16. dubna 2018

Události, komentáře: Sýrie po útoku

(ČT 24) Dva dny po americko-britsko-francouzských zásazích - důraz na diplomacii. Ministři zahraničí EU znovu odsoudili užívání chemických zbraní v syrském konfliktu - vládními silami i islámskými extremisty. Hlavní odpovědnost ale připsali Bašáru Asadovi. Ke kritice zásahů proti syrským chemickým kapacitám se přidala Čína. Stálí členové Rady bezpečnosti OSN se tak rozdělili na dva tábory - tříčlenný, který nálety provedl, a Čínu s Ruskem, které je odsuzují. Rusko navíc odmítá, že manipulovalo s důkazy na místě údajného chemického útoku v syrské Dúmě. Obvinění zaznělo od amerického zástupce v Organizaci pro zákaz těchto zbraní. Její vyšetřovatelé se na zasažené místo zatím nedostali. Téma Událostí, komentářů ČT24 pro předsedu ACRE a europoslance ODS Jana Zahradila.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na ČT24.

 

David BOREK, moderátor:
A já mám tu čest přivítat zde jednak místopředsedu KSČM Josefa Skálu. Hezký večer.

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Hezký večer.

David BOREK, moderátor:
Alespoň na dálku také europoslance za ODS Jana Zahradila. Hezký večer i vám.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
Nejprve, pane Skálo, a když je dnešek takový prosycený tou domácí politikou, těmi schůzkami ANO a ČSSD, zlomilo se něco v KSČM poté, co jsme od této vlády, jednobarevné vlády hnutí ANO slyšeli zpočátku poměrně jednoznačnou podporu toho úderu, myslím, změnilo se, nebo zlomilo se něco ve vztahu k té toleranci možné budoucí vlády?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Nebudu skrývat, že jsme pod tlakem spousty komunistů i širší levicové veřejnosti, někteří po nás chtějí, abychom práskli dveřmi a tvrdí, že se můžeme velmi diskreditovat, pokud bychom podporovali vládu, která nepostupuje v souladu s mezinárodním právem. My musíme mít chladné hlavy a vyjasnit si s panem premiérem v demisi a dalšími činiteli ANO, zda máme očekávat podobné kroky do budoucna, nebo zda se nám zavážou, že mezinárodní právo se bude v politice české vlády respektovat?

David BOREK, moderátor:
To tedy bude váš požadavek?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Já si myslím, že je to naprosto legitimní požadavek. A doufám, že to nikdo nebude považovat za nezřízený luxus, ne-li extremismus žádat po vládě, aby se řídila mezinárodním právem.

David BOREK, moderátor:
Mimochodem to bylo proti mezinárodnímu právu?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Samozřejmě.

David BOREK, moderátor:
V čem? Válka není ještě mimo zákon, je to tak? To byly takové sny ve dvacátých letech, že válka bude postavena mimo zákon. Občas se válka odehraje, je to tak?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Dobře, ale Charta OSN přeci říká jasně, že vojenskou sílu lze použít pouze ve dvou případech, buď, je-li stát napaden zvenčí, anebo děje-li se to tak na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti. V tomto případě se tak nestalo.

David BOREK, moderátor:
Pane Zahradile, ODS má v tom jasno?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Pane redaktore, můžu vás jenom poprosit, jestli byste mohl trochu zesílit zvuk, eventuálně hovořit hlasitěji, protože jsme na Skypu a ta kvalita toho přenosu není zrovna nejlepší. Takže já vás stěží slyším.

David BOREK, moderátor:
Já to nebudu zkoušet hlasitěji, protože to už bych tady strašně řval, ale myslím, že režie teď může jednu z těch  hejbátek teď posunout tak, abyste lépe slyšel. Ta otázka je jednoduchá, ODS má jasno ohledně úderu v sobotu proti syrským vládním cílům?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Teď se tam ozvalo víc hlasů najednou, ale dobře, já jsem tu otázku pochopil. Ptáte se, jestli moje vlastní strana v tom má jasno. My v tom máme jasno, a to přesto, že samozřejmě tady není nutné spekulovat o té zámince. Já myslím, že v Sýrii už jsme delší dobu svědky jakési mocenské přetahované mezi Ruskem a Spojenými státy. Není to první vojenský zásah tohoto typu. Podobný zásah už jsme měli zhruba před rokem. A samozřejmě my jsme strana, která se nedomnívá, že by Česká republika měla podporovat nějaký růst role Ruska nebo měla povolit Rusku nějaké potvrzování statutu globální velmoci, a to říkám přesto, že já netrpím žádnou rusofobií a nevidím ruské agenty za každým rohem jako někteří jiní politici, ale prostě s Ruskem nejsme ve spojeneckých svazcích a pokud mu povolíme nebo Rusko si přes Sýrii potvrdí nějaký ten svůj status globálního hráče, tak samozřejmě se zvýší i jeho apetit směrem ke střední Evropě. Čili v tomhle ohledu je to podle našeho názoru jasné a ty útoky v tomto ohledu my podporujeme.

David BOREK, moderátor:
Mimochodem doufám, že čekáte teď nebo tušíte, že se teď zeptám na Václava Klause ml., poslance ODS, který, za chvíli diváci uvidí ty citace, řekl mimo jiné: „Naprosto odsuzuji roli bývalého svobodného světa, jakou sehrává na Blízkém východě v posledních letech. Sobotní raketové údery definitivně přestavěly hodnoty dobro versus zlo v tomto konfliktu, zatáhly celý svět na okraj války.“ Pane Zahradile, to je stanovisko jednoho poslance ODS, je to tak?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Je to stanovisko jednoho výrazného, viditelného poslance ODS. Já mám rád ostré názory pana Václava Klause ml. v jiných oblastech. Tady si myslím, že to příliš netrefil, že nečte dobře tu geopolitickou situaci, ten geopolitický kontext a že spíš podlehl takovému zkratkovitému, řekněme, facebookovému hodnocení celé té situace.

David BOREK, moderátor:
Pane Skálo, teď od těch politických věcí. Stavba nebo budování koalice a podobně k tomu samotnému dění v Sýrii. V roce 39, když nacisté zinscenovali přepadení Polska, tak předpokládám, že Británie a Francie by asi byly hloupé, kdyby řekly: Chceme čekat na důsledné vyšetření, kdo napadl koho, jestli Poláci napadli Němce nebo Němci Poláky. Počkejme pár měsíců a teprve potom přistupme k vojenské akci, je to tak?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Ale to se přesně stalo, pane redaktore. Francie, Anglie vyhlásily válku a neudělaly vůbec nic.

David BOREK, moderátor:
Ale aspoň vyhlásily tu válku.

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Dobře, ale neudělaly vůbec nic.

David BOREK, moderátor:
Ta otázka směřovala k tomu, jestli, já rozumím tomu, že spousta lidí v této zemi i v jiných zemích mohou mít otazníky nad tím, jestli to opravdu spáchaly provládní síly Bašára Asada, ale to známé přísloví o kachně, která někde kváká, někde plave a nějak vypadá, jestli umožňuje s jistým rizikem toho, že tedy možná někomu křivdíme z pár procent, jestli není lepší přikročit k té akci nebo se pořád zaklínat tím vyšetřením. To může trvat měsíce, ne-li roky a nikdy to nebude úplně jasné, je to tak?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Za prvé není vůbec důkaz hmatatelný o tom, že vůbec k něčemu takovému vůbec došlo, to nikdo neví. Ty obrázky, jak polévají dětem jaksi z hadice hlavy vodou, tak, kdyby tam šlo o napadení sarinem, yperitem a podobnými látkami, tak žádná, proudy vody, čůrky vody na hlavu by to neřešily.

