3. ledna 2018

Události ČT: Opoziční pohled na rozpočet

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu místopředseda poslaneckého klubu ODS a ekonomický expert Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A v Událostech teď zdravím Jana Skopečka, místopředsedu poslaneckého klubu ODS. Pojďme k tomu, co jsme právě viděli a slyšeli. Podle ministerstva financí tedy pomohla elektronická evidence tržeb a kontrolní hlášení, v součtu je to někde kolem 12,5 miliard, souhlasíte s tím číslem, anebo máte nějaký vlastní propočet?

Jan SKOPEČEK, poslanec, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Hezký večer. Já si myslím, že za těmi lepšími výsledky můžou, může především ekonomický růst a je potřeba poděkovat zejména podnikatelům a zaměstnavatelům, protože když se podíváme na daňové inkaso, tak neroste jenom DPH, ale stejným tempem rostou i odvody na sociálním pojištění nebo inkaso daně z příjmů fyzických osob. Čili potřeba je poděkovat zaměstnancům a zaměstnavatelům.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
ODS dlouhodobě deklaruje, že by EET chtěla zrušit. Skutečně na tomto opatření nevidíte vůbec nic pozitivního?

Jan SKOPEČEK, poslanec, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já si myslím, že ty případné výnosy jsou vykoupeny obrovskými náklady na straně zejména podnikatelských subjektů. A dneska dobře víme, že ty největší úniky se nedějí na úrovni malých nebo středních podnikatelů, ale na úrovni daňové optimalizace velkých korporací. Pokud chce stát vybrat více daní, tak má směřovat tímto směrem. Na straně druhé, když se podíváme na stranu výdajů, kde vidíme, že klesají investice a rostou provozní výdaje státu, tak se ptám, proč má stát ambici vytahovat z kapes daňových poplatníků stále více peněz, když je pak nedokáže rozumně utratit.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pojďme k letošnímu rozpočtu. Zmínili jsme ten naplánovaný padesátimiliardový schodek. S ohledem na to, jak dopadly minulé roky, je to podle vás správná a reálná suma?

Jan SKOPEČEK, poslanec, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Samozřejmě že není. My jsme také proto tento rozpočet nepodpořili, protože v době už několikaletého ekonomického růstu bychom měli mít letos i příští rok dávno rozpočet vyrovnaný, proto nepovažuju za úspěch ani letošní minus 6 miliard a už vůbec ne ten padesátimiliardový schodek rozpočtu, se kterým počítá vláda příští rok. Nicméně jak vidíme ty plány, návrhy státního rozpočtu a pak výsledná realita se liší natolik dramaticky, což vůbec není v době bez ekonomických turbulencích odůvodnitelné a lze říci, že nám ministerstvo financí předkládá takové fejkové rozpočty, které dopadají dramaticky jinak na konci roku.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A podle vašeho očekávání bude v letošním roce víc peněz na investice?

Jan SKOPEČEK, poslanec, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To je možné za předpokladu, že se dramaticky sníží regulace, že se zjednoduší stavební řízení, že se zjednoduší územní plánování, že zde nebudou takové možnosti zelených zájmových skupin de facto brzdit stavebnictví v České republice. To rozhodne o tom, jestli ty investice budou větší, či nikoliv.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Hostem Událostí byl poslanec ODS Jan Skopeček. Děkuju vám za to.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS