1. května 2013

Jak se lidé mění.

V Žamberských listech vyšel 15/3 2013 článek Richarda Neugebauera nazvaný Proč jsem přestoupil z ODS ke Svobodným. Na článek reaguje Josef Kopecký, 1. místopředseda Oblastního sdružení ODS pověřený řízením Oblasti a zároveň místopředseda Regionálního sdružení ODS Pardubického kraje.

Jak se lidé mění

 

V Žamberských listech vyšel 15/3 2013 článek Richarda Neugebauera nazvaný Proč jsem přestoupil z ODS ke Svobodným. Na článek reaguje Josef Kopecký, 1. místopředseda Oblastního sdružení ODS pověřený řízením Oblasti a zároveň místopředseda Regionálního sdružení ODS Pardubického kraje.

 

Před časem jsem narazil na článek Richarda Neugebauera. A poněkud mě zaskočil. Vím, obracel se v něm na Vás, občany města Žamberka, ale mně to nedá, abych nezareagoval, protože v něm píše o ODS, kterou v naší oblasti zastupuji. A kterou Richard napadl poněkud zákeřně.

Vážení Žamberáci, před závorku chci zdůraznit, že tato reakce nevzniká proto, že se náš člen rozhodl přestoupit od nás jinam. To je výsostné právo každého. A my si za slovem „demokratická“, které máme v názvu, stojíme – a proto Richardovo rozhodnutí zcela akceptujeme. Tato reakce vzniká proto, že Richard naprosto populisticky a demagogicky manipuluje s veřejným míněním.

A v úvodu mi dovolte ještě jednu poznámku. Strany svobodných občanů si osobně velmi vážím. K mnoha jejím členům chovám nejenom sympatie, ale pojí mě s nimi také přátelství. Tato reakce není tedy v žádném případě atakem Svobodných, jakkoli by to chtěl kdokoli propagandisticky tvrdit.

A teď tedy již konečně k Richardovi a jeho článku.

 

Richarda Neugebauera jsem osobně poznal vlastně až jako kandidáta do Senátu Parlamentu ČR v roce 2010. Stal se tehdy „naší tváří“. A stáli jsme všichni za ním. Sympatický, usměvavý sportovec byl naším želízkem v ohni. Žel to tehdy nevyšlo. Senátorem se stal Petr Šilar. Člověk musí umět i prohrávat, výsledek voleb jsme, neradi, přijali.

Od doby, kdy jsi byl, Richarde, tváří ODS, kdy jsi reprezentoval její hodnoty, postoje, názory a politiku, tedy od podzimu 2010, uběhlo dva a půl roku. Což sice může být dostatečně dlouhá doba, aby došlo k zásadním změnám, ale skutečně k nim v ODS, jak píšeš, v jejích postojích, názorech a konání, došlo? Není to jen populistická, ale přitom zcela prázdná fráze, která má říci pouze to, že „Richard už nemá s tou zlotřilou vládou ODS naštěstí nic společného“? Neodpovídám, jen se ptám.

Ve zmiňovaném článku stojí, že ODS ztrácí svůj pravicový náboj. Má však možnost ho na vládní úrovni prosazovat? Současná politika ODS přece vychází z koaličního vládnutí. Tedy z celé řady koaličních kompromisů. Co s tím udělat? Chovali by se Svobodní v koalici jinak? Až se jednou podaří ODS sestavit většinovou vládu, nebude muset couvat ke středu – a jistě ji potom zase jiní vmetou do tváře, že je pro změnu příliš pravicová. Faktem ale zůstává, že ODS je pravicovou stranou, která pravicové hodnoty v české politice tvoří, prosazuje a obhajuje již 20 let. A že jsme se něčemu zpronevěřili? Vážně? Čirý populismus. Naopak, Richarde, my se svých hodnot nevzdali. Jen reagujeme na současný stav věcí. Protože vnímáme odpovědnost za to, co se děje a jak se to děje. Silácky bušit můžeš jen do pevného stolu, stůl, který má nalomené nohy, je třeba nejprve vyspravit. A tomu se říká reagovat na situaci. Tomu se říká odpovědná politika. Tomu se říká pragmatismus.

Richard píše, že jsme stranou „zasloužilých funkcionářů zaměstnaných ve státní správě a lidí více či méně napojených na veřejné prostředky“. A to mě nadzdvihlo snad nejvíc. Richarde, vždyť ty jsi příklad toho, že to tak není. Cožpak ty jsi byl nějaký zasloužilý funkcionář, když jsme tě vybrali jako svého kandidáta do Senátu? Ty jsi viděl nějaké zasloužilé funkcionáře v Oblastní radě, které jsi byl členem? Tohle mě, Richarde, fakt mrzí. Kdyby za nic jiného, za tohle by ses měl omluvit. ODS má nějakých 25000 členů. A je všechny jsi urazil. A že máme zástupce ve státní správě? Richarde, ano, ve státní správě a samosprávě sedí lidé – a někteří z nich jsou také našimi členy. Stejně jako jiní třeba členy Svobodných. Co je to za argument? To je tak laciné…

Zásadní konflikt a zřejmě tedy hlavní důvod odchodu Richarda Neugebauera z ODS ale měl souviset s Vaším žambereckým evergreenem Pěší zóna a tajemník. K tomu se vyjadřovat nechci, konečně Pěší zóna je již asi definitivně ukončena – a navíc nemám tak přesné informace, abych k těmto dvěma problémům zaujal nějaký postoj. U čeho jsem ale byl – a k čemu fundament vyjádřit se mám, to je situace s vedením Místního sdružení ODS Žamberk.