David BOREK, moderátor:
Jasně, ale já se do tohohle toho nechci pouštět, ne, že bych se bránil tomu tématu, ale spíš časově na to nemáme čas to znovu probírat. Mně spíš jde o tu, řekněme, strategii...

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Právo na preventivní úder chcete říct nebo ...?

David BOREK, moderátor:
Jestli se vyplatí se pořád zaklínat i v tomto případě a v podobných případech tím, že je nutné si počkat na nějaké nezvratné důkazy ve chvíli, kdy ty nezvratné důkazy, možná bude trvat několik měsíců, neli let, je mít a nikdy to stejně nebude úplně černé na bílém, vždycky někdo může říct: no, ale ono to bylo jinak. Tak, jestli to vlastně není jenom věc, která v některých situacích nikam nevede?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Zkuste si představit, že by takhle jednala druhá strana. Několik koridorů z těch obklíčených oblastí v Sýrii a v Iráku bylo otevřeno syrskými a ruskými ozbrojenými silami jenom proto, aby odtamtud v klidu mohli odejít zahraniční instruktoři. Jazykem jejich rodným zpravidla byla angličtina. Zkuste si představit, že by druhá strana, Rusko, udeřila prostě proto, protože tam jaksi viděla ty instruktory, že by někdo postupoval takto, kam by se svět dostal? To je prostě, takhle se postupovat nedá.

David BOREK, moderátor:
Ale vy trváte na tom, že ty postuláty, které vlastně KSČM nejenom v tomto případě, ale i v jiných válečných případech říká, tedy: chceme jasné důkazy, počkejme na ně, že je prostě správný? Že prostě v některých situacích to není zoufale nepraktické?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Určitě. Tady nedošlo k žádnému masovému vraždění. Já bych pochopil, kdyby se děla humanitární katastrofa nějaká. K té mimochodem by muselo dojít, kdyby na těch místech, kde byly provedeny údery, byly opravdu chemické zbraně. Zkuste si představit takový úder, který nám ukazují z těch satelitních záběrů na sklady chemických zbraní. Právem mnozí říkají, že musel by se vznášet mrak jedovatý ne nad Sýrií, ale nad Tureckem, Izraelem a dalšími zeměmi. Celá ta legenda je zoufale děravá, ta stojí na vodě.

David BOREK, moderátor:
Pane Zahradile, jak vy se díváte osobně teď na tu polemiku ohledně důkazů a toho, že tedy bylo zvoleno vojenské řešení v situaci, kdy pro některé politické, vojenské, občanské představitele ty důkazy nejsou stoprocentní?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já bych ta tvrzení o použití chemických zbraní a o tom, že je použil režim Bašára Asada rozhodně nechtěl zpochybňovat, jakkoliv chápu, že mohou mít různí politici různé pochybnosti o hodnověrnosti těch důkazů, ale já je rozhodně zpochybňovat nebudu. Spíše bych se ale vrátil k té geopolitice. Tady se dostáváme a zopakuji to ještě jednou do situace, kdy Sýrie se opravdu stává jakýmsi náhradním bojištěm o geopolitický vliv mezi na jedné straně Spojenými státy a jejich spojenci, na druhé straně Ruskem a jejich spojenci a Sýrie prostě už za dob Sovětského svazu sloužila jako jakási předsunutá hlídka na středním východě, teď tedy to zdědilo po Sovětském svazu Rusko a já myslím, že naše spojenecké svazky v tomto ohledu jsou jasné. My nejsme spojenci Ruska, my nejsme spojenci Íránu. Írán je spojencem Ruska, Asadův režim je spojencem Ruska, takže z toho celkem jasně lze vyčíst, jaké stanovisko, jaký postoj by Česká republika měla zaujímat.

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
My jsme spojenci zemí, které léta sponzorovali a podporovali terorismus proti legální...

David BOREK, moderátor:
Teď myslíte kdo, my KSČM nebo my Česká republika?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
My Česká republika. My KSČM rozhodně...

David BOREK, moderátor:
Já jsem nevěděl, co znamená to my.

