13. března 2018

Babiš se snaží o rychlé odstranění Murína. Únik do médií nás měl ovlivnit

(INFO.cz) Sněmovní Výbor pro bezpečnost bude ve čtvrtek pokračovat v projednávání sporu mezi premiérem v demisi Andrejem Babišem a ředitelem GIBS Michalem Murínem. Podle místopředsedy výboru Pavla Žáčka (ODS) přetrvává pocit, že Babiš v jeho odvolání podezřele příliš tlačí na pilu. A přispívají k tomu i informace, které unikly do médií. „Někdo způsobil únik materiálů. Já jsem přesvědčen, že to nebyl nikdo z Výboru pro bezpečnost. Podle mého názoru to mělo za cíl ovlivnit jak veřejnost, tak nás,“ popisuje Žáček v rozhovoru pro INFO.CZ. Na čtvrteční jednání jsou pozváni tři nejvyšší státní zástupci v zemi. „To jsou lidé, kteří jsou účastníky určitého souboje, který se týká dění v policii a činnosti státních zastupitelství. Tak to cítím nejen já,“ míní poslanec.

 
Případ ředitele GIBS Michala Murína jste probírali minulý čtvrtek na sněmovním Výboru pro bezpečnost. Jaký jste měl z jednání pocit?
 
Neměl jsem pocit, že by to bylo jinak, než jak řekl pan Murín poprvé (Murín tvrdí, že na něj premiér Andrej Babiš vyvíjel tlak, aby odešel z pozice v čele GIBS. Babiš uvádí, že má pochybnosti o jeho morální a profesionální integritě – pozn.red.). Byť jsme s kolegy na výboru diskusi neukončili a každý si mohl materiály, které nám poslali z vlády, interpretovat různě, tak za sebe můžu potvrdit, že platí, co jsem tvrdil už před výborem. Neměl jsem pocit, že by kritika, která se snesla na premiéra, nebyla oprávněná.
 
Stojíte si tedy za tím, že by měl Murín dokončit pětiletý mandát, případně by se při jeho odvolání mělo postupovat jinak, než jak činí premiér Babiš?
 
Vstoupilo do toho několik momentů. Ptala jste se na mé pocity ze čtvrtka. Pak mám také určité pocity z pátku, kdy Česká televize otevřela informace, které byly součástí toho, co jsme dostali od premiéra Babiše před výborem (ČT přinesla zprávu o kázeňském podnětu olomouckých žalobců. Podle jejích informací měl Murín údajně zdržovat vyšetřování při pátrání po úniku informací – pozn. red.). Všichni členové výboru jsme se gentlemansky dohodli, že se k tomu nebudeme vyjadřovat. Zdálo se nám to neúplné.
 
Premiér Babiš také v pátek avizoval, že pošle další materiály od státních zástupců. Ty ovšem ještě nedošly. Situace se tedy trochu změnila. Někdo způsobil únik materiálů. Já jsem přesvědčen, že to nebyl nikdo z Výboru pro bezpečnost. Podle mého názoru to mělo za cíl ovlivnit jak veřejnost, tak nás.
 
Premiér také žádal, aby kromě něho, pana Murína a pravděpodobně expremiéra Bohuslava Sobotky, byli přizváni na další zasedání také nejvyšší státní zástupce a dva vrchní státní zástupci. I když v této situaci vůbec nevíme, proč by tam vlastně měli být. Žádnou konkrétní informaci nemáme. Uvidíme, co se bude dít ve čtvrtek.
 
Chápu to správně, že to ve vás ještě posiluje pocit, že jde o účelovou snahu zbavit se Murína v čele GIBS?
 
Je tam vidět velký spěch pana premiéra, který člověk samozřejmě nechápe. Nevíme, co a jak chce udělat. Každopádně to musí být projednáno naším výborem. My bychom to chtěli projednat jako suverénní orgán sněmovny, aniž bychom byli pod tlakem. Zvážení celé situace je na nás, můžeme předvolat kohokoliv. Jestliže přijdou státní zástupci, kteří vidí GIBS zvenčí, tak proč by nemohli také například předchozí ředitel GIBS nebo členové minulé komise pro dohled nad činností GIBS. Takže bychom mohli rozšiřovat počet osob, které pozveme.
 
Pan premiér si „nechal pozvat“ tři státní zástupce. To jsou lidé, kteří jsou účastníky určitého souboje, který se týká dění v policii a činnosti státních zastupitelství. Tak to cítím nejen já. My musíme být maximálně nad věcí a nenechat se ovládnout emocemi, které tam jsou.
 
Konkrétně se jedná o tři nejvýše postavené státní zástupce v zemi – Pavla Zemana, Lenku Bradáčovou a Ivo Ištvána?
 
Ano. Přesně tak. O jejich účast požádal premiér Babiš.
 
Vy to vnímáte tak, že se postaví na jeho stranu proti panu Murínovi?
 
Vnímám to takto, když si je nepozval pan Murín. Spor, který dnes řešíme, je mezi premiérem Babišem a ředitelem Murínem. Já nevím, co jejich pozváním Babiš sleduje. Jestli mezi nimi byla nějaká komunikace, se dozvíme ve čtvrtek. Budeme muset velmi citlivě jednat mezi sebou. Budeme muset být nad věcí a nezabřednout do podrobností. Co bude řečeno, to si nedovedu představit, protože – jak jsem říkal - avizované materiály do včerejška (rozhovor byl veden v úterý 13. 3. – pozn. red.) na výbor nepřišly. Proto je otázka, jestli nějaké do čtvrtka vůbec dorazí. My potřebujeme také nějaký čas na to si je prostudovat.
 
Pokud se vrátíme ke zmiňovanému úniku informací: kdo na tom měl podle vás zájem?
 
Já jsem na to poměrně brzy poté, co jsem je zhlédl, reagoval na veřejných sítích. Jsem přesvědčen, že od nás (sněmovní Výbor pro bezpečnost – pozn. red.) to neuniklo. Ta opatření jsou taková, že by mohlo něco uniknout jen velmi těžko. Materiály jsou uzavřené v trezoru. Můžete se s nimi seznamovat jen v prostoru té místnosti.
 
Originál a kopie je na Úřadu vlády, v Olomouci u státních zástupců a odhaduji, že ti ještě tak jeden dva úřady mohli obeslat. Čili je to na více místech. Když si položíme otázku, komu to poslouží, tak bych si tipnul, že to muselo být některé z těchto míst. Myslím, že to, jak jsme se dohodli ve čtvrtek, bylo maximálně férové, jak jen to je možné mezi poslanci různých subjektů. Myslím, že nikdo z nás neměl důvod ani možnost to pouštět ven a jitřit tím situaci.
 
Na jednání ve čtvrtek vystoupí Babiš. Jaká bude atmosféra? Budete se cítit pod tlakem?
 
Emoce v tom samozřejmě jsou. Odkazuji se na to, jak premiér Babiš vystupoval v pátek. Pozval před kamerami skoro celou Poslaneckou sněmovnu a veřejnost, ať si jednak přečte materiály, které se pak večer objevily v ČT, a pak v podstatě i na výbor. Začátek bude otevřený, ale s největší pravděpodobností se bude hlasovat o tom, že dál bude setkání neveřejné. Ale i tak to může být emotivní. Myslím, že mohou padnout slova pro a proti.
 
Vy jste už dříve naznačoval, že Babišovým cílem může být reorganizace řady útvarů a zpravodajských složek. Trváte si na tom?
 
Pokud bychom toto nechali proběhnout a vůbec bychom se neozvali, tak by to bylo úplně špatně. My jsme zmíněni jako důležitý kontrolní orgán. Přes náš výbor musí jít jmenování i odvolávání ředitele GIBS. Žádný premiér by neměl náš výbor obejít. A mně se zdá, že takový pokus zde proběhl. Byla to snaha o velmi rychlé řešení problému.
 
Klíčové bylo zdůraznění, že to mělo být do konce února. Pokud by se to povedlo – a zde jsou pochyby o tom, zda byl postup v souladu se zákonem – tak si myslím, že bychom za čtrnáct dní mohli řešit nějakého dalšího vysokého představitele bezpečnostních složek. A to myslím, že není správné. Pokud by mělo docházet k nějakým změnám, tak na to jsou standardní procedury.
 
(Autor: Markéta Žižková)