5. dubna 2018

Tři impulsy na tělo

(Rádio Impuls) Nedávná otrava někdejšího ruského agenta Skripala vyvolala mezinárodní napětí. Ruským terčem se tentokrát stala i Česká republika, která je podle Moskvy schopná vyrobit jed novičok. Zuzana Bubílková proto ráno zašla za poslankyní a bezpečnostní expertkou za ODS Janou Černochovou. Zeptala se jí, jak vůbec aféru s novičokem a ruskými špiony vidí.

 
Já se dnes hlásím z pražské radnice, kde sedím s bezpečnostní expertkou ODS a starostkou Prahy 2 Janou Černochovou. Dobré ráno.
 
Dobré ráno.
 
Paní Černochová, už dobrých 10 let slýcháme od BIS a od politiků, že u nás se to ruskými špiony jen hemží. Vy osobně už jste nějakého ruského špiona viděla?
 
Já to trochu odlehčím, protože je ráno. V bondovkách jsem jich viděla opravdu hodně. A já tedy doufám, že jsem se s žádným ruským špionem osobně nikdy ve své pozici poslankyně a členky Výboru pro bezpečnost nepotkala, zprávy BIS ale samozřejmě čtu. Takže to celé neberu na lehkou váhu a považuji ty informace za alarmující.
 
O co se vlastně u nás ruští špioni zajímají? Na co si máme dávat pozor, když se nás někdo zeptá?
 
Různé věci můžou být předmětem průmyslové špionáže. Česká republika je pořád zemí, která má poměrně rozvinutý průmysl i z hlediska vojenství. Vyrábíme letadla ve společnosti, která má ruské vlastníky. Zájem může vyvolávat také infrastruktura, ať už jsou to výstavby různých elektráren nebo v neposlední řadě nějaké telekomunikace.
 
Rusko stále naznačuje, že se u nás také mohl vyvíjet i ten jed novičok. Víte o tom?
 
Nevím o tom a nemám absolutně důvod nevěřit v tomto ohledu zástupcům vlády České republiky, kteří tuto dezinformaci velmi razantním způsobem odmítli.
 
Jak celá tato aféra podle vás skončí? Do ztracena jako obvykle?
 
Já si myslím, že to nemůže skončit do ztracena, protože tato aféra vyvolala na mezinárodním diplomatickém poli velký rozruch. Já bych si možná troufla použít přirovnání, že opět máme pocit, že jsme se dostali o nějakých třicet pět let zpátky, do éry studené války, kdy se ten svět zase bipolarizoval. Na jednu stranu je tady Západ, na druhou stranu je tady Východ a já jsem ráda, že Česká republika stojí na straně Západu.
 
 
Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2