12. ledna 2018

Ať se Babiš vydá policii. Řekne veřejnosti, že se chce očistit před spravedlivým soudem. To by byl signál, že chce jednat transparentně

(E15) Občanští demokraté donedávna vylučovali jakoukoli vládní spolupráci s Andrejem Babišem. Před jeho očekávaným druhým pokusem o sestavení exekutivy už není postoj ODS vůči šéfovi ANO tak odmítavý. "Ať sám požádá o vydání k trestnímu stíhání a řekne veřejnosti, že se chce očistit před spravedlivým soudem. To by byl signál, že chce jednat transparentně," říká první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. Ona ani předseda strany Petr Fiala zatím nemají před nadcházejícím 28. kongresem ODS v Ostravě protikandidáty.


Andrej Babiš opakovaně řekl, že kongres ODS možná změní postoj k jeho jednobarevné vládě. Je to reálné?

Takové balonky vypouští pan Babiš často. Hlavně přes média vzkazuje nejenom nám, ale i ostatním sněmovním stranám svá různá zbožná přání. Také například říkal, že se s ODS ještě jednou sejde předtím, než se svojí vládou poprvé požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Žádná schůzka se ale neuskutečnila. Zatím poslední byla před Vánocemi. Než se konala, poslal nám e-mailem programové prohlášení vlády, které mimo jiné vůbec nereflektuje náš program. Babišova vláda jen pokračuje v levicovém rozdávání minulého Sobotkova kabinetu.

Jaká témata v prohlášení postrádáte?

Snižování daní, omezování byrokracie a zeštíhlení státní správy, která za poslední čtyři roky enormně nabobtnala. V prohlášení se píše jen o tom, kdo všechno dostane přidáno. O úsporách nebo o tom, jak chce vláda posílit investice, tam není téměř nic. Pokud se programové prohlášení nezmění ani do budoucna, nevím, o čem bychom jako ODS s Babišem diskutovali.

Před loňskými volbami jste zveřejnili dvanáct pro vás nepřekročitelných bodů. V prohlášení se neobjevil ani jeden?

Něco málo se tam objevilo. Třeba závazek zvyšovat peníze na obranu. My jsme hned po ustavení sněmovny předložili zákon, který jsme prosazovali už v minulém volebním období, o navýšení výdajů na obranu na dvě procenta HDP. Bez ohledu na to, že tento záměr deklarovalo Babišovo hnutí před volbami a má ho i v programovém prohlášení, tak vláda zákon neschválila. Oni něco slibují a mají to dokonce napsané v prohlášení, ale konají jinak. I z toho plyne, že ANO je velmi nepředvídatelný partner, s nímž nemusí jakákoli dohoda platit.

Ve vaší straně jsou patrné náznaky, aby se ODS v uvozovkách obětovala a přistoupila při druhém Babišově pokusu sestavit exekutivu na nějakou formu spolupráce. Váš názor?

Jasně jsme řekli, že pokud nás Babiš pozve na vážně míněné jednání o programových prioritách, na nichž se můžeme shodnout, určitě jsme připraveni vést rozhovory. Žádná taková schůzka se ale zatím neuskutečnila. Minule jsme byli postaveni před hotovou věc. Babiš hodil na stůl programové prohlášení a zeptal se, jestli se nám líbí.

Co všechno je na prvním pokusu sestavit vládu podle vás nestandardní? I komunisté a SPD, kteří ANO pomohli ustavit sněmovnu, jsou z postupu hnutí rozčarováni.

Zaprvé se nestandardně chová pan prezident. Jeho pakt s Babišem byl zjevný už před loňskými volbami, ještě viditelnější je teď. A když někdo deset dní po uzavření volebních místností prohlásí, že začne sestavovat menšinovou vládu, aniž by se pokusil dohodnout koalici, je také velmi nezvyklé. Takový postup staví ODS do obtížné situace. Voliči nám nedali mandát k tomu, abychom podporovali menšinovou vládu. Samozřejmě klíčový je program, kde rovněž není shoda. Pokud tohle všechno Babiš přehodnotí, můžeme se s ním bavit.

Případnou účast ve vládě tedy nevylučujete?

Zatím to nevidím jako reálné, protože na druhé straně jednacího stolu není seriózní partner. Přestože to vykřikuje do médií, nemá Babiš o spolupráci s ODS zájem. To by se choval jinak.