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Ne, tak to musím dementovat okamžitě. A Rusko se do pozice, v které nyní je v Sýrii, dostalo proto, že po několika letech tohoto děsivého masakru sponzorovaného celou řadou zemí včetně tedy našich západních spojenců vyhovělo legální vládě Bašára Asada, přišlo mu na pomoc a porazilo v podstatě, pomohlo porazit poprvé v celé té kaskádě posledních 15, 20 let teroristy.

David BOREK, moderátor:
To je narativ, pokud použiju trošku takové módní slovíčko, který slyšíme z Moskvy často a co budete říkat, když vám na ten narativ ukážu fotografie, kde se objímají ruští generálové a íránští generálové, dodejme s klerikální šíitský islamistický režim, který je spojencem Ruska, tak, jak tedy máme rozumět té antiteroristické rétorice Moskvy, kterou jste teď vlastně zopakoval vy, ve chvíli, neříkám, že jste, že jste byl úplně identický s tím, co slyšíme z Moskvy, ale bylo to podobné, jak tomu máme rozumět v situaci, kdy Rusko na Blízkém východě má spojence, opakuji, klerikální islamistický šíitský režim jménem Írán?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Podobně jako my máme za spojence klerikální saúdskoarabský režim, to bychom mohli donekonečna...

David BOREK, moderátor:
Ale to už znamená tedy, že už nejste lepší nebo ta vaše představa není lepší. Je to vlastně prašť jako uhoď.

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
No, prašť jako uhoď to není. Írán nevyváží žádný terorismus nikam.

David BOREK, moderátor:
Ne, zbraně Hizballáhu se nevyváží?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Hizballáh bránil Sýrii proti teroristům.

David BOREK, moderátor:
Ale třeba útok v Bulharsku na izraelské turisty, který je přičítán Hizballáhu?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Je přičítán, dobře.

David BOREK, moderátor:
Takže to není, prostě to nejsou teroristé? Prostě Rusko nepodporuje teroristy, teroristy podporuje pouze prozápadní koalice?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Rusko nepodporuje teroristy, ano.

David BOREK, moderátor:
Dobře. Ještě, pánové, k té geopolitice. Co vlastně znamená to, co se stalo, pane Zahradile, pro tedy ruský a americký vliv na Blízkém východě? Je to epizodka nebo to bylo něco přelomového?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Vzhledem k tomu, že nedošlo k žádným obětem na životech a že je dost pravděpodobné, že tam proběhlo nějaké předběžné varování druhé strany, tak to byla spíše symbolická ukázka síly jak směrem k Rusku, tak směrem k Íránu, který jste koneckonců zmínil. Já bych tady možná chtěl podotknout, že Česká republika je velkým spojencem státu Izrael. Vždyť i prezident Miloš Zeman propůjčí Pražský hrad k oslavě 70. výročí státu Izrael, tedy jeho vzniku. A jak známo, tak vlastně největším nepřítelem v regionu státu Izrael je právě fundamentalistický teokratický režim, teokratická diktatura v Íránu, která je spojencem Ruska geopoliticky, čili to je další důvod, proč my bychom měli podporovat takové aranžmá, které nepovede k obnově geopolitické role Ruska, ale také nepovede k tomu, že se Írán stane mocenským hegemonem v této oblasti. A já znám ta srovnávání Íránu se Saúdskou Arábií, já nemám o Saúdské Arábii žádné velké iluze, ale jeden rozdíl tam přece jenom je. Saúdská Arábie nemá jaderné ambice, nepokoušela a nepokouší se vyrobit jadernou zbraň a nikdy také nevyhrožovala státu Izrael jeho vyhlazením z povrchu zemského na rozdíl od Íránu. Takže i tento geopolitický aspekt je zapotřebí vzít v potaz. Poslední poznámka, kterou musím velmi rozporovat, to, co tady řekl pan místopředseda. Ty důvody k pádu sekulárních diktátorů, ať už to byl Saddám Husajn nebo Kaddáfí nebo teď ta situace v Sýrii, to, co se děje režimu Bašára Asada, jsou daleko komplexnější, než nějaký boj islamistických teroristů proti těmto lidem. Tam došlo k hlubokým společenským změnám vlastně po pádu železné opony, po skončení studené války tyhle režimy zůstaly viset ve vzduchu, už neměly žádnou mocenskou oporu a začaly se pomalu hroutit, začaly pomalu implodovat samy do sebe, a protože to byly diktatury, byť tedy sekulární, tak přece jenom diktatury, tak tam vznikl určitý spontánní lidový odpor, který prostě nalezl bohužel své řešení v mnoha ohledech a Sýrie je toho jasný příklad občanské válce, poměrně krvavé občanské válce. Ale to zjednodušené vysvětlení, které tady řekl pan místopředseda, to prostě nesedí. To je opravdu velmi, velmi zjednodušené a je to jenom vybírání jedné části, jednoho aspektu toho, co se v celé té oblasti, v Sýrii speciálně dělo.

