19. dubna 2018

Babišova vláda chce vyluxovat rezervy na privatizačních fondech

Vláda si dnes otevřela další cestičku k projídaní naší budoucnosti. Dokázala v prvním čtení spolu se socialisty, komunisty, ale i SPD prosadit novelu zákona o Fondu národního majetku, která má vládě dát snadnější možnost sáhnout si na rezervní peníze na tzv. privatizačních fondech. Tyto fondy byly od začátku privatizace odděleny od státního rozpočtu a přísnými pravidly čerpání chráněny před apetitem vládního rozhazování. Tyto brzdy se rozhazovačnému hnutí ANO nelíbí a chce je ze zákona odstranit.

 
Před Českou republikou stojí obrovský úkol přípravy důchodové reformy, která bude logicky vyžadovat při svém náběhu nemalé peníze. I stávající průběžně financovaný důchodový systém je po letech v přebytku jen díky slušnému ekonomickému růstu. Pravě peníze na privatizačních fondech, které chce vláda nově utrácet, v minulosti kryly ztrátu na důchodovém účtu. Je to obrovsky nezodpovědný systémový krok od vlády, která navíc nemá ani důvěru. Tato systémová změna jde proti principům odpovědného hospodáře, který myslí a šetří peníze i na horší časy.
 
S tímto postupem se ODS nesmíří a bude i při dalších čteních novely zákona o FNM prosazovat pojistky a brzdy, které Babišově vládě zamezí utrácet peníze určené pro budoucí vážné a potřebné výdaje typu důchodové reformy.
 
 
Jan Skopeček

poslanec PČR
ekonomický expert ODS