3. července 2012

Lenka Bradáčová by měla být jmenována, pokud ji navrhuje nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Rozhovor s 1. místopředsedou Senátu a kandidátem ODS na prezidenta v Deníku.

Představte si, že byste uspěl a stal se prezidentem. Premiér Nečas by přišel na Hrad a žádal, abyste jmenoval nového ministra spravedlnosti. Zajímalo by vás, jestli vyslyší návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a jmenuje Lenku Bradáčovou šéfkou vrchního zastupitelství?

To mi kladete dobrou otázku. Je v kompetenci premiéra, aby navrhl členy své vlády. Prezident může akademicky diskutovat o jejich kvalitách, ale plnou odpovědnost za ně nese předseda vlády. Ať by se mi to líbilo, či ne, dotyčného nominovaného ministra bych tedy jmenoval.

Aniž byste se pídil po tom, zda instaluje Lenku Bradáčovou?

Osobně si myslím, že Lenka Bradáčová by měla být jmenována, pokud ji navrhuje nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Myslím, že současná bouře ve sklenici vody na toto téma je poněkud zbytečná.

Ptám se vás jako člověka, který byl v klíčových okamžicích historie ODS o krok vpředu. Po volbách v roce 2002 jste doporučil Václavu Klausovi, aby uvolnil předsednické křeslo v ODS, na jaře 2010 jste jako první žádal odchod Mirka Topolánka. Co teď, nedozrál zase čas na nějakou personální rošádu?

Situace není jednoduchá, máme vládní zodpovědnost, reformy se skoro nikomu nelíbí, přesto je nutné je dělat. Vývoj v EU ukazuje, že kroky, které činíme dnes, nám pomohou zítra. V této chvíli ale nevidím v ODS dramatickou situaci. Že poslední krok pana premiéra – odvolání ministra spravedlnosti – vyvolal velmi záporné reakce, to je pravda. Neslyšel jsem žádnou pozitivní odezvu a těch negativních bylo opravdu hodně, včetně mé.

Pro vás jako stranického kandidáta je přitom velmi důležité, jak voliči vnímají ODS. Nebojíte se, že z tohoto pohledu je vaše snaha o Hrad předem ztracená?

To určitě ne, kdyby byla, nešel bych do toho. Jsem členem ODS, ale zároveň jsem Přemysl Sobotka a v mnoha okamžicích jsem dokázal, že jsem povýšil ochranu značky Přemysl Sobotka nad partikulární zájmy některých členů ODS. Přímávolba – a já toznámze senátních voleb – je z 60 procent o osobnosti kandidáta.

Kdybyste se dostal na Hrad, budete muset nad značku Přemysl Sobotka povýšit značku Česká republika. Co by to znamenalo ve vztahu k EU?

Já jsem rád, že jsme členy EU, ale líbilo by se mi, kdybychom se vrátili k těm původním čtyřem hodnotám, na nichž stála, a přestali si hrát na něco, co není realistické. Mnoho odborníků už dochází k závěru, že často zachraňujeme nezachranitelné. Pokud by byl tlak z Bruselu na zavedení eura, fiskální či bankovní unie příliš velký, podpořil bych konání referenda na tato témata, neboť by šlo o totální změnu všech přijatých pravidel.

V minulém díle prezidentského seriálu Deníku Vladimír Dlouhý řekl, že by nejmenoval vládu, která by se opírala o hlasy KSČM. Jak byste se zachoval vy?

Vladimír Dlouhý tak trochu okopíroval moji dvacetiletou linii. Je děsivé, co tady komunisté napáchali za čtyřicet let a kolik obětí mají celosvětově nasvědomí,proto byto promne byl absolutně nepřijatelný krok. Jako prezident bych pověřil sestavením vlády člověka, který by to byl schopen udělat bez komunistů.

Co byste udělal, kdyby v roce 2014 po volbách chtěla ČSSD jako vítěz sestavit menšinovou vládu?

Pokud by to bylo s podporou KSČM, nejmenoval bych takového premiéra a vrátil bych jednání zpět směrem k duhové koalici složené z demokratických stran. Komunisté jsou nenapravitelní v tom, že demokracii využijí, aby ji následně zničili. U toho bych být nechtěl.

MUDr. Přemysl Sobotka

předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním
1. místopředseda Senátu PČR