13. března 2018

Komise ztratila důvěryhodnost, Selmayrovu korunovaci nijak nevysvětlila

(www.ods.cz) Jmenování někdejší Junckerovy pravé ruky Martina Selmayra do funkce nejmocnějšího euroúředníka v Bruselu nepřestává vzbuzovat kontroverze. V pondělí se mu věnovali i europoslanci, kteří si „na kobereček“ předvolali komisaře Günthera Oettingera. Interpelaci na pořad jednání prosadili český poslanec Jan Zahradil a jeho frakce ECR.

 
„Toto raketově rychlé jmenování bez jakéhokoli výběrového řízení obklopuje řada záhadných okolností. Vše nasvědčuje tomu, že šlo o předem připravenou politickou nominaci fanatického eurofederalisty a nikoli nestranného profesionálního úředníka. Je skandální, že zrovna Evropská komise, postupuje takto netransparentně,“ řekl Jan Zahradil. „Je to poprvé, kdy se do Evropské komise pustily všechny europarlamentní frakce, takže to vypadá, že situace je vážná a že to komisi jen tak neprojde.“
 
Jak upozorňuje Jan Zahradil, Selmayr je nyní pravděpodobně držitelem světového rekordu ve skoku do funkce. „Nejprve se stal zástupcem generálního tajemníka, který vzápětí rezignoval, aby mohl být Selmayr povýšen na jeho místo. Vše se odehrálo během devíti minut, aniž by o tom kdokoli z komise dopředu věděl. Selmayr byl jediným kandidátem a Komise ani nerozptýlila podezření, že dodatečně upravila zápis z jeho jmenování. To je opravdu výsměch všem pravidlům, navíc ze strany instituce, která má na dodržování pravidel dohlížet a neváhá kdykoli peskovat členské státy,“ dodal Zahradil.
Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí