23. ledna 2013

Vláda dala zelenou levnější armádě, víc využije aktivních záloh

Aktivní záložáky čeká kvalitnější výcvik, vyšší odměna a stanou se také užší součástí armády České republiky. Celkem armáda otevře až 5 000 volných míst v aktivních zálohách a nábor chce vedle lepších podmínek pro záložáky podpořit i vyšší kompenzací pro jejich zaměstnavatele.

Počítá s tím nová Koncepce aktivních záloh ozbrojených sil ČR, kterou dnes schválila vláda. Ministři dnes podpořili také novou Koncepci mobilizace ozbrojených sil, která mimo jiné zavádí k dosavadnímu mírovému a válečnému stavu nový mezistupeň – stav ohrožení státu, ve kterém stát posílí rozpočet armády a vyhlásí částečnou mobilizaci.
 
„Aktivní záložáci dostanou základní tříměsíční výcvik a ročně budou na cvičeních nově trávit nejvýše čtyři týdny místo dosavadních tří,“ vyjmenovává některé z bodů koncepce Jan Vidím, předseda parlamentního výboru pro obranu. „Nová bude také možnost vyslat člena aktivních záloh do mírové operace v zahraničí,“ dodává.
 
„Z modelových výpočtů vyplývá, že průměrné osobní výdaje na jednoho vojáka aktivních záloh jsou 65 000 až 85 000 Kč za rok; průměrné osobní výdaje na jednoho vojáka z povolání jsou přibližně 500 000 korun ročně,“ vypočítává Jana Černochová, místopředsedkyně výboru pro obranu PS PČR. „Armáda si tak za mnohem nižších nákladů zachová vysoce specializované schopnosti, které ale nepotřebuje v takové míře zajišťovat vojáky z povolání – to se týká kupříkladu lékařů, tlumočníků nebo podobných profesí.“
 
Armáda chce nové aktivní záložáky motivovat například vyšším ročním ohodnocením, které po deseti letech od vzniku Aktivních záloh poprvé stoupne, a to z 6 000 na 12 000 korun. „Aktivní záložáci budou také na cvičeních nebo v akci brát stejný plat jako vojáci z povolání na stejné pozici,“ upřesňuje Zdeněk Boháč, člen výboru pro obranu PS PČR. „Kromě toho se členům aktivních záloh otevře přístup k zaměstnaneckým benefitům vojáků z povolání a budou moci dostávat resortní vyznamenání a nosit vycházkovou uniformu.“
 
Vedle lepších podmínek pro příslušníky aktivních záloh chce armáda více motivovat i zaměstnavatele. „Noví členové se do aktivních záloh často nehlásí proto, že se na to příliš netváří jejich zaměstnavatelé. Ti tak nově po dobu výcviku záložáků dostanou 1 117 Kč na den a záložáka, pokud budou členové aktivních záloh nasazení, bude kompenzace ještě vyšší; vyšší kompenzaci dostanou i osoby samostatně výdělečně činné,“ vysvětluje Jan Pajer, člen výboru pro obranu PS PČR.
 
Kromě toho také pro zaměstnavatele vznikne „Partnerství při obraně České republiky“, které budou moci jako značku kvality na svých propagačních materiálech využívat podniky, které budou vůči aktivním záložákům vstřícné.
 
"Koncepce pomáhají dál transformovat českou armádu do podoby moderní pružné organizace, která zvládne plnit úkoly jak ve vojenských operacích doma a v zahraničí, tak při pomáhání při živelních pohromách, a to i se sníženým rozpočtem. Sněmovní výbor pro obranu i já osobně jsme již od roku 2003 volali po výrazném posílení významu dobrovolných aktivních záložáků a zvýšení motivace jejich zaměstnavatelů, proto jsem opravdu velmi rád, že resort pod vedením Alexandra Vondry připravil tento návrh. Opravdu velmi dobrá práce!“ uzavírá Jan Vidím.
 
Základní body koncepce 

•             vyšší počet příslušníků AZ, až 5 000
•             základní výcvik AZ v dálce 12 týdnů, ročně až 4 týdny výcviku
•             možnost operačního mírového nasazení AZ doma i v zahraničí
•             roční odměna 12 000 Kč pro AZ, během cvičení stejný plat jako vojáci z povolání
•             vyšší kompenzace zaměstnavatelů a OSVČ, vytvoření značky pro vstřícné podniky
•             AZ budou moci být vyznamenáni a budou smět nosit vycházkovou uniformu