13. ledna 2018

Projev v rámci politické diskuse 28. kongresu ODS

Piráti vs. Korzáři

Vážený předsedo,
ctění členové předsednictva,
delegátky a delegáti,
dámy a pánové,

 

rozmohl se nám tady takový nešvar. Taková zlá nepěkná věc. Piráti. Ve volbách téhle partičce chybělo jen půl procenta, aby nám vyfoukli druhé místo.

Zvláště to platí o Praze. Přitom Praha obecně, a Praha 6 speciálně, vždy patřily k místům, které byly baštami naší strany a které zároveň a bohužel v předstihu vždy signalizovaly vzestup alternativních stran a hnutí. Ať už šlo o TOP 09, nebo historicky o Unii svobody, ODA, nebo fenomén Karla Schwarzenberga.

Teď u nás napjali plachty Piráti. A právě proto bych si dovolil z pozice předsedy ODS na Praze 6 podělit se s Vámi o naši zkušenost a zároveň bych se pokusil předestřít, jak na tuto ošklivou, zlou, zlomyslnou, nepěknou věc odpovědět?

Pojďme hledat inspiraci v historii. Piráti existovali od nepaměti. Potýkal se s nimi už Julius Caesar. Státy se s nimi vždy snažily bojovat, ale nikam to nikdy pořádně nevedlo. Výsledkem bylo, že v 16. století si státy vymyslely korzáry.

Ti dělali v podstatě to samé jako Piráti, ale o svůj lup se dělili s panovníkem a fungovali v mezích zákona. Takže to vlastně byli takoví Piráti ve službách státu, nebo lépe řečeno ve službách veřejného zájmu.

Mezi korzáry patřil například i slavný Francis Drake, který pomohl královně Alžbětě zachránit Anglii před španělskou invazí. Tím se zasloužil o tehdejší anglickou prosperitu. A krom toho taky obeplul zeměkouli, takže vcelku asi fajn chlap.

Staňme se i my takovými korzáry české politiky.

Co konkrétně z toho vyplývá? Je potřeba, abychom si jednak osvojili metody Pirátů, a hlavně, abychom si vzali zpět náš program, který jsme si od nich nechali uloupit.

Nejprve pár slov k programu.

Piráti se dnes profilují na ochraně svobody. Přitom svoboda to je naše bytostné téma.

Kdo jiný než my by měl být na straně svobody? Kdo jiný než my by měl říkat, že cenzura je absolutně nepřijatelná? Kdo jiný než my by měl hájit svobodný internet?

Stejně tak korupce. Přece platí jednoduché pravidlo, které říkal už Ivan Langer: Prevence, průhlednost, postih.

Každé úřední rozhodnutí, každý zásah úředníka, každé razítko je prostor pro korupci. To jsme historicky říkali. Nechali jsme si ale nasadit oslí hlavu. A té se musíme zbavit.

Jenom pro srovnání, hnutí ANO mělo plná ústa korupce a jaký je výsledek? Nafoukli státní aparát o třicet tisíc lidí a jeho šéf a premiér naší země dnes čelí podezření, že ukradl padesát miliónů na dotacích.

Dámy a pánové, to není oslí hlava, to je kozel zahradníkem!

A v neposlední řadě eGovernment. Byli jsme to my, kdo zavedl CzechPOINTy, kdo zřídil datové schránky a kdo prosadil základní registry. I tohle téma nám dnes Piráti ukradli. Pojďme si ho vzít zpátky.

Přece ho nenecháme téhle partičce, která chce zničit právní stát a soukromé vlastnictví.

A teď k metodám.

Musíme zabrat v komunikaci. Alex Bellu v tomhle dělá skvělou práci, ale je potřeba, abychom zamakali my všichni. Aby výsledkem bylo, že když se řekne moderní technologie, vybaví se voličům znovu na prvním místě Občanská demokratická strana.

Ostatně heslo „Zjednodušme to“ bylo přeci ústředním mottem naší kampaně. Musíme proto ve větších počtech, ještě více a ještě častěji zdůrazňovat právě tohle téma.

S tím souvisí i potřeba přímé komunikace s voliči. Musíme být silnější na sociálních sítích. Musíme být rychlejší a údernější v našich reakcích. A hlavně musíme být připravenější a schopnější v nastolování našich témat. I tohle je výzva pro nás všechny. Protože my všichni vytváříme obraz strany. A když se nebudeme snažit, nepomůže nám ani, kdyby se naše vedení postavilo na hlavu.

A konečně, mluvme s lidmi. Zejména před komunálními volbami. Uchopme myšlenky, jako je participativní rozpočtování. Nebojme se zapojit občany do volebních komisí. Je jich u nás přes čtrnáct tisíc, a to fakt našimi straníky neobsadíme.

Prostě nová doba přináší nové výzvy a žádá si nové prostředky. Buďme konzervativní v hodnotách. A progresivní v prostředcích, kterými je prosazujeme.

Vezměme si zpět naše témata. Ochranu svobody, eGovernment a střet s korupcí. A osvojme si moderní technologie. Ovládněme sociální sítě. Mluvme s občany. A zapojme naše voliče.

Prostě a jednoduše: Staňme se korzáry české politiky.

Jedině tak můžeme uspět.

 

Děkuji Vám za pozornost.