20. srpna 2013

Poslanci ODS překotné rozpuštění sněmovny nepodpoří

Poslanci ODS opustí při hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny sál. Vyplynulo to z jednání poslaneckého klubu, který upozornil, že v případě okamžitého rozpuštění Poslanecké sněmovny bude vážně ohroženo přijetí několika zásadních zákonů, včetně snížení podpory obnovitelným zdrojům.

„V současné době je v legislativním procesu několik klíčových zákonů, které mají zásadní dopad do života každého občana České republiky. Jedná se zejména o doprovodnou legislativu k občanskému zákoníku, zákon o sociálních službách nebo zákon, který omezuje podporu obnovitelným zdrojům. Pokud tento zákon nebude schválen, budou občané i firmy dál platit neúnosné účty za elektřinu. Proto jsme se dohodli, že jednotně opustíme sál a hlasování se nezúčastníme,“ uvedl na brífinku po zasedání poslaneckého klubu jeho předseda Marek Benda.

„Vážnost situace si uvědomujeme, zároveň je ale v zájmu České republiky, aby byly tyto normy bez komplikací přijaty. Jsou to přitom nejen právníci, ale také někteří členové TOP 09, a dokonce předseda ústavněprávního výboru za TOP 09, kdo varují, že problém s vyhlašováním zákonů nastane i v případě, že Senátem projdou. K rozpuštění Poslanecké sněmovny dojde vůbec poprvé v historii a není v tuto chvíli jasné, co se bude se zákony dít dál – zda má například vůbec Senát pravomoc tyto zákony dál projednávat, nebo může pouze přijímat zákonná opatření. Existují také reálné obavy, že po schválení těchto zákonů může být podána žaloba k Ústavnímu soudu kvůli protiústavnímu legislativnímu procesu, a je otázkou, jak by takovou situaci Ústavní soud řešil,“ doplnil Benda.

Podle úřadujícího předsedy ODS Martina Kuby strana nerozporuje, že řešením současné situace jsou předčasné volby, ODS se ale podle jeho slov nezapojí do populistického volání jiných stran, které se předhánějí v návrzích, kdy nejdříve se má sněmovna rozpustit. „Jsme přesvědčeni, že poslanci by měli svou práci dokončit. Pokud například k prvnímu lednu nezačne platit nový zákon o obnovitelných zdrojích, budou české rodiny a firmy platit stovky milionů korun. Historie mnohokrát ukázala, že překotná rozhodnutí nebývají promyšlená. Považujeme za klíčové si vyjasnit, jak bude Parlament tyto normy schvalovat,“ uvedl na brífinku Martin Kuba.

Poslanci ODS současně vyzvali v souladu se stanoviskem výkonné rady vládu a Senát, aby se v případě, že dojde k rozpuštění sněmovny, zdrželi prosazování dlouhodobých levicových návrhů například v oblasti daňového zákonodárství nebo majetkových přiznání cestou zneužívání zákonných opatření.