12. října 2013

Zamilovat se můžete i v 50 letech, chápe Nečase Petr Bendl. A popsal tajné zákulisí ODS v době Nagyové

ROZHOVOR ODS musí lidem zaručit pracovní místa a jednou z věcí, které by měla dotáhnout do konce, je zavedení většinového volebního systému, řekl Parlamentním listům.cz exministr a volební lídr občanských demokratů ve středních Čechách Petr Bendl, který hovořil i o svém postoji k expremiéru Nečasovi.

V jaké kondici ODS je?

Včera jsem měl volební štáb. Snažím se dělat kontaktní kampaň, oslovujeme lidi na ulici, což není vůbec jednoduchá práce. Včera jsem v těch lidech viděl zapálení, nadšení, občas jim někdo vynadá, ale to k tomu patří. V ODS nevidím poraženeckou náladu, je tam pokora. Vidíme, že jsme některé kompromisy dělat neměli, určitě ale nejsme zlomení, s tímto jdeme dál. Speciálně u nás ve středních Čechách se máme čím pochlubit, co se v minulosti povedlo a tím chceme pokračovat.

Jaké kompromisy máte na mysli?

Často nás dostávaly do problémů Věci veřejné. V začátku vládní koalice jsme měli 118 hlasů a bylo od nás velké očekávání. Teď se snad věci dotáhnou do konce. ODS, že dotáhne to, že zde bude systém vlády dvou stran, většinový volební systém, abychom předešli momentům 101, 102, 103 koalice, kdy pak jeden poslanec začne točit celou republikou. Měli jsme být zásadovější, neměli jsme uhýbat s daněmi, naskakovat na přání TOPky. Měli jsme být důslednější. Co se daní týče, nechceme již ten systém příliš měnit. Neměnit zkrátka pravidla hry příliš často. To je pro podnikání příliš riskantní, je nutné dát podnikatelům šanci plánovat.

Dá se říct, že ODS nejvíce poškodil Petr Nečas?

Láska je mocná čarodějka. Nikdo z nás to neumí tak úplně posoudit. Hodně lidí Petrovi věřilo a teď je hodně lidí zklamaných. Ale hodit to všechno na něj, to není dobře.

A vy jste v jaké kategorii? Věřil jste mu a jste zklamaný, nebo jste mu věřil a věříte dál?

Lidsky jej chápu. Zamilovat se je v pořádku. Nevěděl jsem, že se něco takového děje, dopadlo to zkrátka tak, jak to dopadlo, vláda padla. Čas ukáže, jak to ve skutečnosti bylo. Na to ať odpoví soud. Jsem v konfliktu zájmů, je těžké, abych to nyní hodnotil.

Je ale přeci rozdíl zamilovat se v 17 a ve 40 letech...

Není. Láska má někdy ten rozměr, že prostě ztratíte hlavu, to k tomu patří. Člověk se může zamilovat stejně v 50, i ve 14 letech. Tohle neumím posoudit, lidsky tomu ale umím porozumět. Co mám na to víc říct? Pevně věřím, že se ukáže, že se žádného trestného činu nedopustili... Ale to je celé...

A to, že správný chlap neutíká z boje, již neplatí?

To samozřejmě platí. Ale nemohu hodnotit někoho jiného. Když bych hodnotil sebe, řekl bych, že z žádného boje neutíkám. Udělám vše pro to, abychom udělali rozumný výsledek a abychom udělali věci, které lidem pomohou.

Ing. Petr Bendl

předseda regionálního sdružení
lídr středočeské kandidátky

Štítky:
rozhovor