24. července 2013

Přijde mi, že cílem vlády jsou především personální změny

Původně ODS avizovala, že její náměstci opustí své posty na ministerstvech, která nyní vedou noví Zemanovi ministři. Včera vedení strany oznámilo, že tento krok nechá na svých náměstcích, kteří se mají rozhodnout až po hlasování o důvěře vládě na začátku srpna. "Domluvili jsme se, že se sejdeme hned poté, co proběhne ono hlasování," říká předsedkyně sněmovny a kandidátka na pozici předsedkyně vlády Miroslava Němcová (ODS).

Vedení ODS se v úterý sešlo se svými náměstky na ministerstvech. O čem jste se bavili?

Chtěli jsme hlavně, aby od nás - od vedení ODS - slyšeli, že platí skutečně síla 101 hlasů v Poslanecké sněmovně. Pro ně, pro jejich pracovníky a jejich osobní životy je důležité, aby věděli, že stále platí alternativa, že budou moci nadále pokračovat ve svých postech. Z jejich strany jsme slyšeli, že se cítí být součástí této stojedničky. Podporují vládu, která má stojedničku, a participovat na vládě, která by se opírala o hlasy komunistů poté, co bude hlasováno ve sněmovně, v žádném případě nechtějí.

Několik vašich náměstků však své resorty už opustilo. Pokud dostanete druhý pokus na sestavení vlády a získáte důvěru, vrátí se na své posty?

Ano, očekávám, že by se tito náměstci zase do svých resortů vrátili.

Lze to tedy chápat tak, že počítáte s tím, že současná vláda nezíská důvěru a další již sestavíte vy? V tom případě by asi bylo zbytečné, aby náměstci na několik týdnů funkce opouštěli a pak se zase vraceli.

Určitě i takhle jsme se na to dívali. Bude záležet, co se stane během toho hlasování o důvěře. Co říkáte, je logická linka, kterou jsme také sledovali.

Pokud ti, kteří již odešli, dostali nějaké odstupné, bavila byste se s nimi, aby se jej po návratu do svých funkcí vzdali?

Tahle technická otázka mě nenapadla. Teď nevím, jak bych vám rozumně odpověděla.

Postup ministrů při personálních změnách se značně liší - někde jsou rozsáhlé, jako například na ministerstvu zemědělství, jinde zase nedošlo k prakticky žádným změnám, jako třeba na ministerstvu průmyslu. Co si o tom myslíte?

Klíč k tomu neznám, ale zaznamenali jsme tento odlišný způsob na ministerstvech. Nevím, jestli je pravdivá informace, že prvně premiér Rusnok vyzval, aby udělali ministři velké personální změny. Někteří tuto výzvu vyslyšeli, jiní ne. To by znamenalo, že třeba tím jedním z klíčů by mohlo být, že ministři, kteří vyslyšeli, jsou takzvaně na Rusnokově straně. Jsou to opravdu jeho lidé, kteří jsou připraveni vést své resorty, jak si to přeje pan premiér.

Jaký máte dojem z desítek personálních změn, které již Rusnokovi ministři provedli?

Opakovaně jsme nynější vládu vyzývali, aby nedělala žádná závažná rozhodnutí personální ani programová. Ukazuje se, že tyto výzvy se zcela minuly účinkem. Myslím, že je to velká chyba. Jestliže tato vláda vznikla za tak složitých podmínek, kdy prezident obešel Parlament, měla by si říct: můžeme dělat tyto kroky, ale až nám dá důvěru sněmovna. Mně přijde, jako by tam přišli s úmyslem právě tyto změny dělat, že to byl právě ten cíl, aby vznikla.

Nicméně vaši lidé zatím na většině postů zůstávají. A to je pro vás výhodné - máte nadále kontrolu a informace z ministerstev, nebo snad ne?

O kontrole bych nemluvila. Mít informace, co se v těch resortech děje, to je žádoucí. Ale to není rozhodující, pokud by to byla vláda, která je pro nás nepřijatelná. I kdybychom ztráceli povědomí, co se na těch ministerstvech děje, náměstci jsou připraveni odejít, pokud by této vládě dávali hlasy komunisté.

(Autor: Aleš Měřička)

Miroslava Němcová