9. března 2018

ODS: Útoky prezidenta Zemana na veřejnoprávní média jsou naprosto nepřijatelné

(www.ods.cz) Miloš Zeman ve svém inauguračním projevu zaútočil na veřejnoprávní média, konkrétně Českou televizi. Občanští demokraté považují útoky hlavy státu na Českou televizi za nepřijatelné.

 
„Miloš Zeman kritizuje Českou televizi dlouhodobě, útoky ve svém inauguračním projevu však překročil veškeré meze. V době, kdy jsou velké mediální domy vlastněny silnými politickými hráči, hrají média veřejné služby nezastupitelnou roli a každý zodpovědný demokratický politik by to měl tak vnímat. Konstruktivní kritika je samozřejmě vždy na místě, útoky prezidenta Zemana s ní ale nemají nic společného. Jeho projev považuji za naprosto nepřijatelný,“ uvedl poslanec a místopředseda ODS Martin Baxa.
 
„Z veřejných zdrojů lze dohledat dehonestující a urážlivé útoky prezidenta republiky, předsedy vlády v demisi Andreje Babiše a místopředsedy sněmovny Tomia Okamury na adresu části novinářů. Společně útočí zejména na nezávislou veřejnoprávní Českou televizi. Důvodem je to, že veřejnoprávní média a část médií soukromých nemají pod kontrolou. Svobodně píšící novináři pro ně představují nebezpečí. Po změně na mediálním trhu, kdy velká část médií patří Andreji Babišovi, znamená tlak na nezávislé novináře tlak na omezení svobody. To je v důsledku přímým útokem na demokratický vývoj. Pro normální demokratický chod země je nezávislá žurnalistika základní podmínkou,“ vysvětluje poslankyně Miroslava Němcová.
 
„Postup těchto vysokých ústavních činitelů je v příkrém rozporu se slibem, který skládali, když se ujímali svých mandátů. Vnímáme velmi pozorně tyto signály a rozhodně se proti sebemenšímu náznaku omezování svobody slova v České republice postavíme. Nedovolíme, aby situace dospěla do bodu, kdy jsou novináři zastrašováni nebo dokonce vražděni, jako se nedávno stalo na Slovensku,“ dodává Němcová.