Nechci laskavého čtenáře unavovat vnitřní strukturou a systémem fungování ODS, proto jen telegraficky: V Žamberku došlo k tomu, že si členové ODS nestihli v řádném termínu zvolit své vedení. Volební sněm byl sice řádně svolán, nicméně s datem konání po skončení funkčního období vedení sdružení. To byl důvod, proč jsem se sněmu jako místopředseda Oblasti osobně zúčastnil a předsedal mu. A proto mám také dostatek informací.

Richard ve svém článku píše, že se „těsná většina členů“ přidala k jeho výzvě, aby současný starosta a předseda místní ODS Jiří Dytrt vyvodil politickou odpovědnost z výše jmenovaných kauz a zvolila Richarda předsedou místní ODS. Hezká interpretace. Jaké všechny pohnutky vedly členy žamberecké ODS k tomu, že volbu vyhrál Richard, to nevím. A možná, že nějaká „výzva“, jak o ní píše, skutečně existovala. Na rozdíl od něj se ovšem nechci uchylovat k dojmologii, ale k faktům. Faktem je, že Richard vyhrál. Vše ostatní, co Richard píše, jsou ovšem pouze jeho domněnky, které mají mít zřejmě opět pouze jediný cíl – mají čtenáři říci, jak starosta ovládá žambereckou ODS, jak Dytrt manipuloval se členy – a jak vinou Dytrta Richard přišel o své předsednické křeslo. To, co Richard napsal, jsou domněnky, kterým snad sám ani nevěří. Přesto Vám je ve svém článku podsouvá jako fakta. Smutné, Richarde, smutné.

Zpět k faktům: Richard vyhrál, stal se předsedou místní ODS. K ruce měl místopředsedu a pokladníka. Podmínkou zachování členství v ODS je každoroční zaplacení členského příspěvku. Pokud stávající člen nezaplatí do konce března, přestává být automaticky členem. Také proto se příspěvky vybírají na schůzích již od ledna. A schůze svolává a řídí předseda sdružení.

Richarde, napsal jsi, že „většinová část místního sdružení přivítala změny ve vedení ODS, podcenila však sílu místních struktur spojenou s vůlí stávajícího starosty o další politické působení.“ To je domněnka a zřejmě tvůj politický naivismus. Víc k tomu dodat nemohu. Píšeš, že „zákulisními manipulacemi pod záminkou nezaplacených členských příspěvků se podařilo skoro zrušit registraci místního sdružení ODS Žamberk. Někteří členové se potom rozhodli ODS opustit.“ To je jednak lež, protože oni ODS opustit ani nemohli, protože tím, že jsi včas od členů nevybral příspěvky, jejich členství zaniklo. Jak by tedy mohli ODS opustit? Navíc je to doklad toho, jak jsi sdružení v té době vedl. Fakt, že jsi nechal sdružení v Žamberku téměř zaniknout, vypovídá pouze o tobě. Nikoli o J. Dytrtovi. O něm vypovídá až to, že sdružení potom, v součinnosti s vedením Oblasti, zachránil. A po těchto událostech jsi měl, jak píšeš, ODS „opustit“. Nezdůvodňuj to ale „zákulisními manipulacemi“, nalij lidem čistého vína – prostě jsi nezaplatil členské příspěvky včas ani ty. Jako předseda. Opět musím zopakovat - smutné.

I já s Richardem věřím, že Žamberk i nadále zůstane pravicovým městem. Odmítám ale jeho populistická slova o tom, že ODS dnes pravici nepředstavuje. ODS totiž jako jediná nabízí realistickou, pragmatickou pravicovou politiku. Což ovšem může být některým politickým naivům a idealistům málo…

Vážení Žamberáci, tímto článkem jsem chtěl uvést na pravou míru falešná, zkreslená a chvílemi dokonce lživá slova našeho bývalého člena, který se do Vašeho zastupitelstva dostal jako člen ODS. Lidé se mění. Richard se změnil. Mrzí mě to. Mrzí mě to i proto, že musím psát takovéto věty. Co mě uklidňuje je víra, že Vy na podobná prohlášení nenaletíte, že nesednete na lep populistům, že jistě zvážíte, kdo a co pro Žamberk za poslední roky udělal.

Mgr. Josef Kopecký

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel