1. srpna 2013

Rozhovor pro deník Mladá fronta Dnes

Sprosté nadávky Petra Nečase směrem k žalobcům nejsou kandidátce ODS na premiérku Miroslavě Němcové po chuti. "Člověk, který je do té věci namočen, těžko hledá hranici," říká. A naznačuje, že Martin Kuba se nechal napálit od Zemana.

Bude všech 101 poslanců, kteří vám počátkem června vyjádřili podporu, hlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka? 

Je to první hlasování, které může ukázat, že stojednička existuje. Očekávám proto, že budeme jednotně hlasovat proti vyslovení důvěry. I přes snahu o narušení její jednoty stojednička stále drží. 

Zaznamenala jste nějaký případ nátlaku na ty poslance? 

Nevím o tlacích napřímo, že by někdo někoho kontaktoval a přemlouval ho. Spíš cítím obecnější tlak. Třeba od členů vlády, kteří si na svých resortech počínají jako na dobytém území. Pak jsou tady různé vzkazy prezidenta. 

Posledním dobytým územím Rusnokovy vlády jsou České dráhy. Vidíte za výměnou generálního ředitele nějaký skrytý motiv? 

Parlament je oslaben a tato vláda bude vykonávat podle mého hlubokého přesvědčení pouze strategické záměry Miloše Zemana. Kvůli tomu si ji také jmenoval. Buď ministři přišli do svých resortů s nějakým zadáním, nebo se u nich projevuje opojení z narychlo získané moci. Nebo je to kombinace. 

Buďme spravedliví: nemohli mít členové dozorčí rady ve své kritice Petra Žaludy v něčem pravdu? 

Experti, kteří se zabývají fungováním Českých drah, neshledávají v práci pana Žaludy pochybení, naopak se ten podnik dostával do příznivých ekonomických výsledků. Pravda, míra zadlužení je tam velká, ale ty peníze se neprojedly. Bez toho, aby se například obnovoval vozový park, by se podle mě ta firma nemohla rozvíjet. Nejsou to ty investice, po kterých pan prezident volal? 

Lze za snahu Miloše Zemana vnést mezi koaliční poslance nejistotu považovat nedávné zveřejnění fotografie, na které se v Lánech radí s úřadujícím předsedou ODS Martinem Kubou? 

Není náhoda, že právě tuto fotografii prezident zveřejnil. Ano, byl to jednoznačný vzkaz stojedničce. Je to jedna z těch věcí, které ji mají vnitřně rozleptávat a nabourávat. Vytvářet prostor pro spory. Na taková pozvání bychom do doby, než vznikne vláda s podporou Sněmovny, neměli reagovat. Bylo by dobré odolat lákání k podobným schůzkám, protože pak vidíme, k čemu to má sloužit. 

S Martinem Kubou jste si to už vysvětlili? 

Ano. Rozumím, že to byla slušnost a že solární energetika je vážné téma. Zda to bylo opravdu jediné téma toho setkání, to vědí jen ti aktéři. Myslím, že ta schůzka měla toto téma jen jako zástěrku. 

Znamená to, že v tom Martinu Kubovi nevěříte? 

Tak jsem to nemyslela. Mně Martin Kuba řekl, že se jednání týkalo pouze solární energetiky. Beru to vysvětlení. Určitě nebudu volat paní ministryni Benešové (další účastnice schůzky v Lánech - pozn. red.), abych si to ověřovala. To pozvání do Lán mělo sloužit k tomu, aby vznikla fotografie, a ta fotografie se pak pustila do éteru. Cílem bylo rozpoutat nějaké dění ve stojedničce. 

Byla to tedy ze strany Martina Kuby chyba?
 

Nechci říkat, jestli to byla chyba. Nechci vidět za vším nějaké nestandardní kroky. Spíš bych řekla, že v těchto dnech musíme být všichni opatrní. 

