18. října 2011

Cena Gratias Agit byla udělena Středočechu, žijícímu na Novém Zélandě

„Nádoby jsou udělané z hlíny a čím výše došel hrnčíř, jako lidská bytost, tím lepší je nádoba. Protože není skutečné krásy bez charakteru“

Prestižní cenu Gratias Agit uděluje každoročně ministr zahraničních věcí. Tento rok bylo oceněno třináct krajanů a tuzemských osobností, kteří celoživotně šíří dobré jméno České republiky. Cena se uděluje od počátku 90.let zástupcům krajanských spolků, bohemistům, exulantům, vědcům a lidem veřejně úspěšným a činorodým. Letos obdrželi cenu pro mě dva významní lidé. Ruský bohemista, pan Oleg Michajlovič Malevič  a novozélandský výtvarník pan Mirek Smíšek. Oba pány jsme měli možnost s manželem poznat. Za oběma držiteli se rozprostírá dlouholetá práce, za každým z jiného oboru.

V Ruské federaci, kde jsem působila jako konzulka jsem se měla možnost osobně poznat s ruským literárním vědcem Olegem Malevičem a blíže se seznámit s jeho prací.  Nepodléhal oficiálním tlakům, a hledal osobní přístup k literatuře. Zajímal se o podstatu české literatury, zejména tvorbu Karla Čapka, Karla Poláčka a Milana Kundery. Zaměřil se na rozdílnost českého a ruského klasického románu. Je čestným předsedou společnosti bratří Čapků v Sankt Petěrburgu, se kterou jsem intenzivně spolupracovala v době svého působení v Ruské federaci. K překladatelské činnosti z češtiny a slovenštiny se dostal z politických důvodů, neboť jeho otec zemřel po stalinských čistkách.

Na Novém Zélandu trpělivě vytvářel keramická a porcelánová díla český krajan, Mirek Smíšek (nar. 1925 nedaleko Kladna) osmašedesátiletý umělec, který obohatil filmovou trilogii Pána prstenů o keramické skvosty. Sama vlastním jednu jeho překrásnou nádobu. Byl zapojen  do protifašistického odboje, po válce pak z britského pověření hledal v ČSR nacistické kolaboranty a po únoru  1948 z bezpečnostních důvodů emigroval. Je držitelem řádu Britské legie a je zakladatelem moderního keramického umění na Novém Zélandě. Nikdy ale nezapomněl na své české kořeny a vždy se hrdě k češství hlásil. Můj manžel s ním udržoval těsný kontakt v době, kdy působil v Austrálii a Novém Zélandu a pomohl ho spoluobjevit i pro širokou českou veřejnost.

Tímto bych ráda vyjádřila panu Olegu Malevičovi a Mirku Smíškovi, jako i dalším čerstvým nositelům ceny Gratias Agit, srdečné gratulace a přeji mnoho dalších pracovních úspěchů a dobré nálady.
Mgr. Iveta Chmielová

místopředsedkyně místního sdružení