David BOREK, moderátor:
Jenom si dovolím tedy poznamenat k těm jaderným ambicím Saúdské Arábie, že nedávno významný člen saúdské vládnoucí rodiny v rozhovoru pro americká média řekl, že v případě, že by se Írán vydal vstříc jaderné zbrani, tak Saúdská Arábie okamžitě bude spouštět svůj jaderný program, ale to je jenom takový doplněk. Velmi stručně, pane Skálo. My se ještě potom vrátíme na českou politiku, ale k tomuto tématu. Byla to epizodka nebo jsme stáli na pokraji třetí světové války? Co mimochodem jak hodnotíte nebo abych to zestručnil, jak hodnotíte to, že Rusko tam přece jenom bylo trochu koordinováno s Amerikou, ruské válečné lodě opustily doky, patrně tam bylo jakési předběžné avízo. Bylo to nakonec tak trochu koordinováno?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
To já nedokážu přesně říci. Sami Rusové říkají, že snad se dozvěděli pouze o koridorech, kudy poletí prostě vojenské letouny a nikoliv o cílech úderu. Já musím, vím, že to zas někdo řekne, že tady jsme agenty kohosi a podobně, což je nesmysl. Já musím ocenit zdrženlivost ruského vedení. Zkusme si představit, že by spustilo prostě protiútok se vším všudy, nechci ani dohlížet následky.

David BOREK, moderátor:
Teď tedy změníme téma, protože nad celým dneškem a jenom podotýkám, že s oběma pány politiky se neloučíme, protože je potom právě využijeme k tomu druhému tématu, které tady už letmo bylo zmíněno. Tím druhým velkým tématem je právě dění okolo možného vládnutí, myslím většinového uspořádání v dolní komoře českého parlamentu. Redaktor České televize Petr Obrovský sledoval to dnešní dění, zejména tu schůzku ČSSD a hnutí ANO. Petře, hezký večer.

Petr OBROVSKÝ, redaktor:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
Co tedy víme? Ty dvě věty jsme slyšeli od pana Hamáčka, že něco dostali za nabídku a teď se půjdou poradit se svými stranickými kolegy. Víme třeba i něco od hnutí ANO, nebo to opravdu je takto úsečné po dnešku?

Petr OBROVSKÝ, redaktor:
Od hnutí ANO nevíme vůbec nic, i když jejich vyjádření se původně očekávalo, tak nakonec nám mluvčí sdělila, že zástupci ANO mezi novináře nepřijdou vůbec, prý proto, že sociálním demokratům slíbili a dohodli se na tom s nimi, že opravdu o té nabídce nebudou až do pátečního jednání předsednictva sociální demokracie říkat žádné detaily, a protože nechtějí ohrozit další vyjednávání, tak tento slib dodrží.