Nebyla chyba, jak jste se vyhranila proti požadavku prezidenta na 101 notářsky ověřených podpisů? Začala jste tím vlastně hrát hru, která Miloši Zemanovi vyhovuje. 

Přiznávám, že jsem proti tomuto požadavku zcela zablokovaná. Reagovat jsem ale musela, protože to je nepřijatelné. Je to nátlak a asi i snaha, abychom se na tom nedohodli. Snaha vnášet mezi nás nějaký neklid. Parlament je pořád pro fungování státu zásadní institucí. Požadavek prezidenta mi přišel natolik bizarní a neuctivý, že jsem to jako předsedkyně Sněmovny nemohla nechat bez odezvy. 

Očekáváte, že po hlasování o Rusnokově vládě tlak z Hradu na oněch sto jedna poslanců zesílí? 

Přijmeme-li tezi, že prezident chce do svých rukou soustředit co největší moc, tak předpokladem k tomu je, že proti němu nebude stát silný parlament se silnými stranami. Chce je mít rozklížené. Období po hlasování o Rusnokově vládě bude velkým testem nejen pro stojedničku, bude to těžší období než dosud. Čas rozleptává vůli a to dobře vědí ti, kteří promýšlejí nějakou strategii z Hradu. 

Hovořila jste o neuctivém požadavku vůči parlamentu jakožto instituci. Podle mě je stejně neuctivé, jak poslanci ODS mluví o státním zastupitelství, přičemž používají urážky, které před vámi ani nedokážu vyslovit. 

Vím, o jaká jde slova. (Petr Nečas označil žalobce za "lidský dobytek a svině" - pozn. red.) Nebudu komentovat výroky Petra Nečase. Myslím, že člověk, který je do té věci namočen, těžko hledá hranici. Zdráhám se mu říct, aby volil mírnější komentáře. Nevím, jestli ho o to mám žádat. 

ODS se však za Petra Nečase postavila. 

Protože celý ten příběh vzbuzuje tolik otázek, na které pořád nemáme odpovědi. Tady je určitá kritika na místě. Pan státní zástupce Ivo Ištvan je denně v televizi, my postup justice respektujeme, ale to neznamená, že jsou zástupci justice nekritizovatelní. 

Kauza odkryla i jiné věci než jen sporné rozdělování trafik. Myslím tím především zneužití vojenské tajné služby. Neměl by se aspoň za to Petr Nečas omluvit? 

Nevidím důvod, proč by ODS měla řešit Petra Nečase. On už sám o sobě rozhodl. Tématem pro nás zůstává otázka, zda opravdu byly důvody k monstróznímu zásahu. 

ODS už žádala hlavu vrchního žalobce Ivo Ištvana. Pokud budete znovu vládnout, budete dělat kroky k jeho odvolání? 

Každý nese odpovědnost za to, co vykonává. Jestliže se prokáže, že padla vláda, málem se rozpustila Sněmovna a stát se dostal do krize na základě špatného posouzení, špatné analýzy, špatného vyhodnocení důkazů, tak musí být osobní odpovědnost vyvozena. To vše se však ukáže, až bude kauza uzavřena, a to bude nejdříve za několik měsíců. Do té doby je jakýkoli zásah ze strany nové vlády, včetně výzvy po nějakém odstoupení, nemyslitelný. Bylo by to okamžitě chápáno jako snaha paralyzovat vyšetřování s cílem zamést kauzu pod koberec. Z naší strany tedy nemůže něco podobného přicházet vůbec v úvahu. 

Poslední otázka: pozorujete stejně jako mnozí vaši kolegové z ODS snahu změnit naši zemi na "prokurátorskou republiku"? 

Já myslím, že bychom si mohli dopřát chvilku oddechu bez takhle silných komentářů. To, co se následně stalo na politické scéně, bylo jako zemětřesení. Nic není na normálním místě. Nikdo z nás nyní nemá nadhled. 

 
(Autor: Antonín Viktora)
Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR