26. srpna 2013

Miroslava Němcová drží hladovku kvůli komunistům

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová se v pondělí 26. srpna symbolicky zapojila do řetězové hladovky za oběti srpnové okupace roku 1968.

 

Do řetězové hladovky vstoupila 231. den jejího trvání a symbolicky tak uctila památku zastřelené studentky Marie Charouskové.

"Na oběti roku 68 jsem měla příležitost během svého poslaneckého angažmá myslet příliš často, a to nejen ve chvíli, kdy jsme schvalovali zákon na odškodnění jejich rodin," prohlásila Miroslava Němcová a dodala: "Mé celoživotní téma je vyrovnávání se s tím, že naše země byla okupována, zejména proto, že v roce 68 mi bylo 16 let, a když mladý člověk zažije v tomto věku něco tak hlubokého, stává se to součástí jeho pohledu na společnost."
 
Šestadvacetiletá Marie Charousková byla v roce 1968 studentkou Strojní fakulty ČVUT, 26. srpna šla odevzdat diplomovou práci. Na šatech měla trikoloru a černou stužku, když ji voják Varšavské smlouvy vyzval k odstranění trikolory, odmítla a byla zastřelena.
 
Celostátní řetězovou hladovku organizuje iniciativa Bez komunistů.cz, hladovku začali držet jihočeští studenti na protest proti krajské koalici sociálních demokratů s komunisty. V posledních dnech se připojili například režiséři Miloš Forman a Jan Hřebejk či zpěvačka Marta Kubišová a herečka Iva Janžurová.