21. února 2013

"Proč musí Pardubické letní kino neustále žebrat o podporu," ptá se Alexandr Krejčíř

Pokud by město chtělo, určitě by na projekt peníze sehnalo, tvrdí pardubický zastupitel za Občanskou demokratickou stranu

Téma Pardubického deníku: budoucnost letního kina v Pardubicích  

Pardubice – Proč musí Pardubické letní kino neustále bojovat o svou existenci? Taková akce, která po celé České republice nemá obdoby a kterou ročně navštíví na 50 tisíc diváků, si takové nedůstojné zacházení nezaslouží.

Úžasná atmosféra

Je zvláštní, že na šedesát bezplatných prázdninových projekcí pod širým nebem, které vždy mívají úžasnou atmosféru a spoustu měst nám je závidí, není město schopno nalézt 600 tisíc korun.
Nechápu, proč pro tuto tradiční akci nelze zajistit trvalé místo v rozpočtu města, kterou by si určitě jako významná letní událost v Pardubicích a širokém okolí zasloužila.
Pokud by město opravdu chtělo tento projekt podpořit, určitě by na něj potřebné prostředky dokázalo najít. Stačilo by třeba nevyhazovat zbytečné peníze za nejrůznější analýzy a protianalýzy.
Nebo by si vedení města mohlo vzpomenout na své předvolební sliby.
Všechny politické strany, které nyní mají své zástupce na radnici, totiž jasně deklarovaly, že chtějí Pardubické letní kino zachránit.
Osobně si ale záchranu letního kina představuji přece jen trochu jinak, než sdělit provozovateli, že mu město může poskytnout 200 tisíc korun a zbylé prostředky ať získá tím, že bude vybírat vstupné. Ten, kdo přišel s tímto návrhem, zřejmě vůbec nepochopil smysl celého projektu – umožnit návštěvníkům vidět atraktivní filmové snímky v příjemném prostředí zdarma.

Osvědčený model

Tento model se totiž v Pardubicích osvědčil, když dokázal přilákat do Tyršových sadů nebo poté i do prostoru vedle pardubického skateparku takové množství lidí.
V tuto chvíli si nedovedu představit, jak by provozovatel měl vybírat symbolické vstupné. Pokud by se k tomuto kroku skutečně rozhodl, znamenalo by to popření myšlenky celého projektu a zároveň větší nároky na pořadatelskou službu a obrovské náklady na dočasné oplocení areálu, které by navíc bylo nutné každý večer montovat, demontovat a uskladnit.
Peníze, které by vybíráním symbolického vstupného provozovatel získal, by tak logicky musel věnovat na pokrytí těchto vícenákladů.

Jiný provozovatel?

Určitě není šťastná ani úvaha, že by Pardubické letní kino provozoval někdo jiný.
Osobně by mi nepřišlo úplně fér, když by město v podstatě vzalo stávajícím pořadatelům jejich dítě, které dokázali přivést na svět, vypiplat, uvést do života a během sedmi let promítnout neuvěřitelných 400 filmů pro takřka 400 tisíc diváků. A teď by jim ho chtělo vedení města sebrat? To se snad ve slušné společnosti nedělá...
Navíc si nejsem úplně jist, jestli by pak Pardubické letní kino s jiným provozovatelem udrželo tu vysokou laťku, kterou stávající tým nastavil.
Dokázali by jiní provozovatelé zaručit, že budou promítat filmové hity i snímky vysoce umělecké, zvát do Pardubic atraktivní filmové delegace včetně předních režisérů, jakými jsou Juraj Herz, Fero Fenič, Zdeněk Troška, Filip Renč či česko­americký dokumentarista Jan Novák, a další výrazné osobnosti domácí kinematografie?

Je to nedůstojné

Přijde mi nedůstojné, že pořadatel takové akce musí každoročně žebrat o podporu a strachovat se, jestli mu ji někdo z vedení města svým neuváženým rozhodnutím nepohřbí.

ZDROJ: Pardubický deník, 21.2.2013

Ing. Alexandr Krejčíř

zastupitel statutárního města

Štítky:
Pardubice