastně může Topolánek, protože to kdysi prohlásil na kongresu. 

Otázka je, jak se takové pověsti rychle zbavit, když v čele strany stojí Martin Kuba, jenž je jedním ze symbolů propojení s kmotry. 

K tomu řeknu jen tolik, že v lednu bude kongres. 

ODS se vždycky obešla bez nestraníků na kandidátkách a ani noví členové to v ní neměli snadné. Teď na jižní Moravě kandidoval jako lídr bývalý rektor Petr Fiala, který mimochodem vyzývá lidi ke stranictví, byť sám zůstává bezpartijní. 

To se může velmi rychle změnit, i když ho tady teď nechci k ničemu vyzývat. A kdo Petra Fialu zná, kdo čte jeho texty, tak ví, že je vlastně esenciální ódéesák, daleko víc než mnozí straníci. A je jasné, že v ODS ještě nějakým způsobem sehraje výraznou roli. 

Jakým způsobem? 

Prostě má potenciál, jejž by byla škoda nevyužít. 

Byly to už druhé sněmovní volby, do nichž šla ODS bez předsedy. Je to odraz jedné a téže krize? 

Tohle je jen shoda okolností. Předsedu v roce 2010 jsme si zařízli sami, i když to podle mě nebylo nutné. Tehdy v grémiu jsme byli jen dva, kteří jsme byli proti sesazení Topolánka – já a Petr Tluchoř. Výsledek s Topolánkem by byl asi stejný jako s Nečasem, bylo mi však líto té metody. Letos existovala jiná situace, volby vznikly v důsledku pádu vlády Petra Nečase. Mohli jsme svolat narychlo kongres, ale teď bychom asi hledali vedení strany znovu. Za vážnější problém pokládám dojem té dvojkolejnosti. Chvílemi nebylo jasné, kdo je vlastně lídr. 

Vy jste před nějakou dobou říkal, že by Václav Klaus mohl kandidovat jako lídr ODS ve volbách do Evropského parlamentu, jež budou na jaře příštího roku. Stále si to myslíte? 

Už od ledna jsem vysílal vstřícné signály, že spolupráce na eurovolbách by byla přínosná. Ale teď je situace úplně jiná. Nedokážu pochopit jeho kroky v těchto volbách. Některé jeho kritické výhrady vůči ODS jsou na místě, ale on proti ODS vystoupil naprosto otevřeně a naprosto brutálně, přičemž to vůbec nebylo nutné. Nebudu si hrát na chudáka a říkat, že nás poškodil Václav Klaus. Ale bylo to naprosto zbytečné. Zátěž je tak velká, že prostor pro nějakou spolupráci už nevidím. 

Jak vidí Klausovu činnost proti ODS řadoví členové? 

Hlavně mimo Prahu to klasičtí ódéesáci berou jako totální zradu, která už se nedá napravit. Kdyby se Klaus postavil a vedle něj pět velkých intelektuálních osobností, tak by to byl jiný kalibr. Ale když je to Bobošíková s tou naprosto šílenou partou, posbíranou po všech koutech a mediální support tomu dává Hájek na Protiproudu, tak vůbec nechápu, co k tomu Václava Klause vedlo. Ale škoda již byla spáchána. 

Kde se vidíte vy za tři roky – v Praze, nebo v Bruselu? 

To se mě zeptejte v lednu. 

Zatím tedy ani nevíte, zda budete obhajovat svůj mandát v Evropském parlamentu příští rok v květnu? 

Ten zřejmě obhajovat budu. Ale to neznamená, že tam budu ještě za tři roky sedět. Nikdo neví, jak dlouho ta konstelace vydrží. Pan Babiš už hodil do vzduchu vizi předčasných voleb. I s tím je nutné počítat. Každopádně nechci skončit jako celoživotní europoslanec. 

Ale budete kandidovat už potřetí. 

Ano. Bylo takové lidovecké heslo: Třikrát a dost. To si myslím, že docela sedí, a tři kandidatury do Evropského parlamentu stačí. 

 

(Autoři: Vojtěch Varyš, Miroslav Cvrček)

Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda oblastního sdružení