13. ledna 2018

Projev v rámci politické diskuse 28. kongresu ODS

Co může dělat demokrat na prahu diktatury?

Dámy a pánové,

myslím, že nás v této místnosti takových sedí většina. Zažili jsme diktaturu, pak přišla svoboda. Několik desítek let se podílíme na veřejném životě, ať již na úrovni komunální, krajské, nebo celostátní. Něco se nám povedlo, něco ne. Někdy jsme vyhráli, někdy prohráli. Prostě taková obyčejná demokracie, ne dokonalá, ale naše.

Teď jako by to všechno pomalu končilo. Stát se nám začíná měnit v režim. Obrovská koncentrace moci v rukou jediného člověka nevěstí nic dobrého. Lhaní je pro něho tak přirozené jako pro ostatní lidi dýchání. Nezastaví se před ničím.

Ještě horší je, jak málo to většině lidí vadí. Úplně nejstrašnější je pak sledovat, s jakou lehkostí se lidé dávají do služeb toho zlověstného mocenského útvaru. Z naivity, z touhy po moci, pro peníze.

Je to úplně nová situace. Jako bychom sklouzávali směrem k normalizaci. Pořádně nevím, jak na tuto situaci reagovat, co dělat. Podělím se s vámi o pár svých nápadů, třeba vám některé z nich budou připadat podnětné. Samozřejmě také věřím, že na oplátku pár námětů získám od vás.

Mám tu celkem 4 body:

Bod 1 – POLITICKÉ STRANY

• odrážet pomluvy na politickou stranu jako formu
  • vysvětlovat, že politické strany nejsou přežitek
  • zkoušet shánět nové členy do ODS
  • nestydět se kandidovat za politickou stranu do zastupitelstev
  • vážit si ostatních politických stran

Bod 2 – SDĚLOVACÍ PROSTŘEDKY

• je třeba být ve střehu, neskákat na špek režimním demagogům
  • při sledování televize, rádia, čtení novin dávat pozor nejen CO se říká, ale také KDO to říká
  • MF a LN, probabišovské režimní plátky, studovat jen s nejvyšší obezřetností při vědomí jejich podřízenosti diktátorovi, nejlepší by bylo je nekupovat, a tím nepodporovat jejich šíření
  • dávat pozor na autocenzuru veřejnoprávních médií, případně psát stížnosti, nenechat si líbit neobjektivní reportáže
  • podporovat, kupovat a šířit k režimu kritické tiskoviny, např. ECHO 24

Bod 3 – SOUDY

• ztížit režimu tlak na likvidaci nezávislého soudnictví
  • nenechat si líbit porušení zákonů ze strany režimu
  • stát se přísedícími okresních a krajských soudů

Bod 4 – POLITIKA

• bojovat politickými prostředky
  • postavit co nejkvalitnější kandidátky a program
  • být si vědom, že kdo se odváží postavit diktátorovi a kandidovat ve volbách proti němu, bude to mít nesmírně těžké a musí se připravit téměř na cokoli
  • říkat nahlas, že koalice s ANO v komunálních a krajských volbách není správná věc, přes všechny argumenty, které zaznívají od těch, kdo tyto koalice vytvořili na krajské úrovni a budou se do nich hnát letos na podzim po komunálních volbách; koalice s ANO je spojení s ďáblem

Ke všem těmto bodům nám všem přeji spoustu odvahy. Obávám se, že odvaha je právě to, co budeme teď pěkných pár let potřebovat.

Děkuji vám.

Ing. Jan Kerner