Vydání premiéra k trestnímu stíhání, pokud ho sněmovna odhlasuje, by překážkou ke spolupráci nebylo?

Není možné, aby se premiér schovával za poslaneckou imunitu. A aby očerňoval policii, státní zástupce a teď i Evropský úřad pro boj proti podvodům, aby všechno nazýval účelovkou, a přitom se nechtěl nechat vydat. Ať sám požádá o vydání a řekne veřejnosti, že se chce očistit před spravedlivým soudem. To by byl signál, že chce jednat transparentně.

To by ODS stačilo?

Jak může celou věc protahovat, obstruovat? Přitom je obviněna polovina jeho rodiny včetně jeho ženy a on sám se schovává za imunitu. Co je to za chlapa?

Kdyby tedy požádal o vydání, jeho trestní stíhání by vám nevadilo?

Byl by to signál, že se k tomu chce postavit čelem. To je první krok, který by měl udělat, abychom se s ním mohli bavit o spolupráci. ODS ctí presumpci neviny. Rozhodnout o tom, kdo je vinen, nebo nevinen, má soud.

Předpokládám správně, že vaši poslanci budou pro vydání Babiše a druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka?

V těchto záležitostech hlasovali vždy podle svého vědomí a svědomí. Po posledním vývoji, kdy evropský OLAF potvrdil práci české policie, si myslím, že budou opět všichni pro vydání.

V některých regionálních organizacích ODS jsem slyšel názory, že nechtějí vládní spolupráci s ANO kvůli tomu, že by to stranu poškodilo v podzimních komunálních volbách. Tato otázka je citlivá právě před nadcházejícím kongresem občanských demokratů v Ostravě, kde vy i předseda Petr Fiala obhajujete funkce. Je to tak?

Předsednictvo, poslanecký klub ODS a všichni, kdo mají mandát k jednání s ANO, budou brát ohled na vnitrostranické názory. Nicméně z našich regionálních sněmů, z nichž jsem většinu navštívila, jsem získala dojem, že většina členské základny je s dosavadním postupem vedení spokojena. Pokud budeme ve víceméně současném složení pokračovat, mohou naši členové očekávat kontinuitu, a nikoli kotrmelce.

Vy ani Fiala se zřejmě o posty obávat nemusíte, máte nominace všech nebo většiny krajů. Dojde ke změně u řadových místopředsedů?

Žádné protikandidáty zatím nemáme. Z reakcí členské základny plyne, že směr nastavený panem předsedou, který jsme jako předsednictvo podporovali, považuje za správný. Myslím, že v personálních otázkách nebude kongres přelomový. Víme jistě jen to, že Drahomíra Miklošová už nebude obhajovat post místopředsedkyně.

Máte informace, že se Václav Klaus mladší postaví Fialovi?

Před kongresem jsem se s ním potkala na jednom regionálním sněmu, kde byl navrhován do vedení. Pan Klaus ale řekl, že kandidovat nehodlá. Zda od té doby změnil názor, nevím.

Dokázala byste si ho představit ve vedení strany?

Mám s ním velmi korektní vztahy, takže si s ním dokážu představit spolupráci na jakékoli úrovni.

Kdy budete debatovat o strategii, která by vám přilákala více voličů? Už na kongresu?

Strategií se budeme zabývat hlavně po kongresu, tedy v době příprav komunálních voleb. Ty pro nás budou velmi důležité. I dnes máme mnohem více starostů a obecně komunálních politiků než hnutí, která mají slovo starostové v názvu. Myslím, že teprve ukážeme, co to znamená, když se modrá vlna valí republikou. Věřím si. Vím, že uděláme mnohem lepší výsledek, než nám budou mnozí opět předvídat.

Budete usilovat o post pražské primátorky z prvního místa kandidátky ODS?

Teď je před námi kongres. Pak se budeme bavit o postupu v komunálních volbách na pražské regionální radě a sněmu. Určitě sestavíme kandidátku tak, abychom v Praze vyhráli. Musíme znovu získat důvěru obyvatel hlavního města, protože jsme přesvědčeni, že jediný, kdo dokázal vést Prahu tak, aby prosperovala a aby se rozvíjela, byla ODS. Přiznávám, že jsme udělali chyby, z nichž jsme se poučili tak jako na celostátní úrovni. Za zcela zásadní problém považujeme, že Praha nyní stagnuje. Neinvestuje se, všechno stojí. To chceme změnit.

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí