24. července 2013

Televizní noviny

Hostem v živém vstupu hlavní zpravodajské relace TV NOVA byla předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.


Reynolds KORANTENG, moderátor:


Podařilo se nám navázat spojení s předsedkyní sněmovny, paní Miroslavou Němcovou. Jak jsem říkal před chvilkou, prezident Miloš Zeman dnes oznámil, že požaduje po ODS a TOP 09 notářsky ověřených podpisů poslanců před tím, než bude uvažovat o tom, že by právě Miroslavu Němcovou pověřil sestavením nové vlády. Paní předsedkyně, dobrý večer, slyšíme se? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Slyšíme se, přeji dobrý večer. 

 


Reynolds KORANTENG, moderátor:


Dobrý večer. Omlouvám se za ty potíže se spojením. Paní předsedkyně, vy jste tuto prezidentovu podmínku striktně odmítla, co vám na ní tak vadí? Proč nechcete prezidentovi vyhovět? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Já nechci vyhovět prezidentovi republiky proto, protože pokud nepotřeboval žádné notářské zápisy, žádná osvědčení, žádné znalecké posudky pro vznik vlády, která obešla Parlament a je nelegitimní, a najednou vyžaduje notářsky ověřit 101 podpisů, které reálně existují. My jsme mu je nabízeli už v těch prvních jednáních a tehdy je prezident nechtěl. Já mám dojem, že takovému nátlaku, diktátu z Hradu, nemáme podlehnout. Napřed jsem si myslela, že to prezident nemyslí vážně, že to je jenom vlivem horka nebo nějaké prudké letní virózy, ale teď se mi zdá, že to asi vážně myslí a já mu tímto musím vzkázat, že žádné notářské zápisy nenechám ověřit nebo podpisy nenechám notářsky ověřovat, protože pokud je nepotřeboval pro vládu premiéra Rusnoka, nevidím nejmenší důvod, aby zpochybňoval 101 podpisů, které reálně existují. 



Reynolds KORANTENG, moderátor:


Možná chce mít prezident při druhém pokusu větší jistotu, protože sami politici často říkají, že v politice není nic jistého. Například vaše kolegyně z koalice nebo bývalé koalice ze strany LIDEM Karolína Peake prohlásila, že v tom žádný velký problém nevidí vyhovět prezidentovi. Můžete tedy zaručit, že skutečně žádné podpisy nebudete nechávat ověřovat notářsky? 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Já budu s našimi kolegy z koalice mluvit a budu je přesvědčovat o tom, že bychom k žádnému nátlaku prezidenta neměli přistoupit. Pan prezident nemá složitější situaci ve druhém pokusu. Neměl mařit časem a energií a penězi při pokusu prvním, od kterého jasně musel očekávat, že strany tuto vládu, Rusnokovu vládu nepodporují a mohl nás všechny tohoto trápení ušetřit. Najednou se tvářit, jako že teď je složitější situace, že druhý pokus je něco důležitějšího než první pokus, to já neberu a nevidím nejmenší důvod dehonestovat poslance, kteří mají mandát poslanecký, a takhle by prezident mohl pokračovat vždycky. Mohl by říci, když mu pošlu zákon, který schválila sněmovna, tak mohl říci: "No, mně se to nějak nezdá, já žádám notářské zápisy o tom, že poslanci opravdu takhle hlasovali." To není možné. 

 



Reynolds KORANTENG, moderátor:


Paní předsedkyně, rozumím. Děkuji vám za rozhovor a přeji vám klidný večer. 

Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR
kandidátka ODS na premiérku