25. června 2012

Jižní Morava rozhoduje. Začal poslední týden prezidentských primárek ODS

Jihomoravští občanští demokraté dnes začali rozhodovat o tom, koho ODS nominuje jako svého kandidáta do nadcházející přímé volby hlavy státu.

Úvodního volebního shromáždění, na kterém se představili oba kandidáti – 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a europoslanec Evžen Tošenovský – se v Brně zúčastnilo na 380 občanských demokratů z celé Jižní Moravy. Ostatní členové ODS z regionu budou volit ještě v úterý a ve středu odpoledne.

Závěrečná diskuze členů s oběma kandidáty v rámci prezidentských primárek trvala bezmála dvě hodiny. Přemysl Sobotka a Evžen Tošenovský odpovídali na otázky týkající se vztahu České republiky a evropské integrace, jednotné měny, a nebo také postavení přímo voleného prezidenta v rámci České republiky a jeho pravomocí, jako je například udělování milostí.

„Plošná amnestie v žádném případě, milosti jenom z velmi vážných sociálních a zdravotních důvodů, velmi bych tím šetřil,“ odpověděl 1. místopředseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka.

Podobný názor prezentoval i druhý kandidát, bývalý hejtman Moravskoslezského kraje a primátor Ostravy Evžen Tošenovský. „Zvolení prezidenta není důvodem pro amnestii. Nemyslím si, že by měla být uplatněna. Plošná amnestie nepřichází do úvahy,“ rozhodně uvedl.

Pro Přemysla Sobotku zatím v prvních prezidentských primárkách hlasovalo 3442 občanských demokratů (61 %), Evžena Tošenovského podpořilo 2208 (39 %) členů ODS. Jihomoravští občanští demokraté, kteří chtějí výsledky změnit, budou mít poslední možnost v primárkách hlasovat ještě v úterý a ve středu vždy od 16:00 do 20:00 hodin, a to v oblastní kanceláři svého oblastního sdružení.

Zúčastnit se volebního shromáždění a právo volit v prezidentských primárkách mají všichni členové ODS, jejichž členství trvá nepřetržitě od 1. března 2012 až do dne, kdy půjdou hlasovat. Aktuální výsledky a veškeré informace k primárkám je možné sledovat na www.ods.cz/primarky nebo na Facebooku www.facebook.com/ods.cz.