David BOREK, moderátor:
Takže my jsme teď jako Česká republika i jako česká média ponořeni do informační tmy až do pátku, je to tak? Vůbec netušíme, co ta nabídka obsahovala? Je to otázka ministerstva vnitra nebo to mohlo být komplexnější?

Petr OBROVSKÝ, redaktor:
Netroufám si vůbec odhadovat, protože třeba na tiskové konferenci Jana Hamáčka bylo oznámeno, že bude ta tisková konference bez dotazů, přesto novináři se zeptali, jaký má z té nabídky pocit a on řekl, že nebude odpovídat ani na to, aby nevysílal žádné signály, že nejdřív si tu nabídku musí vyslechnout politické grémium a páteční předsednictvo, až pak řeknou detaily veřejnosti. Nicméně zítra tady ve sněmovně začíná pravidelná schůze dolní komory a budou všichni politici k dispozici novinářům, takže uvidíme, jestli se podaří až do pátku udržet vše pod pokličkou.

David BOREK, moderátor:
Ano, teď se bude tři dny mohutně spekulovat. Petr Obrovský. Petře, děkujeme. To byla průběžná informace po dnešním jednání hnutí ANO a ČSSD. A já vlastně zkusím jako možná premiérově to třeba z pana Skály dostat, protože vy jste zvažovaný ne koaliční partner, ale ten třetí, kdo by toleroval takovou vládu. S vámi to hnutí ANO koordinuje, co nabídne ČSSD? Tušíme to? Klidně řekněte, že to nechcete říkat, ale jestli jste informováni o tom?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Ne, my říkáme znovu a znovu, že bychom si přáli rozhovory v trojúhelníku, které se zatím nedějí.

David BOREK, moderátor:
Ani na dálku? Prostě nejste informováni před tím dnešním jednáním a vy jste místopředseda a chcete být možná předsedou KSČM za chvíli, nedostali jste cosi jako SMS od pana Faltýnka ve stylu: jdeme na to jednání, ČSSD nabídneme to a to, zítra si s vámi klidně rádi sedneme a řekneme vám víc?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Pokud jsme ji dostali, já o ní nevím, ale já se domnívám, že jsme ji nedostali.

David BOREK, moderátor:
A je to správně nebo jste na to zvyklí, tak to tedy...?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Já si myslím, že je to chyba, že by bylo lépe, jak jsem říkal, kdyby se jednalo jaksi otevřeněji v daném trojúhelníku.

David BOREK, moderátor:
Pane Zahradile, pokud něco tušíte, tak, to sdílejte s diváky České televize o tom, co se tedy, o co se hraje v tuto chvíli v těchto hodinách v české politice?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Do Štrasburku k nám nic detailního nedolehlo. Já si pouze myslím, že sociální demokracie si tak trochu oddychla, že vlastně dostala druhou šanci se vrátit nebo dostala záminku se vrátit k jednacímu stolu. Já jsem si vždycky myslel, že hlavním motivem sociální demokracie pro buďto vstup do vlády nebo alespoň podporu nějaké vlády pana Babiše je snaha o záchranu několika desítek, nebo možná dokonce několika stovek straníků, které se jim podařilo rozmístit ve státní správě a přikrýt služebním zákonem. No, a pan Babiš jim už na několika příkladech předvedl, že tedy, když nebudou poslouchat a když s ním neudělají koalici nebo nepodpoří jeho vládu, tak jim ty lidi z té státní správy jednoho po druhém dostane, nebo z některých funkcí, na které tedy dosáhne vláda, na které dosáhnou jím jmenovaní ministři. Takže sociální demokracie si možná oddychla a budeme asi svědky určitého divadélka, které tady vedení sociální demokracie předvede, ale mám pocit, že se to blíží k nějaké dohodě daleko spíš než třeba před 10 dny nebo před 14 dny.

David BOREK, moderátor:
Jan Zahradil a Josef Skála, tématy byla Sýrie, ale i česká politika. Děkujeme. Na shledanou.

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/:
Díky za pozvání.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Na shledanou.

Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí