10. prosince 2011

Prohlášení k výsledkům Evropské rady

Grémium ODS podporuje realistický postoj vlády ČR v čele s premiérem Nečasem k mezivládní dohodě o záchraně eura, o které jednali hlavní představitelé zemí Evropské unie na summitu v Bruselu. ODS považuje za důkaz správného přístupu České republiky, že se k její pozici v průběhu summitu přiklonili i ostatní představitelé států, které nejsou členy eurozóny.

Dohoda předpokládá zpřísnění mechanismů fiskální kontroly, což je nesporně pozitivní krok k potřebné stabilizaci veřejných financí členských států EU. ODS prosadila tyto kroky do programového prohlášení vlády v podobě finanční ústavy. Pokud ČSSD podporuje přísnou evropskou fiskální disciplínu, očekáváme, že ji podpoří i konkrétními kroky, nikoli jen slovy, a umožní schválení finanční ústavy v průběhu příštího roku.
 
Konkrétní dopady mezivládní dohody o záchraně eura na život občanů České republiky a hospodaření našeho státu v tuto chvíli zůstávají velkou neznámou. Proto je rozumné vyčkat na finální text smlouvy a odpovědně ho posoudit se všemi plusy a mínusy, nikoli zbrkle "kupovat zajíce v pytli".