9. prosince 2011

Prohlášení k summitu v Bruselu

Blahopřeji premiéru Cameronovi a premiéru Nečasovi, že v obtížné atmosféře hájili zájmy občanů svých zemí a svých voličů. Za daných podmínek opravdu nebylo možno se k připravovaným změnám smluv EU připojit.

Pouhé odevzdání fiskální suverenity či poskytnutí finančních záruk bez jakékoliv protihodnoty je neakceptovatelné. Lídři eurozóny bohužel promeškali příležitost k přeměně EU na pružnou, otevřenou strukturu, když znovu trvali na úzkoprsém a překonaném federalistickém pojetí, vedoucím EU jen jedním směrem, ke stále užší integraci. 
 
Po včerejšku je jasné, že uvnitř EU existuje minimálně dvourychlostní struktura (eurozóna, ne-eurozóna) a bude třeba proto najít takovou podobu smluv EU, která tento stav kodifikuje. Ukázalo se také, že tzv. "komunitární" model, který eurofederalisté vzývali celá desetiletí, se vyčerpal a narazil na strop svých možností. To vše je důkazem skutečnosti, že EU nemůže pokračovat dál jako doposud a lpět stále na 50 let starých, dnešku neodpovídajících dogmatech.
 
Pro skupinu Evropských konzervativců a reformistů je důležité, aby společné pozitivní výdobytky evropské integrace nebyly tímto vývojem narušeny. Za nejdůležitější z nich považujeme existenci jednotného vnitřního trhu, v jehož dokončování je třeba pokračovat.  
Ing. Jan Zahradil

předseda frakce Evropských konzervativců a reformistů
poslanec EP