17. července 2013

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda ODS Tomáš Chalupa.

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Poslaneckou sněmovnu čeká hlasování o rozpuštění. Podle dosavadních předpokladů tento návrh sociálních demokratů neprojde, a právníci, komentátoři i politici se snaží vyčíst z posledního rozhodnutí Nejvyššího soudu, jak široká je poslanecká imunita. Poslanecká sněmovna má dnes hlasovat o svém rozpuštění. Na návrh sociální demokracie, která žádá co nejdřív předčasné volby. Zatím je ale pro její návrh ochotných zvednout ruku pouze 91 zákonodárců. Kromě ČSSD ještě z Věcí veřejných a KSČM. Aby dolní komora ukončila svůj mandát, bylo by ale zapotřebí hlasů 120. ODS a TOP 09 přitom deklarují, že tenhle postup nepodpoří. Strana LIDEM se jasně nevyjádřila. U řečnického pultu v jednacím sále se střídají poslanci a kdy dojde na hlasování, zatím není jasné. V tuto chvíli jsme měli být v kontaktu i s místopředsedou Poslanecké sněmovny a sociální demokracie Lubomírem Zaorálkem, ovšem v těchto chvílích aktuálně řídí schůzi, takže se našeho pořadu zúčastnit nemůže. Já tedy do našeho sněmovního studia zdravím místopředsedu ODS, poslance Tomáše Chalupu. Dobrý den. 

 


Tomáš CHALUPA, poslanec a místopředseda ODS:


Dobrý den. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Pane poslanče, uvažovali poslanci za ODS o tom, že to rozpuštění Poslanecké sněmovny by bylo relativně nejčistším řešením v té současné řekněme otevřeně zmatené situaci? Bylo by podle ústavy. Skončila by vládní krize, uvažovali o tom občanští demokraté tak? 

 



Tomáš CHALUPA, poslanec a místopředseda ODS:


Já myslím, že naše uvažování směřovalo hlavně k tomu, abychom hledali, jak správně říkáte, to nejčistší řešení. Dnes a tady v Poslanecké sněmovně to právě teď bylo deklarováno a postupně bude ústy všech lídrů nebo pověřených lídrů jednotlivých stran té bývalé vládní koalice a dosavadní spolupráce těchto tří stran, tedy ODS, TOP 09 a LIDEM, že v parlamentu existuje nadpoloviční většina všech a že bychom se tedy měli vrátit do ústavního režimu a jmenovat vládu podle všech zvyklostí, která se opírá o důvěru Poslanecké sněmovny. Víte, z tohoto pohledu já naopak vnímán rozpuštění Poslanecké sněmovny jako řešení, které má přijít v nestandardní situaci. My máme nestandardní situaci z hlediska toho, jak byla jmenována vláda panem prezidentem, a já s tím nesouhlasím, ale na druhou stranu nemáme nestandardní situaci v tom, že by tak jako v případě jiných existujících úřednických vlád v minulosti nebylo možné dosáhnout politické vlády parlamentní většiny, to zkrátka možné je a není důvod řešit nestandardní okamžiky. 

 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tedy, že ta 101, o které se stále mluví a kterou podle vás a ostatních zástupců koalice, která dosud vládla, ve sněmovně stále existuje, že tam ta 101 je, ale, pane poslanče, jde o to, jestli je vůbec možné, aby se znovu ujala vlády i vzhledem k tomu, že předseda toho kabinetu, který dosud byl ve Strakově akademii, odstoupil kvůli skandálu, který si ještě všichni pamatujeme, kdy jeho milenka, nejbližší spolupracovnice nechala řídit Vojenskou rozvědku, sledovat Vojenskou rozvědkou manželku Petra Nečase. 

 



Tomáš CHALUPA, poslanec a místopředseda ODS:

Zaprvé, já bych rozdělil existenci vlády a existenci každého jednotlivého jejich člena včetně jejího předsedy. Za prvé si myslím, že ten vývoj kolem celé té kauzy zaznamenává mnoho zajímavých turbulencí a to včerejší rozhodnutí je jedním z nich. Uvidíme, co se bude dít dál. A druhá záležitost je, že žádná vláda nikde na světě nestojí a nepadá na jménu ani předsedy, ani jakéhokoliv jejich ministra. Stále opakuji, je tady zkrátka 101 podpisů. To není někde přislíbená tak jako neformálně, to je 101 podpisů lidí, kteří říkají - my chceme Mirku Němcovou jako předsedkyni vlády a jsme připraveni takovou vládu podpořit. Nezlobte se na mě, já silnější mandát neznám. 

 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Když tedy se dnes sněmovna velmi pravděpodobně nerozpustí, dojde na hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka, myslíte si, že je tak nepravděpodobné, že získá důvěru nakonec? 

 


Tomáš CHALUPA, poslanec a místopředseda ODS:


Já bych odlišil, dneska máme hlasování o rozpuštění, předpokládám, že v tom prvním srpnovém týdnu bude hlasování o důvěře. Já tvrdím, že 101 hlasů pro jednu vládu znamená, že nemůže být 101 hlasů pro vládu pana Rusnoka. Otázka toho, jak kdo bude hlasovat, patří jiným politickým stranám. ODS bude jednotná a já nevím o jednom jediném důvodu, náznaku, či jakési pochybnosti, že by neměla být. To samé platí i o pro ostatní strany. Pokud dnes sociální demokracie spekuluje, váhá a vede vnitřní debatu, jak moc je rozštěpena a jak moc to vážné je, to se ptejme sociálních demokratů, to já říkat neumím, ale já tedy předpokládám, že platí-li počty, které dnes vidím podepsané na papíře, pak si myslím, že ani ta vláda pana Rusnoka důvěru nezíská a následně bude potřeba vést další politické jednání a pevně věřím, že to budou politická jednání, která již budou v duchu tradic od roku 93, to znamená, že dostane šanci to seskupení politických stran, které jasně předloží, že má většinu v Poslanecké sněmovně. 



Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Místopředseda ODS, poslanec Tomáš Chalupa. Díky. Nasledanou. 

 


Tomáš CHALUPA, poslanec a místopředseda ODS:


Děkuji pěkně. Na shledanou. 

 

Mgr. Tomáš Chalupa

místopředseda strany