7. května 2013

sKarty přinášejí jen další výdaje a žádné slibované úspory

Pokuta pro Ministerstvo práce a sociálních věcí ve výši 500 000 korun kvůli sKartám – takový je verdikt Úřadu pro ochranu osobních údajů. A jde o další položku v sérii zbytečných nákladů neživotaschopného projektu. Ještě na konci minulého roku přitom tvrdil místopředseda TOP 09 a tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, že sKarta nebude stát ani korunu a naopak přinese úspory čtvrt miliardy korun ročně.

"Dnes už je evidentní, že do své kalkulace jaksi zapomněl započítat například sto milionů korun, které by stát měl zaplatit za nákup čteček, nebo zhruba 3 miliony korun za poštovné, které prokazatelně hradí úřady práce, a další náklady při rozesílání karet. Zároveň úspory počítal na základě povinnosti sKartu vlastnit, což je v přímém rozporu se všemi dohodami i platnými zákony. Je smutné, že naše upozorňování na problematické nakládání s osobními údaji v tomto projektu brali představitelé ministerstva práce a sociálních věcí na lehkou váhu. Za pravdu nám musel dát až Úřad na ochranu osobních údajů, který své argumenty podpořil ještě půlmilionovou pokutou pro ministerstvo," říká poslankyně ODS a členka sněmovního výboru pro sociální politiku Lenka Kohoutová.

Současná ministryně Ludmila Müllerová začala jednat o udržitelnosti projektu s Českou spořitelnou. Rozhodnutí o osudu projektu má vzejít na základě šetření expertní skupiny.

"Nevěřila jsem vlastním uším, paní ministryně Müllerová promarnila pět měsíců, které jí pan premiér věnoval na opravu projektu sKaret. Nyní dostala jasný úkol - sKarty zrušit. Není možné se tomuto vyhýbat iracionálním zřizováním nějakých komisí. Stejně tak by mne zajímalo, kdo zaplatí služby auditora, který by měl podle MPSV posuzovat výši nákladů České spořitelny. Pokud by TOP 09 respektovala dohodnutou podobu projektu nebo pokud by vyslyšela varování ODS, kterými jsme jak Jaromíra Drábka, tak Ludmilu Müllerovou upozorňovali na všechny chyby, kterými jejich ministerstvo původní dobrý nápad postupně proměnilo na noční můru všech příjemců dávek, mohla sKarta v nějaké podobě fungovat. Dnes je však jen neživotaschopným projektem, který státu přináší další a další náklady, a jediným možným a nejméně špatným rozhodnutím je sKarty zrušit," reaguje na nejnovější kroky ministerstva Kohoutová.

Lenka Kohoutová

poslankyně ODS
členka výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny PČR