9. dubna 2013

Tisková zpráva předsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví

Předseda Výboru pro zdravotnictví PS PČR Boris Šťastný (ODS) dnes požádal ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a hlavního hygienika ČR Vladimíra Valentu o okamžité řešení problematiky elektronických cigaret.

 
Boris Šťastný tak učinil na jednání semináře „Elektronické cigarety: vliv na zdraví a nový společenský trend“, který se dnes uskutečnil pod záštitou místopředsedy sněmovního zdravotního výboru Jaroslava Krákory (ČSSD) na půdě Poslanecké sněmovny.
 
Podle Šťastného je nadále neudržitelná situace, kdy na trhu existuje obrovské množství nikým nekontrolovaných elektronických cigaret a jiných obdobných výrobků nejasného složení a desetitisíce jejich uživatelů riskujících každý den své zdraví. Nebezpečí otravy, která může způsobit smrt nebo vážné zdravotní poškození, srovnal Šťastný s metanolovou kauzou. „Již 50 až 60 mg nikotinu je smrtící dávka jedu. Dnes si koupíte mnohonásobně více této látky kdekoli na ulici nebo přes internet bez jakéhokoli omezení a povinnosti takové výrobky odpovídajícím způsobem kontrolovat a značit,“ řekl Šťastný. Podle něj je jednoznačně na vině Ministerstvo zdravotnictví ČR. 
 
„Parlament udělal vše pro to, aby z hlediska zákonů byla situace vyřešena. Také jsme zajistili zákaz prodeje těchto výrobků osobám mladším 18 let. Ministerstvo je však povinno vydat takovou vyhlášku, aby tyto výrobky dostalo pod kontrolu a určilo kontrolní orgány a postupy a zabránilo škodám na zdraví a smrtelnému nebezpečí pro naše spoluobčany,“ uvedl Šťastný. Podle něj nejsou elektronické cigarety prostředkem pro odvykání kouření, ale jen jinou aplikační formou nikotinu, hned vedle tabákových výrobků. Pokud by měly sloužit k odvykání kouření, pak by musely podléhat příslušnému zákonu o léku, být registrovány podle tohoto zákona a distribuovány pouze v lékárnách.
 
Podle něj nejde o diskusi o regulaci trhu nebo regulaci užívání elektronických cigaret, je jen na svobodném rozhodnutí dospělého člověka, jestli a jak elektronickou cigaretu používá. Uživatel však musí být dostatečně informován a mít jistotu, co vlastně do těla vpravuje a v jaké koncentraci.
 
„Nepopírám, že tím, že nedochází ke spalování tabáku, nedostává se do lidského těla více než 60 rakovinotvorných látek tak, jako u běžných tabákových výrobků. A tím je riziko zdravotního poškození, zejména vzniku rakoviny, samozřejmě nižší. Na druhou stranu zde dochází k aplikaci silně návykové látky a prudkého jedu do těla prostřednictvím tělesných sliznic a je absolutně nemyslitelné, aby se takové výrobky prodávaly ve stejném režimu, jako třeba ponožky,“ dodal Boris Šťastný. Ministerstvo musí zasáhnout, a to hned, jinak budou umírat lidé, dodal Šťastný. 
MUDr. Boris Šťastný

poslanec PČR
místopředseda oblastního sdružení
zastupitel
zastupitel statutárního města