8. ledna 2018

Poklonkování Moskvě či Pekingu nám nezajistí respekt

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala se na víkendovém kongresu Občanské demokratické strany bude znovu ucházet o důvěru voličů. Po úspěšných volbách je to další zkouška, kterou musí projít. A ještě těžšími zkouškami prochází česká demokracie. Fiala však věří, že se ji podaří udržet, a to i díky sílící pravici.

 
Pane předsedo, jak je na tom v současné době ODS? Stále jste po úspěchu ve volbách nezaznamenal nějakou nejednotnost, někoho, kdo by například zastával názor, že je nutné jít do vlády s Andrejem Babišem?
 
Žádnou nejednotnost jsem nezaznamenal. Nepochybuji o tom, že mezi našimi členy a taky voliči jsou i lidé, kteří si myslí, že jsme se měli nabídnout do vlády s ANO. Ale to je úplně normální, že mají lidé rozdílné názory, dokonce i na vážné věci. To ale není nejednotnost. Nejednotnost by byla, pokud bychom se nedokázali dohodnout, co je v dané chvíli správné. Anebo bychom se dohodli, rozhodli a našli by se lidé, kteří by to nerespektovali. Ale nic takového se neděje, ani se k ničemu takovému neschyluje. Mám naopak dobrý pocit, že jsme se v každé chvíli po volbách dokázali velmi rychle a jasně rozhodnout, jak budeme postupovat. Myslím, že i většina našich voličů rozumí tomu, co děláme a jak naše postoje zdůvodňujeme.
 
Chci tím taky říct, že jsem spokojený, že v ODS máme zastoupené široké pravicové spektrum názorů na mnohé otázky, že dokážeme korektně diskutovat a že dokážeme přijímat taktická, politická i programová rozhodnutí a stát si za nimi. Protože i v tom vidím potenciál růstu ODS jako silné pravicové konzervativní strany. Nemůžete mít ani 20 procent, pokud budete vylučovat odlišné názory. Pokud nás spojují hodnoty, tak jsou diskuse nejen normální, ale potřebné. Nikdo není neomylný.
 
Jak byste zhodnotil pět let vlády prezidenta Zemana?
 
Kromě věcí, které provozně zvládal normálně, je to pro mě pět let zbytečně polarizující exhibice a zahraničně-politické izolace. Připomeňme si všechny ty trapnosti, od neexistujícího Peroutkova článku, přes nejmenování profesorů až po vyznamenávání komunistických normalizátorů. A zahraniční politika? Poklonkování Moskvě či Pekingu nám nezajistí ani respekt ani ekonomický profit. I když usilovat o rozumné vztahy je nepochybně důležité. Jenže naše postavení a naše zájmy se – ať se nám to líbí nebo ne – se prosazují v Bruselu, v Berlíně či v Paříži a tam prezident v poslední době neudělal absolutně nic. Jestli chceme o věcech rozhodovat, musíme být u stolu, kde se rozhoduje a k tomu má pomáhat i prezident. Obávám se, že u rozhodujících stolů byl náš prezident spíš kuriozitou než vážným partnerem.
 
Petr Fiala

předseda ODS